Ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης του μεγαλύτερου πακέτου κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, συνολικής απαίτησης 13,90 δισ. ευρώ, από την Τράπεζα της Ελλάδος και την PQH που διαχειρίζεται τα τελευταία χρόνια για λογαριασμό του Δημοσίου τα συγκεκριμένα ανοίγματα.

Πρόκειται για προβληματικές χορηγήσεις προερχόμενες από τις τράπεζες που δεν χαρακτηρίστηκαν συστημικές και τέθηκαν σε εκκαθάριση την προηγούμενη δεκαετία, υπό το βάρος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους και των συνεπακόλουθων ζημιών που εκμηδένισαν τα κεφάλαιά τους.

Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων της συναλλαγής με την κωδική ονομασία «Αριάδνη», αφορά κόκκινα δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% και ακολουθεί το πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Οι υπόλοιπες τράπεζες, μικρότερου μεγέθους, είναι οι εξής: Proton Bank, FBB, Πανελλήνια, καθώς και οι Συνεταιριστικές Αχαΐας, Λαμίας, Λέσβου – Λήμνου, Δωδεκανήσων, Εύβοιας, Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου.

Τι πωλείται

Την Τρίτη το πρωί η PQH εξέδωσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 13,9 δισ. ευρώ από περίπου 100.000 δανειακές συμβάσεις.

Το 60% αυτών αφορά επιχειρηματικά δάνεια και τα υπόλοιπα είναι δάνεια λιανικής, κυρίως στεγαστικά. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική παράμετρο, καθώς τα δάνεια στέγης συνοδεύονται από ακίνητα,  τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση του τιμήματος πώλησης.

Όπως έγινε γνωστό, σε πρώτη φάση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν μη δεσμευτικές προσφορές με καταληκτική ημερομηνία 18/1/2022, ενώ οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν μέχρι το καλοκαίρι, με στόχο το deal να κλείσει τον ερχόμενο Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για τιτλοποίηση, αλλά για πώληση δανείων, που σημαίνει ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ως δικαιούχος του τιμήματος, θα λάβει μετρητά.

Θα υπάρχει η δυνατότητα καταβολής του τμηματικά, σε βάθος τριετίας, με παροχή εγγυητικής επιστολής. Ωστόσο, όποιος πληρώσει εφάπαξ θα λάβει έκπτωση.

Αναμφίβολα, στη μάχη διεκδίκησης του Αριάδνη θα ριχτούν οι μεγάλοι παίκτες στον τομέα της διαχείρισης κόκκινων δανείων που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά.

Κι αυτό διότι όποιος αποκτήσει το πακέτο θα αυξήσει σημαντικά το μερίδιό του, αλλάζοντας τις ισορροπίες στον κλάδο της διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Real Consulting – Αύξηση κερδών το 9μηνο του 2021
Επιχειρήσεις |

Real Consulting: Αύξηση κερδών το 9μηνο του 2021

«Παρά τη δυσμενή κατάσταση στην ελληνική οικονομία, η εταιρεία δεν έγινε αποδέκτης της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος στην χώρα, αλλά αντιθέτως κατάφερε να αυξήσει τις ταμειακές ροές της», σημειώνει σε ανακοίνωση

Κεφάλαια 7,3 δισ. ευρώ άντλησαν οι εισηγμένες από το ΧΑ – Ποιες εταιρείες εξετάζουν την εισαγωγή τους
Επιχειρήσεις |

Κεφάλαια 7,3 δισ. ευρώ άντλησαν οι εισηγμένες από το ΧΑ - Ποιες εταιρείες εξετάζουν την εισαγωγή τους

Σε υψηλά πενταετίας οι χρηματοδοτήσεις με αυξήσεις κεφαλαίων και εκδόσεις εταιρικών ομολόγων – Πώς το CVC Capital Partners μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες

MVS – H ελληνική εταιρεία που επιλέγουν για τα σκάφη τους Μπέζος και Σπίλμπεργκ
Stories |

Ποια ελληνική εταιρεία επιλέγουν για τα σκάφη τους Μπέζος και Σπίλμπεργκ

Ανταγωνίζεται επάξια άλλες διεθνείς εταιρείες του κλάδου της και την προτιμούν μεγάλα ναυπηγεία της Ευρώπης που αναλαμβάνουν την κατασκευή πολυτελών mega yaght που ανήκουν σε δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες

Με σημαντικό discount οι τραπεζικές μετοχές – Τι προβλέπουν οι διεθνείς οίκοι
Επιχειρήσεις |

Ελληνικές τράπεζες: Με σημαντικό discount οι μετοχές - Τι προβλέπουν οι διεθνείς οίκοι

Η ολοκλήρωση της εξυγίανσης των ισολογισμών σε συνδυασμό με τις προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών δικαιολογούν υψηλότερους πολλαπλασιαστές αποτίμησης

Ολυμπιακή Ζυθοποιία – Στα 6 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις εφέτος
Plus |

Στα 6 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας εφέτος

Δεν έχουν γίνει αυξήσεις τιμών λέει σε συνέντευξή του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, ο Olzhas Alisherov, Finance Director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας – Δεν έχει ανακάμψει πλήρως η αγορά της μπύρας μετά την επανεκκίνηση της HoReCa