
Η προσπάθεια της Nissan Motor να «γυαλίσει» τα πράσινα διαπιστευτήριά της έρχεται σε ακατάλληλη χρονική συγκυρία. Τη στιγμή που οι επενδυτές άρχισαν να ανησυχούν για τον αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον της covid-19 στην παγκόσμια ζήτηση αυτοκινήτων, η Ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία υποσχέθηκε σχεδόν 18 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια για να προφτάσει τους σχεδιασμούς των ανταγωνιστών της για καθαρά οχήματα, καθιστώντας το ήμισυ του στόλου της ηλεκτρικό έως το 2030.
Είναι κατανοητό γιατί η Nissan, παλαιότερα ηγέτης στα οχήματα καθαρής ενέργειας χάρη στο μοντέλο Leaf (φωτό), προσπαθεί να ανακτήσει το μερίδιό της σε «πράσινα» πρωτοσέλιδα τα οποία έχουν κατακλύσει οι ανταγωνιστές της, από τη Ford Motor έως τη Honda Motor, καθώς και πρωτοεμφανιζόμενες εταιρείες όπως η Rivian Automotive. Ακόμη και ο συνεργάτης της Renault έχει υποσχεθεί ότι εννέα στα 10 μοντέλα της θα είναι πλήρως ηλεκτρικά μέχρι το 2030.
Οι επενδυτές, ωστόσο, κατέβασαν την τιμή της μετοχής της Nissan σχεδόν κατά 6% τη Δευτέρα, σχεδόν διπλάσιο από τον πόνο που προκάλεσε η Omicron στην Toyota Motor. Μια ανησυχία είναι ότι το σχέδιο μπορεί να είναι πολύ λίγο, πολύ αργά. Η Volkswagen, για παράδειγμα, ασχολήθηκε σοβαρά με την τροφοδοσία του στόλου της με μπαταρίες πριν από αρκετά χρόνια και έχει διαθέσει 73 δισεκατομμύρια ευρώ σε αυτή την προσπάθεια. Μια άλλη πιθανή ανησυχία είναι ότι η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας παλεύει να πουλήσει συμβατικά μοντέλα σε βασικές αγορές, και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα μοντέλα της με μπαταρία θα είναι δημοφιλή.
Το εγχείρημα θα προσθέσει επίσης οικονομικό άγχος. Η Nissan έχει επιστρέψει στο «μαύρο» μόλις δύο τρίμηνα μετά από έξι στο «κόκκινο». Κατά την τελευταία δεκαετία, το ετήσιο λειτουργικό κέρδος της εταιρείας ήταν κατά μέσο όρο μόλις 3 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv και οι αναλυτές αναμένουν ότι θα είναι μόλις το ένα τέταρτο αυτού το ημερολογιακό έτος 2022. Τώρα σκοπεύει να δαπανήσει κατά μέσο όρο 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την ηλεκτροκίνηση. Εάν ένα μεγάλο μέρος αυτών είναι νέα χρήματα, θα μπορούσε να αντιστρέψει τα κέρδη.
Το περιθώριο κέρδους 3,4% της Nissan, που προβλέπουν για το ημερολογιακό έτος 2022 οι αναλυτές, είναι το χαμηλότερο από τους σημαντικότερους ανταγωνιστές: η Honda και η General Motors είναι πιθανό να κερδίσουν περισσότερο από το διπλάσιο και η Toyota σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο. Ωστόσο, λίγοι από τους ανταγωνιστές της συναλλάσσονται υψηλότερα από τα πολλαπλάσια κέρδη της Nissan που ήταν 9,7 φορές το 2022, ακόμη και μετά την πτώση της Δευτέρας. Ο σκεπτικισμός των μετόχων είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογημένος. Το να επιδιώκεις την ηλεκτροκίνηση είναι πολύ καλό, αλλά η ουσία έχει επίσης σημασία.
REUTERS BREAKINGVIEWS


Latest News

«Πόλεμος» στη Γαλλία για το αρδευτικό νερό
Οι διαδηλωτές αντιδρούν στην κατασκευή δεξαμενών νερού από τα υπόγεια ύδατα για την εξυπηρέτηση μεγαλοαγροτών

Οδηγός ΟΤ για τα «φωτοβολταϊκά στη στέγη» - Οι προϋποθέσεις και παραδείγματα κόστους εγκατάστασης
Υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν 25.000 με 30.000 δικαιούχοι, νοικοκυριά και αγρότες

Η κλιματική ουδετερότητα στην… κρίση των Βερολινέζων
Οι κάτοικοι της γερμανικής πρωτεύουσας καλούνται την Κυριακή σε δημοψήφισμα για επίσπευση της επίτευξης του στόχου κλιματικής ουδετερότητας το 2030. Το θέμα διχάζει

Το πρώτο «πράσινο» Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας
Θα είναι βιοκλιματικό και μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ενώ θα προσφέρει απρόσκοπτη πρόσβαση στα άτομα με αναπηρία

Κίνδυνος δραματικής λειψυδρίας – Πώς μπορεί να σωθεί το πιο πολύτιμο αγαθό
Ο ΟΗΕ ζητά άμεση ανάληψη δράσης για να έχει όλος ο πλανήτης νερό και στο μέλλον

Ένα βήμα πίσω από την απαγόρευση των θερμικών κινητήρων η ΕΕ
Το Βερολίνο μπλόκαρε στο παρά πέντε ρύθμιση που προέβλεπε την εκμηδένιση των εκπομπών CO2 των νέων οχημάτων και την επιβολή ηλεκτρικών κινητήρων από το 2035

Ώρα της Γης 2023: Πότε θα σβήσουμε τα φώτα για μία ώρα
Η «Ώρα της Γης» αποτελεί ένα σύμβολο ενότητας και δέσμευσης για τη σωτηρία του πλανήτη

Υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση με κόστος για τους ιδιοκτήτες
Υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων νομοθετεί η ΕΕ - Εντονες οι αντιδράσεις καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων επωμίζονται υψηλό κόστος

Σε συμφωνία «άμεσα» για την πράσινη μετάβαση καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Τι αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων του συμβουλίου για το ζήτημα της ενέργειας

Στρατηγικό deal της Hyundai στο υδρογόνο με άρωμα... Ελλάδας
Συμφωνία από κοινού ανάπτυξης υπέγραψαν η Hyundai Motor Company και η Advent Technologies