Τη μεγαλύτερη πτώση στο προσδόκιμο ζωής στο μεγαλύτερο μέρος των ανεπτυγμένων κρατών προκάλεσε η πανδημία, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδη και πιο συγκεκριμένα του δημογραφικού κέντρου Leverhulme.
Η έρευνα βασίστηκε στα στοιχεία θανάτων από κορωνοϊό σε 29 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, των περισσοτέρων κρατών της Ευρώπης και της Χιλής και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η μείωση που προκλήθηκε το 2020 στο προσδόκιμο ζωής εξανέμισε χρόνια προόδου.
Μεγαλύτεροι χαμένοι από την πανδημία ήταν οι άνδρες, οι οποίοι υπέστησαν πολύ μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με τις γυναίκες συνολικά, εξέλιξη αναμενόμενη δεδομένου πως από την αρχή της πανδημίας παρατηρήθηκε πως οι άνδρες είχαν μεγαλύτερα ποσοστά βαριάς νόσησης και θανάτων.
Μεταξύ των 29 κρατών της έρευνας τη μεγαλύτερη ζημιά υπέστησαν οι ΗΠΑ, με τους Αμερικανούς να χάνουν 2,2 χρόνια σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 και τους Λιθουανούς να ακολουθούν με πτώση 1,7 ετών. Όμως, και οι Αμερικανίδες διατηρούν τη θλιβερή πρωτιά μεταξύ των γυναικών της έρευνας με απώλεια 1,65 ετών.
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες η απώλεια του προσδόκιμου ζωής είναι η μεγαλύτερη από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του 1933.
Συνολικά, η μείωση του προσδόκιμου ζωής ήταν μεγαλύτερη από 6 μήνες σε 22 από τις 29 χώρες που εξετάσθηκαν. Σε άλλες πέντε χώρες ήταν 6 μήνες ή λιγότερο. «Για τις χώρες αυτές απαιτήθηκαν 5,6 χρόνια για να πετύχουν ένα χρόνο αύξησης του προσδόκιμου ζωής, πρόοδος που διεγράφη τελείως μέσα στο 2020 λόγω του Covid-19» σχολίασε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Χοσέ Μανουέλ Αρμπούρτο, που ήταν ένας από τους δύο βασικούς συγγραφείς της δημογραφικής έρευνας.
Για την Ευρώπη, η… βουτιά στα στοιχεία ξεπέρασε ακόμα και αυτή που είχε καταγραφεί στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη κατά την περίοδο διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης. «Σε δυτικές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, η Αγγλία, η Ιταλία και το Βέλγιο, μεταξύ άλλων, η τελευταία φορά που είχαν καταγραφεί τόσο μεγάλες μειώσεις του προσδόκιμου της ζωής σε μία και μόνο χρονιά, ήταν εν μέσω του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου».
Latest News
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Κρούγκμαν: Αποσύρεται μετά από 25 χρόνια ως αρθρογράφος των New York Times
Την είδηση μοιράστηκε η συντάκτρια της στήλης Opinion Kathleen Kingsbury
«Διαστημική» άνοδος για τη SpaceX - Στα 350 δισ. δολ. η αποτίμηση
Η εκρηκτική αποτίμηση, εδραιώνει την ιδιότητα της SpaceX ως την πιο πολύτιμη ιδιωτική νεοφυή επιχείρηση στον κόσμο
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Το πολύπλοκο τοπίο στη Συρία αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή, με Ισραήλ, και Τουρκία, να παίρνουν θέση συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαιρετά» τη Ρωσία με νέα πακέτο κυρώσεων - Στόχος ξανά το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ
Η Ελλάδα προσφέρει 100.000 ευρώ στο Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του ΟΗΕ
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδα να εργαστεί για την ανθρωπιστική προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων
Συρία: Αυτό είναι το προσχέδιο της G7 για την επόμενη ημέρα – Ο ρόλος του Κατάρ
Την ίδια ώρα που οι G7 εξετάζουν αν θα έχουν σχέση με τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, το Ισραήλ βομβαρδίζει σε συριακά εδάφη