Οι αποδόσεις των ομολόγων της ζώνης του ευρώ συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους και τη Δευτέρα, καθώς οι αγορές χρήματος ποντάρουν στην αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ ανοδικά κινείται και η αγορά αμερικανικών ομολόγων με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για το tapering της Federal Reserve.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην τελευταία συνεδρίαση της δεν κατάφερε να εφησυχάσει τις αγορές σχετικά με τις πληθωριστικές πιέσεις και τα επιτόκια  Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο 4,1%, σε νέο υψηλό 13 ετών τον Οκτώβριο, απόρροια και της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους , οι αγορές εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αυξήσει νωρίτερα του αναμενομένου τα επιτόκια.

Η ανησυχία οδήγησε τις αποδόσεις των ομολόγων σε άνοδο την Πέμπτη και την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές είδαν την ΕΚΤ να μην έχει εμπιστοσύνη στις προοπτικές της και άρχισαν να επικεντρώνονται στις επιπτώσεις για τις αγορές ομολόγων της τράπεζας.

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, τίτλος που αποτελεί δείκτη της τάσης για την αγορά των ομολόγων, ενισχύθηκε κατά 1 μονάδα βάσης  στο -0,086%, αφού έφτασε νωρίτερα στο υψηλό του -0,065%, ελαφρώς χαμηλότερα  από το υψηλότερο επίπεδο της Παρασκευής, που διαμορφώθηκε στο -0,064% το υψηλότερο από τον Μάιο του 2019. Η απόδοση του 30ετούς, που μειώθηκε απότομα την προηγούμενη εβδομάδα, ενισχύθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 0,17%.

Τα ομόλογα του Νότου 

Οι αποδόσεις των ομολόγων στη Νότια Ευρώπη,  τα οποία έχουν ωφεληθεί περισσότερο από τη στήριξη της ΕΚΤ, συνέχισαν να ενισχύονται. Η απόδοση του 10ετούς  ιταλικού ομολόγου  αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης από την Παρασκευή και διαπραγματεύτηκε κοντά  στο 1,236%.Το spread μεταξύ της απόδοσης του 10ετούς  ιταλικού και γερμανικού ομολόγου  αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στις 135 μονάδες βάσης, αφού έφτασε στο νέο υψηλό του Νοεμβρίου 2020.

Η απόδοση 10 ετούς ισπανικού ομολόγου της Ισπανίας ενισχύθηκε κατά 0,25 βάσης στο 0,647%. Νωρίτερα στη συνεδρίαση, έφτασε στο 0,677%, το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2020.

Οι αναλυτές της αγοράς αναδεικνύουν ως σημάδι ανησυχίας την ταυτόχρονη αύξηση του κόστους δανεισμού της ισχυρής οικονομικά Γερμανίας και της εύθραυστης νότιας Ευρώπης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές