
Τη βεντάλια των δόσεων για την εξόφληση όχι μόνο του νέου ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων το 2022 αλλά και του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των νέων φορολογικών δηλώσεων θέλει να ανοίξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Για τον ΕΝΦΙΑ η έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης για την Ελλάδα αποκαλύπτει ότι η πληρωμή του το 2022 θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο και οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα ενεργοποιηθούν από τις αρχές του επόμενου έτους. Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για διεύρυνση της βάσης του ΕΝΦΙΑ με τις πληρωμές να ξεκινούν από το Μάρτιο.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, ο λογαριασμός του νέου ΕΝΦΙΑ θα «χτυπήσει» την πόρτα των 6,3 εκατ. ιδιοκτήτων ακινήτων εντός του Μαρτίου και ο φόρος θα εξοφληθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στο τέλος Μαρτίου.
Αύξηση των δόσεων
Πέραν του ΕΝΦΙΑ, στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται και η αύξηση των μηνιαίων δόσεων και για το φόρο εισοδήματος με έναρξη των πληρωμών από τον Απρίλιο ή τον Μάιο και ολοκλήρωση τους το Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Στο πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ εξετάζει το ενδεχόμενο η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ανοίξει από τις αρχές Μαρτίου αλλά κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι οι αρμόδιοι φορείς θα στείλουν τις βεβαιώσεις με τα στοιχεία που προσυμπληρώνονται στη φορολογική δήλωση (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, τόκοι καταθέσεων, δάνεια κ.α ) μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Οσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, αν και η άσκηση προσδιορισμού του νέου φόρου βρίσκεται σε εξέλιξη το οικονομικό επιτελείο έχει δηλώσει ότι για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων ο φόρος που θα κληθούν το 2022 θα είναι μικρότερος σε σχέση με φέτος. Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει ότι τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ του 2022 θα είναι μειωμένα κατά 60 εκατ. ευρώ, καθώς, από τα 2,563 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν φέτος, το 2022 οι εισπράξεις του φόρου που επιβάλλεται στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων θα διαμορφωθούν στα 2,503 δισ. ευρώ.
Τα 60 εκατ. ευρώ είναι πρόσθετη μείωση στον ΕΝΦΙΑ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα βγάλει η άσκηση της ενσωμάτωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στον φόρο ακινήτων και όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η μείωση αυτή, που είναι της τάξης του 2,5%-3% η οποία έρχεται να προστεθεί στη μεσοσταθμική μείωση 22% που ισχύει από το 2019.
Η εξίσωση του νέου ΕΝΦΙΑ
Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να λύσουν την εξίσωση του νέου ΕΝΦΙΑ. Στόχος είναι μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση των νέων αντικειμενικών αξιών, ώστε αμέσως μετά να «τρέξει» η άσκηση για τη διαμόρφωση της νέας κλίμακας του ΕΝΦΙΑ στην οποία θα έχει ενσωματωθεί και ο συμπληρωματικός φόρος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια που εξετάζει η ειδική ομάδα εργασίας η οποία έχει αναλάβει να χαρτογραφήσει τον νέο ΕΝΦΙΑ είναι η νέα κλίμακα του ενιαίου φόρου ακινήτων να έχει περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές ώστε να αποτραπούν οι επιβαρύνσεις για όσους κατέχουν μικρή και μεσαία περιουσία μετά τη μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες περιοχές της χώρας.


Latest News

Η εφορία πατάει το κουμπί για τις δηλώσεις - Ποιοι κωδικοί πρέπει να ελεγχθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Αναδρομικά: Δύο νέα πακέτα έως 8.500 ευρώ σε 82.000 συνταξιούχους
Τα πακέτα με τα αναδρομικά αφορούν «επιστροφή» κρατήσεων προς 42.000 απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και 40.000 ασφαλισμένους 49 ταμείων από επανυπολογισμούς

Αυξήθηκαν κατά 14,4 δισ. ευρώ τα εισοδήματα το 2024 - Ποιοι πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων
Σε ιστορικό υψηλό τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2024 - ‘Εφτασαν τα 106 δισ. ευρώ

Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Πώς θα πετύχετε την έκπτωση
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας
![Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/syntaxeis-dimogr28-2-600x466.jpg)
Οι συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο [πίνακες]
Το μέτρο αφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία - Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έρχεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών για επικουρική σύνταξη
Προτεραιότητα στην μείωση των καθυστερήσεων των επικουρικών συντάξεων δίνει το υπουργείο Εργασίας

Τι αλλάζει την Παρασκευή με τις φορολογικές δηλώσεις - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις