Τα έσοδα των miner πλέον ανέρχονται πάνω από 40 εκατομμύρια δολάρια και οι αποδόσεις μετά το τελευταίο halving ξεπερνούν το 400%.

Τα στοιχεία που εξέδωσε πρόσφατα η εταιρεία ανάλυσης Glassnode, φέρνουν αισιοδοξία ειδικά μετά την πτώση των 6,8 εκατομμυρίων δολαρίων, εξαιτίας του halving στις 11 Μάιου του 2020.

Η διαδικασία της εξόρυξης

Αναφορικά, η εξόρυξη Bitcoin (Bitcoin mining) είναι μια διαδικασία δημιουργίας νέων κρυπτονομισμάτων και επαλήθευσης συναλλαγών, μέσω της επίλυσης σύνθετων μαθηματικών προβλημάτων. Για την επίλυσή τους χρησιμοποιούνται ισχυροί και ειδικοί υπολογιστές. Με την επαλήθευση των συναλλαγών Bitcoin και την προσθήκη τους στο blockchain, οι miner πληρώνονται με «ανταμοιβές μπλοκ/ block rewards» που αποτελούνται από τέλη συναλλαγής και μια βασική ανταμοιβή για κάθε μπλοκ που εξορύσσουν.

Το halving

Η ανταμοιβή μπλοκ, μειώνεται στο μισό μετά από την εξόρυξη 210.000 τεμαχίων, ή περίπου κάθε τέσσερα χρόνια . Αυτή η διαδικασία μείωσης ονομάζεται “halving” (στο μισό).

Σε κάθε halving, μειώνεται ο ρυθμός δημιουργίας νέων Bitcoin, μέχρις ότου τα νομίσματα να φθάσουν τη μέγιστη προσφορά τους και να μην μπορούν να εισέλθουν στην παροχή του δικτύου. Η παύση παραγωγής υπολογίζεται πως θα συμβεί το έτος 2140.

Η καθαρή παρούσα αξία της εξόρυξης

Παρόλο που οι miner πρέπει να δουλέψουν δύο φορές περισσότερο για να απολαύσουν τις ίδιες ανταμοιβές, λόγω του halving, η αύξηση των εσόδων που περιγράφεται παραπάνω, επιδεικνύει την σπουδαιότητα της επένδυσης.

Ωστόσο, οι φάρμες εξόρυξης πρέπει να ενισχύουν τους υπολογιστικούς τους πόρους, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στη συνεχώς αυξανομένη δυσκολία των μαθηματικών προβλημάτων του mining. Τα συστήματα αυτά είναι κοστοβόρα και για τον λόγο αυτό η επένδυση στη δραστηριότητα της εξόρυξης πρέπει πρώτα να υπόκειται σε οικονομική ανάλυση και αξιολόγηση.

Οι επιχειρήσεις εξόρυξης, παρά τα υψηλά έξοδα και τις συνεχείς ρυθμιστικές πιέσεις από καθεστώτα όπως της Κίνας, συνεχίζουν δυναμικά και επενδύουν στην επέκτασή τους, υποδηλώνοντας πως ίσως το όφελος υπερνικά τη ζημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News