Εν συντομία…

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, η εταιρεία ProShares θέλει να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του νέου της προϊόντος Bitcoin futures ETF (/Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο επί ΣΜΕ Bitcoin) με το σύμβολο ΒΙΤΟ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ProShares, Michael Sapir, δήλωσε στο αμερικανικό περιοδικό ‘Barron’s’ ότι η εταιρεία του έχει υποβάλει ‘αίτηση εξαίρεσης’ από τα όρια συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο (CME), όπου αγοράζει συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το Bitcoin ETF. Επίσης, θα ζητήσει άδεια να επενδύσει και σε άλλα είδη συμβάσεων παραγώγων.

Η επιβεβαίωση του Bloomberg

Ο αναλυτής ETF του Bloomberg, Eric Balchunas, επιβεβαίωσε την είδηση στο Twitter: «Το άρθρο του Barron’s επιβεβαιώνει αυτό που άκουσα κι εγώ, ότι η ProShares υποβάλλει αίτηση εξαίρεσης από τα όρια θέσης CME ΚΑΙ μπορούν να χρησιμοποιήσουν swaps (συµφωνίες ανταλλαγής), εάν χρειαστεί. Και τα δύο θα ήταν τεράστια βοήθεια για τη διατήρηση της έκθεσης, εάν το $BITO συνεχίσει να μεγαλώνει.»

Οι λόγοι για την ‘αίτηση εξαίρεσης’

Το CME περιορίζει τον αριθμό των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Bitcoin που λήγουν τον ίδιο μήνα. Η ProShares μπορεί να κρατήσει μόνο 4.000 συμβόλαια για τον Νοέμβριο και 5.000 συμβόλαια συνολικά. Η ProShares διατηρεί 2.133 συμβόλαια για τον Νοέμβριο και 1.679 συμβόλαια για τον Οκτώβριο, ή το 76% του ορίου της.

Το ETF επενδύει το 25% των επενδυόμενων σε αυτό κεφαλαίων σε μια θυγατρική των Νήσων Κέιμαν και στη συνέχεια δίνει εντολή σε αυτή τη θυγατρική να αγοράσει συμβόλαια Bitcoin futures στο CME.

Μετά την κυκλοφορία την Τρίτη, τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία του ETF ξεπέρασαν τα 1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτήν τη στιγμή, η ProShares επενδύει το υπόλοιπο 75% σε τίτλους του δημοσίου και στην αγορά repo. Η ProShares δανείζεται επίσης χρήματα από την αγορά repo για να κερδίσει μόχλευση στις επενδύσεις της. Με αυτά τα διαθέσιμα μετρητά, η ProShares επενδύει σε Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης, που ουσιαστικά είναι σαν στοιχήματα στην πορεία της μελλοντικής τιμής του Bitcoin.

Πως λειτουργεί το BTC futures ETF

Το BTC futures ETF λειτουργεί ως εξής:

– Εάν η τιμή του Bitcoin αυξηθεί, η ProShares κερδίζει από αυτά τα ‘στοιχήματα’. Τα κέρδη αυτά χρησιμοποιεί για να βγάλει και να δανειστεί χρήματα από την Αγορά Χρήματος, ώστε να αγοράσει Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης Bitcoin.
– Εάν η τιμή του Bitcoin μειωθεί, η ProShares χάνει τα διακανονισμένα με μετρητά ‘στοιχήματα’ και το κεφάλαιο της σε μετρητά και η έκθεση της σε Bitcoin θα συρρικνωθεί.

Το μελλοντικό πλάνο της εταιρείας

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Sapir ανέφερε στο Barron’s ότι η ProShares εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει το υπόλοιπο 75% σε άλλα πράγματα εκτός από τίτλους δημοσίου ή repo. Πιθανή είναι η επένδυση σε μεταγενέστερα συμβόλαια, swaps ή δοµηµένα οµόλογα.

Η ProShares περιέγραψε τα παραπάνω λεπτομερώς στο ενημερωτικό της δελτίο, την Τρίτη. Το ETFμπορεί, μετά από διαβούλευση με το Προσωπικό της SEC, να επενδύσει σε άλλα προϊόντα που συσχετίζονται με την τιμή του Bitcoin, καθώς και σε άλλα κρυπτονομίσματα.

Επίσης σημείωσε ότι θα μπορούσε να επενδύσει σε μετοχές που συσχετίζονται με την Αγορά Κρυπτονομισμάτων, όπως τις Bitcoin miner Riot (RIOT) ή MicroStrategy (MSTR).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News