Μόλις μια μέρα αφότου η Microsoft ανακοίνωσε την κατάργηση του LinkedIn στην Κίνα, η Apple αφαίρεσε δύο δημοφιλείς εφαρμογές Κορανίου και Βίβλου από το App Store της χώρας.

Μία, εξ αυτών η εφαρμογή Quran Majeed, είχε σχεδόν ένα εκατομμύριο χρήστες στην Κίνα και έχει περίπου 35 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Σύμφωνα με δήλωση του δημιουργού της εφαρμογής, PDMS, η οποία δημοσιεύτηκε αρχικά στο BBC , η εφαρμογή αφαιρέθηκε από την Apple «επειδή περιλαμβάνει παράνομο περιεχόμενο».

Το BBC αργότερα το αναθεώρησε για να πει, επικαλούμενο το PDMS, ότι η εφαρμογή «περιλαμβάνει περιεχόμενο που απαιτεί πρόσθετη τεκμηρίωση από τις κινεζικές αρχές».

Η Βιβλική εφαρμογή της Olive Tree καταργήθηκε επίσης αυτήν την εβδομάδα με την εταιρεία να ισχυρίζεται ότι αποσύρθηκε από την Apple. Η Apple δεν ακόμα σχολιάσει επισήμως τις πληροφορίες σχετικά με την εξαφάνιση των δύο εφαρμογών.

Η κινεζική αγορά αποτελεί σημαντικό μέρος των πωλήσεων της Apple και η εταιρεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους κατασκευαστές της χώρας για την παραγωγή των προϊόντων της.

Κάποιοι λένε ότι η σχέση αυτή δυσκολεύει τον τεχνολογικό κολοσσό να απορρίψει τα αιτήματα της κυβέρνησης.

«Πρέπει να κάνουν το σωστό και στη συνέχεια να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε αντίδραση έχει η κινεζική κυβέρνηση», δήλωσε στο BBC ο Μπέντζαμιν Ισμαήλ, διευθυντής έργου της Apple Censorship, ο οποίος εντόπισε για πρώτη φορά τις απομακρύνσεις .

Ως πολιτική, η Apple συμμορφώνεται με την κινεζική λογοκρισία. Η εταιρεία καταργεί τακτικά εφαρμογές για να ακολουθεί τους τοπικούς νόμους και να ρυθμίζει θέματα εκτός ορίων, όπως η πλατεία Τιενανμέν και η ανεξαρτησία για το Θιβέτ και την Ταϊβάν.

Ενώ το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα αναγνωρίζει το Ισλάμ ως επίσημη θρησκεία, η κινεζική κυβέρνηση δέχθηκε πυρά για μεγάλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του τουρκικού μουσουλμανικού πληθυσμού. Τον Φεβρουάριο, αφαίρεσε την εφαρμογή πολιτικής συζήτησης Clubhouse, όπου μέλη της μειονότητας Ουιγούρων της Κίνας και της πλειοψηφίας των Χαν συζητούσαν συχνά θέματα όπως τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και η δημοκρατία.

Παρά αυτές τις αντιπαραθέσεις, φαίνεται ότι η Apple θα συνεχίσει να ακολουθεί τα αιτήματα της κινεζικής κυβέρνησης. Η Πολιτική Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της αναφέρει: «Απαιτείται να συμμορφωθούμε με τους τοπικούς νόμους και μερικές φορές υπάρχουν περίπλοκα ζητήματα για τα οποία μπορεί να διαφωνήσουμε με τις κυβερνήσεις».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία