Τα stablecoins, ο εξαιρετικά δημοφιλής τύπος ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου που συνδέεται με παραδοσιακά νομίσματα, θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί πληρώνουν για τα πάντα, από κινητά τηλέφωνα και βενζίνη μέχρι κούρεμα και καφέ, σύμφωνα με την πολυαναμενόμενη έκθεση που δημοσίευσε η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Όταν ρυθμιστούν, τα stablecoins θα μπορούσαν να «υποστηρίξουν ταχύτερες, πιο αποτελεσματικές και πιο περιεκτικές επιλογές πληρωμών», δήλωσε η Ομάδα Εργασίας του Προέδρου για τις Χρηματοπιστωτικές Αγορές, η οποία περιλαμβάνει αρκετούς κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους του Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Επιπλέον», αναφέρει η έκθεση, «η μετάβαση στην ευρύτερη χρήση των stablecoin ως μέσο πληρωμής θα μπορούσε να συμβεί γρήγορα λόγω των σχέσεων μεταξύ των stablecoin και των υπαρχουσών βάσεων ή πλατφορμών χρηστών».

Ωστόσο, οι οικονομικοί σύμβουλοι του Προέδρου των ΗΠΑ δήλωσαν ότι το Κογκρέσο πρέπει να εισαγάγει ρυθμιστική εποπτεία και επίσημη δομή της αγοράς το συντομότερο δυνατό για να προστατεύσει και να ενημερώσει τους επενδυτές, τους εκδότες και τα χρηματιστήρια.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης είπαν στο CNBC ότι η έκθεσή τους επικεντρώνεται στους κινδύνους, αλλά ότι οι κορυφαίες ρυθμιστικές αρχές της χώρας πιστεύουν ότι τα stablecoin προσφέρουν μια συναρπαστική επιλογή ψηφιακών πληρωμών που χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη επίβλεψη από τους νομοθέτες.

Σε αντίθεση με τους ασταθείς «ξαδέρφους τους» τα κρυπτονομίσματα, η αγορά stablecoin των 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκτιμάται σε μεγάλο βαθμό χάρη στη σταθερή αποτίμηση των stablecoin και τη σύνδεση με τα εθνικά νομίσματα. Αυτή η σταθερότητα τα έχει καταστήσει μια αυξανόμενη πηγή ρευστότητας στις αγορές κρυπτονομισμάτων σε όλο τον κόσμο.

Χρησιμοποιούνται από εμπόρους και επενδυτές για να αγοράσουν και να πουλήσουν άλλα περιουσιακά στοιχεία ή ως ασφαλές μέρος για να αποθηκεύσουν τον πλούτο τους.

Υπό αυτή την έννοια, τα stablecoins είναι περισσότερο ένα μέσο ανταλλαγής και αποθήκευσης αξίας όπως ένα παραδοσιακό νόμισμα fiat.

Όπως και άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, τα stablecoins πρέπει να παρακολουθούνται ώστε να είναι βέβαιο ότι δεν χρηματοδοτούν εγκληματικές δραστηριότητες, ανέφερε δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Gary Gensler, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Ομάδας Εργασίας του Προέδρου για τις Χρηματοπιστωτικές Αγορές.

«Η χρήση των stablecoin παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις δημόσιας πολιτικής όσον αφορά την προστασία των επενδυτών», είπε. «Επιπλέον, τα stablecoins μπορεί να διευκολύνουν όσους θέλουν να παρακάμψουν μια σειρά από στόχους δημόσιας πολιτικής που συνδέονται με το παραδοσιακό τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό μας σύστημα: καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, φορολογική συμμόρφωση, κυρώσεις και άλλες διασφαλίσεις κατά της παράνομης δραστηριότητας».

Η κυβέρνηση είπε ότι μίλησε με αρκετούς βασικούς παράγοντες στη βιομηχανία crypto για τη σύνταξη της ανάλυσής της, συμπεριλαμβανομένων των πλατφορμών πληρωμών Visa, Mastercard και Square, καθώς και των ανταλλακτηρίων Coinbase, Gemini και Kraken.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto