Αύξηση σημειώνει η τιμή του πετρελαίου τη Δευτέρα, με το μαύρο χρυσό να ευνοείται από τα θετικά σημάδια για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη που ενισχύουν την εκτίμηση για αύξηση της ζήτησης αλλά και από την ανακοίνωση των ΗΠΑ πώς αναζητούν τρόπο να ανταποκριθούν στις νέες υψηλές τιμές.

Η τιμή του αργού Brent ενισχύθηκε κατά 82 σεντς, αύξηση 1% και διαμορφώθηκε στα 83,56 δολάρια το βαρέλι, ανακάπτοντας από την πτώση περίπου 2% που κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα. Η τιμή του αμερικάνικου αργού σημείωσε άνοδο κατά 66 σεντς (αύξηση 0,8%) και ανήλθε στα 81,39 δολάρια, μετά από την πτώση του 3% που σημείωσε την Παρασκευή.

Οι ΗΠΑ εξατάζουν τον τρόπου που θα ανταποκριθούν στις υψηλές τιμές

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε το Σάββατο την έγκριση του γιγαντιαίου σχεδίου του επενδύσεων στις υποδομές, μια «κολοσσιαία εξέλιξη», που επιτεύχθηκε έπειτα από μήνες επίπονων διαπραγματεύσεων και η οποία θα τονώσει την ανάπτυξη και τη ζήτηση για καύσιμα.

Ο Μπάιντεν είχε καλέσει τον ΟΠΕΚ+ να παράγει περισσότερο αργό για να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου. Το Σάββατο όμως δήλωσε  ότι η κυβέρνησή του έχει «άλλα εργαλεία» για να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου. Στη συνέχεια η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει τις επιλογές της για να αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές βενζίνης και θέρμανσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που ορισμένοι αναλυτές λένε ότι θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αξιοποίηση του στρατηγικού αποθέματος πετρελαίου των ΗΠΑ.

Η άνοδος των τιμών ενισχύθηκε και από την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσουν στα 400.000 βαρέλια την ημέρα τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής.

Το ανοδικό κλίμα ενίσχυσε , η ανάπτυξη των εξαγωγών της Κίνας τον Οκτώβριο, που ξεπέρασαν τις προβλέψεις, καθώς ενισχύθηκαν από την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ενόψει χειμερινών διακοπών και την βελτίωση των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Την Παρασκευή η Σαουδική Αραβία αύξησε τις τιμές του αργού πετρελαίου που θα παραδοθούν σε πελάτες στην Ασία τον Δεκέμβριο, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς.

Τέλος, αναμένεται αύξηση στη ζήτηση για  καύσιμα αεροσκαφών  καθώς όλο και περισσότερες κυβερνήσεις διευκολύνουν τα αεροπορικά ταξίδια μειώνοντας τους περιορισμούς που είχε επιβάλει η διαχείριση της πανδημίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές