Υποχωρεί το ευρώ τη Δευτέρα και διαπραγματεύεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 μηνών, καθώς εντείνονται η ανησυχίες για την έξαρση της πανδημίας στη γηραία ήπειρο και την επιβολή εθνικών lockdown, με την Αυστρία να ξεκινάει πρώτη την επιβολή καθολικού lockdown και τη Γερμανία να σκέφτεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της.

Το ευρώ διολίσθησε 0,2% στα 1,1275 δολάρια στις 8:00 π.μ. ώρα ET, κοντά στο χαμηλό 16 μηνών που έφτασε την Παρασκευή, όταν η Αυστρία ανακοίνωσε το lockdown.

«Η προοπτική ευρώ/δολάριο μοιάζει σαν μια από εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις που όλα είναι ευθυγραμμισμένα εναντίον του ευρώ»,ενεημέρωσε τους πελάτες ο επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στη Societe Generale στο Λονδίνο, Κιτ Τζάκς. 

Η πανδημία  είναι μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη από οπουδήποτε αλλού», εξηγεί, αλλά αυτός δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας. Η κινεζική επιβράδυνση και τα παγκόσμια ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας βλάπτουν την Ευρώπη περισσότερο από τις ΗΠΑ, ενώ οι προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια στήριξαν το δολάριο, προσθέτει.

Τα νέα lockdown και οι πιέσεις στον τομέα των υπηρεσιών στην Ευρώπη παρέχουν πλέον στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πολλούς περισσότερους λόγους να επιβραδύνει την αυστηροποίηση της πολιτικής της, ανέφερει σε σημείωμα η ING.

Η υπηρεσιακή καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ  μιλώντας στους ηγέτες του συντηρητικού κόμματός της είπε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι ανεπαρκή και ότι απαιτείται ισχυρότερη δράση.

Το κόστος δανεισμού σε δολάρια ΗΠΑ στις αγορές παραγώγων συναλλάγματος αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδά του εδώ και σχεδόν ένα χρόνο τη Δευτέρα. Tα swaps τριμήνου για ευρώ-δολάριο υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Δεκέμβριο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, υποδηλώνοντας μεγαλύτερη ζήτηση για το δολάριο.

Το δολάριο ενισχύθηκε περαιτέρω από τα σχόλια των Ρίτσαρντ Κλαρίντα και Κρίστοφερ Γουόλερ την Παρασκευή, οι οποίοι πρότειναν ότι η Fed θα πρέπει να είναι έτοιμη να αυξήσει το ρυθμό του tapering και να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από ότι προβλέπει τώρα, λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού και της ανάρρωσης της αγοράς εργασίας.

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετράει το αμερικανικό νόμισμα έναντι έξι βασικών νομισμάτων, σημείωσε μικρή διαφοροποίηση στις 96,131 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές