Το δολάριο διατηρήθηκε κοντά στα υψηλά επίπεδα έτους την Τετάρτη, αφού τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό έδειξαν σταθερή άνοδο των τιμών ενισχύοντας τις προσδοκίες πως η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει πως ξεκινάει το tapering τον επόμενο μήνα και πιθανή αύξηση των επιτοκίων στα μέσα του 2022.  

Αύξηση κατά 0,4%  παρουσίασε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη, ξεπερνώντας την εκτίμηση του Dow Jones για αύξηση 0,3% .

Σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,4% έναντι της εκτίμησης για 5,3%.

Ωστόσο, εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,2% το μήνα και 4% σε ετήσια βάση, έναντι αντίστοιχων εκτιμήσεων για 0,3% και 4%.

«Οι αριθμοί ήταν λίγο πάνω από τις προσδοκίες, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό εκπλήσσει πραγματικά πολλούς , δήλωσε ο Μινχ Τράνγκ, στέλεχος στο τμήμα συναλλάγματος στη Silicon Valley Bank. «Δεν χρειάζεται να πάτε πολύ μακριά, απλώς στο παντοπωλείο σας ή να πληρώσετε το φυσικό αέριο για να γνωρίζετε ότι οι τιμές είναι υψηλότερες».

«Όταν πρόκειται για τη Fed, τους δίνει μεγαλύτερη υποστήριξη για αλλαγή στη στάση της νομισματικής πολιτικής όσον αφορά το tapering, σε σχέση με την πιθανή αύξηση των επιτοκίων», είπε.

Πώς κινήθηκε το αμερικανικό νόμισμα

Ακολουθώντας τα στοιχεία του ΔΤΚ, το δολάριο άγγιξε ένα νέο υψηλό σχεδόν τριών ετών έναντι του γεν στα 113,800 γεν. Η τελευταία διαπραγμάτευση ήταν στα 113.555.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας τροφοδότησε τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και προκάλεσε στοιχήματα ότι η Fed μπορεί να χρειαστεί να κινηθεί γρηγορότερα για την εξομάλυνση της πολιτικής από ό, τι προβλεπόταν προηγουμένως, στέλνοντας τις αποδόσεις των δύο ετών ομολόγων στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών μέσα σε μια νύχτα.

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι έξι νομισμάτων, μειώθηκε ελαφρώς στα 94,311 από την Τρίτη, όταν έφτασε τους 94,563 για πρώτη φορά από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, λόγω των υψηλότερων αποδόσεων των ομολόγων.

Το ευρώ ενισχύθηκε 0,25% στα 1,1559 δολάρια, ελαφρώς πάνω από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών- 1,1522 δολάρια- που σημείωσε την προηγούμενη συνεδρίαση.

Η Fed θα δημοσιεύσει τα πρακτικά από τη συνεδρίασή της τον περασμένο μήνα αργότερα την Τετάρτη, ισχυροποιώντας ενδεχομένως το αμερικάνικο νόμισμα.

Πτώση 1,53% σημείωσε το Bitcoin και διαμορφώθηκε στα 55.140,44 δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή της εβδομάδας είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών στα 57.855,79.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές