Οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου πρέπει να κάνουν περισσότερα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι επενδύσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση είναι αποτελεσματικές κατά τη μετάβαση σε οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αναφέρει έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.

Η έκθεση που κυκλοφόρησε ενόψει της συνάντησης του G20, τονίζει ότι ενώ η ώθηση για επενδύσεις χρησιμοποιώντας κριτήρια ESG θα μπορούσε να βοηθήσει τους διεθνείς κλιματικούς στόχους, ωστόσο πρέπει να ξεπεραστούν «σημαντικές προκλήσεις».

Συγκεκριμένα, τονίζει τη μεγάλη ποικιλία προσεγγίσεων για την αξιολόγηση ζητημάτων ESG, ασυνεπή δεδομένα και έλλειψη συγκρισιμότητας μεταξύ των μεθοδολογιών αξιολόγησης ESG.

«Αυτές οι ανταγωνιστικές δυναμικές και προκλήσεις που σχετίζονται με την αξιολόγηση και τις επενδύσεις ESG θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα της αγοράς, να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να καλύψουν την έκταση των περιβαλλοντικών και κλιματικών επιπτώσεων των επενδυτικών αποφάσεων», αναφέρεται στην έκθεση.

«Τελικά, οι προκλήσεις θα μπορούσαν να περιορίσουν τον ρυθμό και την κλίμακα της κατανομής κεφαλαίου που απαιτείται για την επίτευξη απτής προόδου για την υποστήριξη της μακροπρόθεσμης αξίας και τη μετάβαση σε οικονομίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

Η έκθεση ακολουθεί το άνοιγμα διαβούλευσης του Διεθνούς Οργανισμού Κινητών Αξιών για τις αξιολογήσεις ESG τον Ιούλιο και έρχεται ενόψει του επόμενου γύρου παγκόσμιων συνομιλιών για το κλίμα τον Νοέμβριο.

Ο ΟΟΣΑ κάλεσε τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν την παγκόσμια διαφάνεια, συγκρισιμότητα και ποιότητα των βασικών μετρήσεων ESG.

Ειδικότερα για τις περιβαλλοντικές αξιολογήσεις, η έκθεση ανέφερε ότι οι πάροχοι αξιολογήσεων φαίνεται να έχουν μικρότερο βάρος στις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και περισσότερο στην εταιρική αποκάλυψη πολιτικών και στόχων, με μικρή εκτίμηση των επιπτώσεών τους.

«Συνολικά, απαιτείται μεγαλύτερη διεθνής συνεργασία για να διασφαλιστεί ότι οι πρακτικές που σχετίζονται με την ESG και την κλιματική μετάβαση προχωρούν με τρόπο που βελτιώνει τον τρέχοντα κατακερματισμό της αγοράς και ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την ακεραιότητα της αγοράς».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green