Η επίμονα μειωμένη προσφερόμενη ποσότητα από τον OPEC οδηγεί την τιμή του WTI σε υψηλά 18μήνου στα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης στο Σικάγο και υψηλά 7ετίας στον δείκτη αναφοράς της εξωχρηματιστηριακής αγοράς του.

Ευρισκόμενο σε έντονα ανοδική τάση από την ιστορικής σημασίας καταγραφή αρνητικών τιμών στα παράγωγα την Άνοιξη του 2020, το πετρέλαιο συνάντησε το άνω όριο του βραχυπρόθεσμου, επίσης ανοδικού, μοτίβου του, το οποίο αφορά και σε περιοχή ρευστοποιήσεων.

Το επίπεδο είναι σημαντικό διότι οριοθετεί την υπεραγορασμένη ζώνη, άνω της οποίας αναμένονται υπερβολές, με επόμενο στόχο τα 85,50, στην περίπτωση που απορροφηθούν επιθετικά οι εν λόγω ρευστοποιήσεις.

Η κοντινή στήριξη οριοθετείται στα 76,40 δολάρια, με το βραχυπρόθεσμο στοπ κάτω από τα 72,90 σε κλείσιμο ώρας.

Οι λόγοι που έχουν οδηγήσει σε τόσο μεγάλη κίνηση το πετρέλαιο είναι τρεις:

πρώτον, η πολιτική φειδούς του OPEC που δεν επιτρέπει να εισρεύσει στην αγορά μεγάλη ποσότητα μαύρου χρυσού, με τα τρέχοντα επίπεδα να είναι στα 400 χιλ. βαρέλια ημερήσιας αύξησης˙

δεύτερον, η επίμονη τοποθέτηση -ακόμα και σε τόσο υψηλά επίπεδα- των καταναλωτών, με την προσδοκία ότι η «επιστροφή στην κανονικότητα» θα επιφέρει σημαντική ζήτηση για καύσιμη ύλη˙

τρίτον, η κεκτημένη ταχύτητα στην άνοδο των τιμών εν είδει πληθωρισμού, υπό το πρίσμα της αδυναμίας -προς το παρόν- της Fed να επιταχύνει τη χαλιναγώγησή του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News