Μειώνεται η επίδραση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού όταν παρέλθουν τέσσερις έως έξι μήνες για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα.
Την έρευνα δημοσιεύει η ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post» και δείχνει ότι, η ηλικία δεν παίζει επηρεάζει τη μείωση της επίδρασης των εμβολίων της Pfizer με την πάροδο του χρόνου.
Συγκεκριμένα, τα άτομα που έκαναν τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer για τον κορωνοϊό τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο είχαν 51% αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό τον Ιούλιο σε σύγκριση με εκείνους που εμβολιάστηκαν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, έδειξε μια νέα μελέτη στο Ισραήλ που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.
Ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο KI συνεργάστηκε με γιατρούς που είναι στο κέντρο «KSM Research and Innovation» και χρησιμοποίησε δεδομένα για την πραγματοποίηση μιας αναδρομικής μελέτης, η οποία συγκρίνει τα ποσοστά συχνότητας εμφάνισης λοιμώξεων και νοσηλειών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.
Συγκεκριμένα οι επιστήμονες έκαναν σύγκριση των στοιχείων όσων εμβολιάστηκαν στην αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος (Ιανουάριο και Φεβρουάριο) και αυτών που έκαναν το εμβόλιο λίγο πιο μετά δηλαδή το διάστημα Μαρτίου και Απριλίου. Στην μελέτη χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 1,3 εκατομμύρια αρχεία.
Όπως σημειώθηκε, ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν σημαντικά μεγαλύτερος για τα άτομα που έκαναν το εμβόλιο νωρίτερα διατρέχοντας και υψηλότερο κίνδυνο για νοσηλεία.
Τα αποτελέσματα σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ίδια με άλλες μελέτες για το θέμα που δείχνουν μείωση των επιπέδων αντισωμάτων και του ανοσοποιητικού συστήματος μετά από τέσσερις έως έξι μήνες.
Επιπλέον, οι ηλικίες των ανθρώπων δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στη μείωση της επίδρασης του εμβολίου, πράγμα που σημαίνει ότι το εμβόλιο εξασθενούσε για όλους και όχι μόνο για τους ηλικιωμένους.
«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται εξίσου για όλους, σύμφωνα με τη μελέτη», δήλωσε ο Δρ Barak Mizrahi, ερευνητής στην υπολογιστική υγεία του Ινστιτούτου KI που ηγήθηκε της μελέτης.
Το Ισραήλ ακολούθησε τη δική του πολιτική για την ενισχυτική δόση του εμβολίου για όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες και τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να χορηγείται η τρίτη δόση μόνο σε άτομα που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό ή αντιμετωπίζουν σοβαρή ασθένεια.
Οπως έγινε γνωστό πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άτομα στο Ισραήλ έχουν κάνει την τρίτη δόση και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ποσοστό μόλυνσης μειώθηκε σημαντικά.
Ο Mizrahi εξήγησε ότι το εμβόλιο εξασθενούσε περισσότερο όσο απομακρύνονταν από την αρχική δεύτερη δόση, πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από κορωνοϊό από τα άτομα που εμβολιάστηκαν τον Φεβρουάριο και ούτω καθεξής.
Latest News
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι πυροδοτεί τις αναταράξεις στις τιμές ρεύματος; - Μιλά στον ΟΤ ο καθηγητής Παντελής Κάπρος
Τις θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα αναλύει ο καθηγητής Π. Κάπρος