Θετικές είναι οι εξελίξεις στην Attica Bank μετά την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς από το σχήμα ΤΣΜΕΔΕ – Ellington, η οποία δίνει λύση όχι μόνο στα ζητήματα κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, αλλά ανοίγει και το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή της.

Στην κυβέρνηση και στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι απόλυτα ικανοποιημένοι για την πρόταση που υπεβλήθη, η οποία προβλέπει την εισφορά από ΤΣΜΕΔΕ και Ellington κεφαλαίων συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ σε δύο φάσεις:

– 80 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίων των 240 εκατ. ευρώ που αποφασίστηκε από το ΔΣ της Attica Bank και θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν

– 100 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές με όρους προαποφασισμένους από την οριστική συμφωνία, που θα ακολουθήσει

Για να προχωρήσει όμως το σχέδιο αυτό απαιτείται η έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο ελέγχει σήμερα το 68% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Αν λοιπόν προχωρήσει η πρόταση, το ΤΧΣ θα αποκτήσει νέες μετοχές της Attica Bank, καταβάλλοντας ένα μεγάλο ποσό που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 160 εκατ. ευρώ αν ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του.

Στη συνέχεια όμως μέσω του μετατρέψιμου ομολόγου θα δει τα ποσοστά του να μειώνονται. Δηλαδή το ΤΧΣ καλείται να ζημιωθεί τουλάχιστον σε πρώτη φάση, για να ιδιωτικοποιηθεί μία τράπεζα, η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγούνται σε εκκαθάριση.

Όπως επισημαίνει τραπεζική πηγή, «τα κεφάλαια που διαθέτει το Ταμείο στη φαρέτρα του μπορεί να ανήκουν στο Δημόσιο, αλλά ισχυρό λόγο για τις όποιες αποφάσεις λαμβάνονται για τη χρήση τους έχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)».

Κι αυτό διότι τα αρχικά κεφάλαια του Ταμείου προήλθαν από δανεισμό της χώρας μέσω των μνημονίων. Όπως λέει κορυφαία τραπεζική πηγή, «ο επικεφαλής του ESM Κλαους Ρέγκλινγκ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος όταν προκύπτει χασούρα».

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή για να πειστεί o ESM και κατ΄ επέκταση το ΤΧΣ για τη σκοπιμότητα της ιδιωτικοποίησης της Attica Bank, παρά τον κίνδυνο απωλειών για το Δημόσιο.

Η ίδια πηγή πάντως εκτιμά ότι στο τέλος θα βρεθεί η χρυσή τομή και η επιστροφή της μη συστημικής τράπεζας στον ιδιωτικό τομέα θα προχωρήσει κανονικά. Κάθε άλλο σενάριο έχει μεγαλύτερο συνολικό κόστος σε σχέση με τις ζημιές που θα γράψει το ΤΧΣ, συμβάλλοντας στην υλοποίηση του σχεδίου των ΤΣΜΕΔΕ και Ellington».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις