Οι υπουργοί περιβάλλοντος της ΕΕ θα συνεδριάσουν στο Λουξεμβούργο για πρώτη φορά υπό σλοβενική Προεδρία, την ερχόμενη Τετάρτη 6 Οκτωβρίου.

Το Συμβούλιο θα προβεί σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη δέσμη μέτρων «Προσαρμογή στον στόχο του 55%», την οποία παρουσίασε η Επιτροπή τον Ιούλιο. Οι υπουργοί προέβησαν σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη δέσμη μέτρων κατά την άτυπη σύνοδό τους στη Σλοβενία.

Η δέσμη μέτρων «Προσαρμογή στον στόχο του 55%» αποτελεί μια σειρά προτάσεων για την αναθεώρηση και επικαιροποίηση της νομοθεσίας της ΕΕ και την εφαρμογή νέων πρωτοβουλιών με στόχο την ευθυγράμμιση των πολιτικών της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια με τον στόχο της ΕΕ για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 και τον στόχο της για μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν ειδικότερα:

  • την αναθεώρηση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ
  • την αναθεώρηση κανονισμού σχετικά με τις δεσμευτικές ετήσιες μειώσεις των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα κράτη μέλη από το 2021 έως το 2030
  • την αναθεώρηση κανονισμού για τη συμπερίληψη των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και των απορροφήσεων από δραστηριότητες χρήσης γης, αλλαγής χρήσης γης και δασοκομίας
  • την αναθεώρηση κανονισμού σχετικά με τα πρότυπα επιδόσεων για τις εκπομπές CO2 από τα καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα και από τα καινούργια ελαφρά επαγγελματικά οχήματα
  • τον κανονισμό για τη σύσταση Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα

Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26)

Οι υπουργοί θα επιδιώξουν να εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με τις προετοιμασίες για τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26) που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου 2021.

Δασική στρατηγική της ΕΕ

Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη νέα δασική στρατηγική της ΕΕ για το 2030. Η στρατηγική δημοσιεύθηκε από την Επιτροπή τον Ιούλιο· παρουσιάστηκε μαζί με τη δέσμη «Fit for 55».

Άλλα θέματα

Η Επιτροπή θα ενημερώσει τους υπουργούς όσον αφορά έκθεση σχετικά με την εφαρμογή κανονισμού για τα βιοκτόνα προϊόντα.

Η βελγική αντιπροσωπία θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την ανάγκη συντονισμένης δράσης κατά των υπερφθοριωμένων και πολυφθοριωμένων αλκυλιωμένων ουσιών (PFAS).

Κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας και της Ελλάδας, με την υποστήριξη ορισμένων αντιπροσωπιών, οι υπουργοί θα συζητήσουν την αύξηση των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης