Τη μεγαλύτερη πτώση στο προσδόκιμο ζωής στο μεγαλύτερο μέρος των ανεπτυγμένων κρατών προκάλεσε η πανδημία, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδη και πιο συγκεκριμένα του δημογραφικού κέντρου Leverhulme.

Η έρευνα βασίστηκε στα στοιχεία θανάτων από κορωνοϊό σε 29 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, των περισσοτέρων κρατών της Ευρώπης και της Χιλής και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η μείωση που προκλήθηκε το 2020 στο προσδόκιμο ζωής εξανέμισε χρόνια προόδου.

Μεγαλύτεροι χαμένοι από την πανδημία ήταν οι άνδρες, οι οποίοι υπέστησαν πολύ μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με τις γυναίκες συνολικά, εξέλιξη αναμενόμενη δεδομένου πως από την αρχή της πανδημίας παρατηρήθηκε πως οι άνδρες είχαν μεγαλύτερα ποσοστά βαριάς νόσησης και θανάτων.

Μεταξύ των 29 κρατών της έρευνας τη μεγαλύτερη ζημιά υπέστησαν οι ΗΠΑ, με τους Αμερικανούς να χάνουν 2,2 χρόνια σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 και τους Λιθουανούς να ακολουθούν με πτώση 1,7 ετών. Όμως, και οι Αμερικανίδες διατηρούν τη θλιβερή πρωτιά μεταξύ των γυναικών της έρευνας με απώλεια 1,65 ετών.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες η απώλεια του προσδόκιμου ζωής είναι η μεγαλύτερη από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του 1933.

Συνολικά, η μείωση του προσδόκιμου ζωής ήταν μεγαλύτερη από 6 μήνες σε 22 από τις 29 χώρες που εξετάσθηκαν. Σε άλλες πέντε χώρες ήταν 6 μήνες ή λιγότερο. «Για τις χώρες αυτές απαιτήθηκαν 5,6 χρόνια για να πετύχουν ένα χρόνο αύξησης του προσδόκιμου ζωής, πρόοδος που διεγράφη τελείως μέσα στο 2020 λόγω του Covid-19» σχολίασε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Χοσέ Μανουέλ Αρμπούρτο, που ήταν ένας από τους δύο βασικούς συγγραφείς της δημογραφικής έρευνας.

Για την Ευρώπη, η… βουτιά στα στοιχεία ξεπέρασε ακόμα και αυτή που είχε καταγραφεί στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη κατά την περίοδο διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης. «Σε δυτικές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, η Αγγλία, η Ιταλία και το Βέλγιο, μεταξύ άλλων, η τελευταία φορά που είχαν καταγραφεί τόσο μεγάλες μειώσεις του προσδόκιμου της ζωής σε μία και μόνο χρονιά, ήταν εν μέσω του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα