Στα υψηλότερα επίπεδα 16μηνου διατηρείται ο δείκτης του δολαρίου την Τρίτη, μετά την παραμονή του Τζερόμ Πάουελ για δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Federal Reserve που επανατροφοδότησε τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων τ0 2022.

Οι αγορές συναλλαγμάτος έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών  και έχουν διαμορφωμένη άποψη σχετικά με το ρυθμό που η κάθε τράπεζα θα αποσύρει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που είχε «επιβάλει» η πανδημία και το χρονοδιάγραμμα αύξησης των επιτοκίων.

Επιπλέον της επανεκλογής του Πάουελ το αμερικάνικο νόμισμα ενισχύεται από την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, που προήλθαν κατά κύριο λόγο, όπως εξηγεί η Ίμα Σαμάνι, αναλύτρια αγοράς συναλλάγματος στο Monex Europe, από τις δηλώσεις αξιωματούχωντ της FED. Ο πρόεδρος της Fed Aτλάντας,Ραφαέλ Μπόστιτς, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η επιτάχυνση της μείωσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να δώσει στη Fed περισσότερο χώρο για αυξήσεις επιτοκίων το 2022.

Ο επικεφαλής του τμήματος συναλλάγματος και εμπορευμάτων της Commerzbank, Ούλριχ  Λάουτσμαν, δήλωσε ότι η απόφαση να παραμείνει πρόεδρος της Fed o Πάουελ ευνοεί  το δολάριο, καθώς αναδεικνύει ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σέβεται την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Ο δείκτης του δολαρίου βρισκόταν στις 96,489 μονάδες, στις 11:35  ώρα GMT, διαπραγματεύεται με πολύ χαμηλή διακύμανση, ελαφρώς χαμηλότερα από το υψηλό 16 μηνών, στις 96,603 μονάδες που έφτασε κατά τις ώρες συναλλαγών στην Ασία.

Το ευρώ σημείωσε οριακή άνοδο της τάξης του 0,1% σε σχέση με το δολάριο στα 1,12455, ανακάπτοντας ελαφρώς από τη διαπραγμάτευση της Δευτέρας. Υπενθυμίζεται ότι υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο 16μηνου σε σχέση με το δολάριο. Ωστόσο, το ευρώ έχει καταγράψει απώλειες της τάξης του 2,7% αυτόν τον μήνα, καθώς οι αγορές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ  ακολουθεί πιο χαλαρή νομισματική πολιτική σε σχέση με τον πληθωρισμό της ευρωζώνης  και επιπλέον υπάρχει αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ευρώπη. 

Η τουρκική λίρα κατέγραψε βουτιά 8% σήμερα φτάνοντας σε ιστορικό χαμηλό, αφού ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων επιτοκίων και δεσμεύθηκε να κερδίσει τον «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας», παρά την εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης.

Τέλος, στην αγορά των crypto το Bitcoin διαπραγματευόταν στα 56.300 δολάρια, ενώ είχε ανέλθει στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών, στα 69.000 δολάρια, μέσα στο Νοέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές