Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ σημείωση η Κίνα τον Οκτώβριο καθώς οι εξαγωγές της αυξήθηκαν παρά τις παγκόσμιες αρρυθμίες που ταλανίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 27,1% σε όρους δολαρίου τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ανήλθαν σε 300,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων την Κυριακή. Αυτός ήταν ο 13ος συνεχόμενος μήνας διψήφιας ανάπτυξης και είναι μια επίδοση που ξεπέρασε τις προσδοκίες των οικονομολόγων για άνοδο 22,8%. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 20,6%, με το εμπορικό πλεόνασμα να διαμορφώνεται στα 84,54 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εξαγωγές ήδη πάνω από τα επίπεδα του 2020

Η ανάπτυξη του εμπορίου της Κίνας παρέμεινε πολύ πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα όλο το χρόνο. Οι εξαγωγές της μάλιστα μέχρι τον Οκτώβριο έχουν ήδη ξεπεράσει το σύνολο του 2020.

Οι ισχυρές εμπορικές επιδόσεις αποτελούν σημαντικό στήριγμα για την κινεζική οικονομία που επιβραδύνθηκε απότομα τους τελευταίους μήνες λόγω της αδύναμης εγχώριας ζήτησης που προκλήθηκε από την ύφεση στην αγορά των ακινήτων, των ελλείψεων ηλεκτρικής ενέργειας που επιβράδυναν τη βιομηχανική παραγωγή και των αδύναμων καταναλωτικών δαπανών που επιδεινώθηκαν από σποραδικά ξεσπάσματα του κορωνοϊού.

Οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας σχεδόν διπλασιάστηκαν τον Οκτώβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς το Πεκίνο προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τις διακοπές ρεύματος που προκλήθηκαν από την έλλειψη αποθεμάτων άνθρακα και την αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, ειδικά από βιομηχανίες με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου, ως εναλλακτικό μέσο έναντι της ηλεκτρικής ενέργειας, για τη θέρμανση των σπιτιών, αυξήθηκαν κατά 22% τους πρώτους 10 μήνες του έτους.

Το παγκόσμιο εμπόριο τρέχει σε επίπεδα ρεκόρ φέτος καθώς οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο ανέκαμψαν από τα lockdown που προκλήθηκαν από τον κορωνοϊό το 2020. Αυτό έχει επιβαρύνει τις αλυσίδες εφοδιασμού σε πολλές χώρες λόγω ελλείψεων σε εμπορευματοκιβώτια και πλοία καθώς και δυνατότητας εξυπηρέτησης σε πολλά λιμάνια του κόσμου, αλλά και της μεγάλης επίσης έλλειψης οδηγών που παραδίδουν εμπορεύματα στους λιανοπωλητές.

Οι εξαγωγές σε ΕΕ και ΗΠΑ

Οι εξαγωγές της Κίνας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί ταχύτερα μεταξύ των μεγάλων εμπορικών εταίρων της φέτος, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων.

Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας με τις ΗΠΑ, πηγή εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, αυξήθηκε στα 2,08 τρισεκατομμύρια γιουάν (325 δισεκατομμύρια δολάρια) τους 10 μήνες έως τον Οκτώβριο, από 1,75 τρισεκατομμύρια γιουάν ένα χρόνο νωρίτερα, εν μέρει λόγω της επιβράδυνσης των κινεζικών εισαγωγών αμερικανικής σόγιας, εξαιτίας προβλημάτων που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες τους τελευταίους μήνες.

Τα μηχανήματα και τα ηλεκτρικά προϊόντα αντιπροσώπευαν σχεδόν το 60% των κινεζικών εξαγωγών σε αξία φέτος, όπως ανέφερε η τελωνειακή διοίκηση.

Τα προϊόντα έντασης εργασίας, όπως τα είδη ένδυσης και τα πλαστικά προϊόντα, αποτέλεσαν ένα άλλο 18%. Αγαθά όπως οικιακές συσκευές, φωτιστικά και έπιπλα σημείωσαν την ταχύτερη αύξηση των εξαγωγών τον Οκτώβριο, αναφέρουν αναλυτές της Goldman Sachs.

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη πηγή ζήτησης στον κόσμο για τα περισσότερα εμπορεύματα λόγω της βιομηχανίας που διαθέτει αλλά και του βαριού κατασκευαστικού της κλάδου.

Η ζήτηση για αγαθά που σχετίζονται με τις κατασκευές επιβραδύνθηκε φέτος λόγω της ύφεσης της αγοράς ακινήτων της χώρας, με τις εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος να μειώνονται σε όγκο τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή