Η γερμανική πολυεθνική αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών MediaMarkt φέρεται να έχει πέσει θύμα επίθεσης ransomware. Στην επίθεση, που ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής, οι χάκερς απαιτούν λύτρα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε Bitcoin, ώστε να απελευθερώσουν το σύστημα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ενημέρωσης Bleeping Computer, οι δράστες αρχικά ζήτησαν ποσό ύψους 240 εκατομμυρίων δολαρίων. Μια μεταγενέστερη αναφορά μίας άλλης ιστοσελίδας, επ’ονόματι RetailDetail, κατέγραψε ότι το ποσό είχε μειωθεί στα 50 εκατομμύρια δολάρια, με την πληρωμή να ζητείται σε bitcoin.

Το ηλεκτρονικό έγκλημα φέρεται να έχει κρυπτογραφήσει τους διακομιστές της MediaMarkt. Για να αποτρέψει περαιτέρω προβλήματα, η εταιρεία έχει θέση σε προσωρινή παύση τα ΙΤ συστήματά της. Ώς αποτέλεσμα πληθώρα καταστημάτων, κυρίως στις κάτω χώρες, δεν δέχονται πιστωτικές κάρτες και επιστροφές προϊόντων. Οι διαδικτυακές πωλήσεις σύμφωνα με πληροφορίες δεν  έχουν επηρεαστεί ακόμα.

‘Hive ransomware’ γκρουπ

Πίσω από την εγκληματική πράξη κρύβεται το ‘Hive ransomware’ γκρουπ, και εκπροσωπεί μόνο μία από τις πολλές ομάδες χάκερ. Ο τρόπος λειτουργίας του Hive περιλαμβάνει την απόκτηση πρόσβασης σε ένα δίκτυο για την κλοπή κρυπτογραφημένων αρχείων, ενώ παράλληλα διαγράφει αντίγραφα ασφαλείας για να αποτρέψει οποιαδήποτε ανάκτηση δεδομένων. Η περιβόητη ομάδα επίσης υποκλέπτει αρχεία και τα δημοσιεύει στον ιστότοπό της, εκτός και εάν αποδοθούν λύτρα.

Οι επιθέσεις ransomware

Όταν μια οντότητα αντιμετωπίζει μια επίθεση ransomware, πολλά σημαντικά αρχεία και έγγραφα ουσιαστικά μπλοκάρονται. Στη συνέχεια, οι εισβολείς απαιτούν ένα χρηματικό ποσό με αντάλλαγμα έναν αποκρυπτογραφητή (decryptor), ώστε να απελευθερωθούν τα αρχεία αυτά.

Παράλληλα με τη άνοδο των τιμών των κρυπτονομισμάτων, έχουν αυξηθεί και οι επιθέσεις ransomware. Πρόσφατη έρευνα από το Δίκτυο Επιβολής Οικονομικών Εγκλημάτων των ΗΠΑ (FinCEN) διαπίστωσε ότι οι πληρωμές που συνδέονται με επιθέσεις ransomware ακουμπούν φέτος τα 590 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό υπερβαίνει ήδη αυτό του 2020. Ποιο ποσοστό εξ’αυτών των συναλλαγών περιλαμβάνει κρυπτονομίσματα, έρχονται να προσδιορίσουν τα δεδομένα της εταιρείας Chainalysis. Σύμφωνα μ’ αυτά, έως και τον Μάιο του τρέχοντος έτους, οι πληρωμές μέσω κρυπτονομισμάτων ανέρχονται σε 81 εκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News