Προχωρούν οι διαδικασίες που θα ανάψουν το πράσινο φως για τη χρέωση των διοδίων με το χιλιόμετρο. Η προετοιμασία του διαγωνισμού για το έργο της εγκατάστασης ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μπαίνει στην τελική ευθεία με την αναζήτηση του χρηματοοικονομικού συμβούλου. Εντωμεταξύ, το πρώτο βήμα για την αναλογική χρέωση έχει ήδη γίνει με το υβριδικό σύστημα διοδίων της Ολυμπίας Οδού, που αποτελεί και τον πιλότο για την εφαρμογή των e-διοδίων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την ανάθεση των υπηρεσιών χρηματοοικονομικού συμβούλου, εγκρίθηκε η συμμετοχή τριών φορέων, των BPM, Business Partner – Οικονομικοί και Επιχειρηματικοί Σύμβουλοι και Ευρωσύμβουλοι. Με την ίδια απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εγκρίθηκε και η δέσμευση προϋπολογισμού 172.360 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) για την αμοιβή του αναδόχου του έργου. Ο ανάδοχος θα συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες ανάθεσης της σύμβασης σύμπραξης.

Μεταξύ άλλων, ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος θα βοηθήσει την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου, στη διενέργεια του market sounding, στην κατάρτιση του χρηματοοικονομικού μοντέλου του έργου και στην  του ύψους και των χρονικών διαστημάτων καταβολής των πληρωμών διαθεσιμότητας στον ανάδοχο. Επίσης, θα συμβάλλει στον εντοπισμό εναλλακτικών δομών χρηματοδότησης του έργου και θα παρέχει συμβουλές μέχρι την οριστικοποίηση και εξασφάλιση της χρηματοδότησης του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης και την υπογραφή των σχετικών δανειακών συμβάσεων για τη διασφάλιση των συμφερόντων της αναθέτουσας αρχής.

Το έργο των ηλεκτρονικών διοδίων, ύψους 90 εκατ. ευρώ, κόστος κατά πολύ χαμηλότερο από τον αντίστοιχο διαγωνισμό για τα ηλεκτρονικά διόδια της προηγούμενης κυβέρνησης, που σκαρφάλωνε στα 400 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης του τομέα των μεταφορών το έργο έχει ενταχθεί και στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης. Για τα ηλεκτρονικά διόδια, έχουν δεσμευτεί πόροι 65 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ορόσημο για την ανάθεση της σύμβασης του έργου είναι το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Πριν λίγες ημέρες, εγκρίθηκε και η ανάθεση του έργου για την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για το έργο στην εταιρεία Planet, έναντι 135.108 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Η διαδικασία ανάθεσης είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιούνιο.

Πώς λειτουργεί το υβριδικό σύστημα διοδίων της Ολυμπίας Οδού

Εντωμεταξύ, το πρώτο υβριδικό σύστημα διοδίων στη χώρα που έχει κάνει πραγματικότητα τη χιλιομετρική χρέωση λειτουργεί από την 1ηΙανουαρίου στην Ολυμπία Οδό. το Hybrid ETC είναι ένα σύστημα χρέωσης με βάση τη διανυθείσα απόσταση. Με τη βοήθεια του προηγμένου τεχνολογικά συστήματος, που υπολογίζει την πραγματική απόσταση που έχει διανύσει το όχημα, οι χρήστες τους αυτοκινητόδρομους εξοικονομούν ως και 76% των χρεώσεων.

Ουσιαστικά, η εταιρεία διαχείρισης του αυτοκινητόδρομου, έχει εγκαταστήσει «Ηλεκτρονικές Πύλες» (gantries) σε επιλεγμένες εξόδους του αυτοκινητόδρομου, έτσι ώστε οι συνδρομητές της, που διαθέτουν πομποδέκτη, να χρεώνονται με βάση τη χιλιομετρική απόσταση που διανύουν. Αισθητήρες, κάμερες και συστήματα ενδοεπικοινωνίας είναι εγκατεστημένα στους κόμβους εισόδου και εξόδου προκειμένου να κάνουν εφικτά τα υβριδικά διόδια.

Η ιδέα του στηρίζεται στη λογική της χρεω-πίστωσης, δηλαδή, το όχημα εισερχόμενο στον αυτοκινητόδρομο πληρώνει μέσω του πομποδέκτη όλο το αντίτιμο που αναλογεί στη  ζώνη χρέωσης και όταν βγει από τον αυτοκινητόδρομο, εφόσον έχει διανύσει μικρότερη απόσταση, τότε επιστρέφεται και πιστώνεται αυτόματα στον πομποδέκτη το ποσό που αντιστοιχεί στην απόσταση που δεν διανύθηκε. Όσοι χρήστες του αυτοκινητόδρομου δεν διαθέτουν πομποδέκτη συνεχίζουν να χρεώνονται με το «παραδοσιακό ζωνικό σύστημα. Το υβριδικό σύστημα συνδυάζει εξάλλου κλειστό σύστημα χρέωσης με μπάρες (διατηρώντας το προηγούμενο σύστημα), με σύστημα ανοιχτής κυκλοφορίας Free-flow για να δίνει επιστροφές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές