Σε διαρθρωτικές αλλαγές οδήγησε η πανδημία την αγορά εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με χαρακτηριστική την αποχώρηση εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας και ανδρών. Αντίθετα, φαίνεται ότι εισήλθαν στην αγορά εργασίας πολλές νέες γυναίκες.

Τα παραπάνω προκύπτουν από ανάλυση του Resolution Foundation που δημοσίευσε το Bloomberg, σύμφωνα με την οποία περίπου 586.000 άνθρωποι έχουν καταστεί «οικονομικά ανενεργοί» και δεν θέλουν πλέον να εργάζονται από τότε που ξέσπασε ο Covid-19 τον Μάρτιο του 2020. Από αυτούς, οι 364.000 δεν έχουν καν συμπληρώσει τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.

Κατ’ αρχήν, ένα το κρατούμενο είναι οι 170.000 μετανάστες που εγκατέλειψαν τη Βρετανία μέσα στην υγειονομική κρίση. Από την έρευνα προκύπτει σημαντική έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, γεγονός το οποίο συμβάλλει στην αύξηση των μισθών και των τιμών.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία – Ελλείψεις προσωπικού σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας – Έρευνα

«Με το ξέσπασμα της πανδημίας πολλοί φοβήθηκαν για κίνδυνο μαζικής ανεργίας καθώς τεράστιες περιοχές της οικονομίας έκλεισαν», δήλωσε η Χάνα Σλότερ, οικονομολόγος στο Resolution Foundation. «Η πρωτοφανής πολιτική κινητοποίηση απέτρεψε αυτή την απειλή», τόνισε.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προειδοποιήσει ότι τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην αγορά εργασίας θα μπορούσαν να ασκήσουν πληθωριστικές πιέσεις και να οδηγήσουν σε αύξηση των επιτοκίων. Οι εργοδότες, επί του παρόντος, δίνουν μάχη για να βρουν εργαζόμενους  οι οποίοι να ανταποκρίνονται στις κενές θέσεις.

Η αδράνειας παρατηρείται πιο έντονα μεταξύ των μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένων και των νεότερων ανδρών. Οι γυναίκες επωφελήθηκαν περισσότερο από τα μεικτά πρότυπα εργασίας και την εξ αποστάσεως εργασία, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Μέσα στην πανδημία ηλικιωμένοι εργαζόμενοι αποσύρθηκαν, και ενώ η εύλογη ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού μπορεί να οδηγήσει ορισμένους εκτός εργασίας, οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν με πρόωρη συνταξιοδότηση.

Μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 25 έως 44 ετών, η συμμετοχή των ανδρών στο εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα, ενώ αντίθετα, κατά 1,8 ποσοστιαία μονάδα μεταξύ των γυναικών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μητέρες με παιδιά ηλικίας τριών ετών και κάτω. Για την ομάδα αυτή, η συμμετοχή αυξήθηκε κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 74%.

Συνολικά, η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας αυξήθηκε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 48%, από 44% το 1992. Περίπου 500.000 γυναίκες πέρασαν από τη μερική απασχόληση σε πλήρη απασχόληση λόγω της πανδημίας, είπε η ερευνήτρια.

Τις αλλαγές στην αγορά εργασίας καθόρισαν οι γυναίκες που βρίσκουν εργασία αφενός για να αντισταθμίσουν την απώλεια εισοδήματος των συντρόφων τους που έχασαν τη δουλειά τους, αφετέρου γιατί διευρύνθηκε η εξ αποστάσεως εργασία, δίνοντας τη δυνατότητα στις μητέρες είτε να αρχίσουν να δουλεύουν είτε να αυξήσουν τις ώρες τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Πρόεδρος Siemens – Εως μέσα 2022, θα συνεχιστεί το χάος στην εφοδιαστική αλυσίδα
Διεθνή |

Πρόεδρος Siemens: Εως μέσα 2022, το χάος στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα

Το χάος που επικρατεί στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα πιθανότατα θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, εκτιμά ο Τζιμ Σνέιμπ, πρόεδρος του γερμανικού ομίλου Siemens και της δανικής ναυτιλιακής εταιρείας Maersk. Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν επί του παρόντος μεγάλες καθυστερήσεις σε προϊόντα και υλικά λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική […]

ΗΠΑ – Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα
Διεθνή |

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα

Παρά τις ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις και το ενδεχόμενο η πανδημία να επιβραδύνει την ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αυξήθηκαν πλέον του αναμενόμενου οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα το Νοέμβριο

Σύνοδος ΟΠΕΚ+ – Η παραλλαγή Όμικρον δε φαίνεται να αλλάζει τα σχέδια στην παραγωγή πετρελαίου
Διεθνή |

Κρίσιμη σύνοδος ΟΠΕΚ+ με τα μάτια στραμμένα στην παραλλαγή Όμικρον

Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η ευρύτερη ομάδα των χωρών-παραγωγών πετρελαίου, γνωστή και ως OΠΕΚ+, σκοπεύει να αλλάξει πορεία από το τρέχον σχέδιο παραγωγής της για μηνιαία αύξηση κατά 400.000 βαρελιών ημερησίως