Εν συντομία…

Η πρόεδρος της Χρηματοοικονομικής Ρυθμιστικής Αρχής των ΗΠΑ (FDIC/ Federal Deposit Insurance Corporation), Jelena McWilliams, σόκαρε με τις πρόσφατες δηλώσεις της σε συνέντευξή της στο Reuters. Υποστήριξε πως οι τράπεζες πρέπει να είναι ικανές να διατηρούν κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin, για τις ίδιες και για τους πελάτες τους.

Συγκεκριμένα στην συνέντευξή της, στο συνέδριο Money20/20 δήλωσε:

«Πιστεύω ότι πρέπει να επιτρέψουμε στις τράπεζες να εισέλθουν σε αυτόν τον χώρο (των κρυπτονομισμάτων), ενώ παράλληλα να διαχειριζόμαστε και να μετριάζουμε κατάλληλα τον κίνδυνο».

Ο ρόλος και η στάση της προέδρου

Τα σχόλια της προέδρου έρχονται καθώς μια διυπηρεσιακή ομάδα, που αποτελείται από το προσωπικό της FDIC, προσπαθεί να ολοκληρώσει το έργο της για τον συντονισμό των κανονιστικών πλαισίων για τα κρύπτο, όσον αφορά στις αμερικανικές τράπεζες.

Συνέχισε αναφέροντας: «Ο στόχος μου σε αυτήν τη διυπηρεσιακή ομάδα είναι βασικά να παράσχω ένα πλάνο για τις τράπεζες, ώστε να μπορούν να ενεργούν ως θεματοφύλακες αυτών των περιουσιακών στοιχείων, να τα χρησιμοποιούν ως μία μορφή εγγύησης». Πρόσθεσε ότι η αρχή θα εξετάσει κανόνες για τη διατήρηση κρυπτονομισμάτων σε ισολογισμούς, κάτι που κάνουν ήδη εταιρείες, όπως η Tesla και η Microstrategy.

Παραδέχθηκε πως εάν δεν φέρουν αυτή τη δραστηριότητα μέσα στις τράπεζες, θα αναπτυχθεί έξω από αυτές.

Déjà Vu?

Υπό την κυβέρνηση Trump τον Ιούνιο του 2020, όμοια στρατηγική έχει ακολουθηθεί. Τότε ο Brian Brooks, πρώην επικεφαλής νομικός διευθυντής της Coinbase, είχε θεσπίσει κανόνες που επέτρεπαν στις ομοσπονδιακές τράπεζες και τις ενώσεις ταμιευτηρίων να αναλαμβάνουν τη διαχείριση των κρύπτο περιουσιακών στοιχείων για λογαριασμό πελατών.

Η πραγματικότητα

Ωστόσο, ορισμένες πιο παραδοσιακές τράπεζες δεν περιμένουν απαραίτητα άδεια. Η U.S. Bancorp, η πέμπτη μεγαλύτερη σε συμμετοχές τράπεζα στη χώρα, δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι ετοίμαζε μια υπηρεσία θεματοφυλακής κρυπτονομισμάτων για διαχειριστές επενδύσεων σε ιδρύματα.

Μία κυβερνητική έγκριση ωστόσο θα συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός κλίματος ασφάλειας και βεβαιότητας για τις τράπεζες, το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει τις πύλες για περαιτέρω υιοθέτηση των ψηφιακών στοιχείων από θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News