Φιλόδοξα σχέδια για μια ολόκληρη, νέα βιομηχανική αλυσίδα αφιερωμένη στην ηλεκτροκίνηση ανακοίνωσε η αμερικανική Ford Motor. Σε συνεργασία και με την νοτιοκορεατική εταιρεία μπαταριών SK Innovation θα επενδύσουν συνολικά 11 δισ. δολάρια για τη δημιουργία τριών νέων εργοστασίων που θα παράγουν ηλεκτρικές μπαταρίες και ηλεκτρικά οχήματα, τύπου pick-ups (της σειράς F-Series).

Συγκεκριμένα οι νέες μονάδες θα βρίσκονται στις πολιτείες του Κεντάκι και του Τενεσσί και θα απασχολούν τουλάχιστον 11.000 εργαζομένους. Θα αρχίσουν δε, να λειτουργούν μεταξύ 2025 και 2026.

Ειδικά, για την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία το μερίδιο της οποίας στο σχέδιο θα φτάσει τα 7 δισ. δολάρια, πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει σε νέες παραγωγικές μονάδες στα 118 χρόνια ιστορίας της. Εντάσσεται δε, στο μέγα πακέτο των 30 δισ. δολαρίων που έχει δεσμευτεί πως θα ξοδέψει για να μετατρέψει το σύνολο του στόλου της σε ηλεκτρικό, μέχρι το 2025.

Θυμίζουμε πως η Ford, μαζί με την General Motors και την Stellantis προσκλήθηκαν στο Λευκό Οίκο τον περασμένο μήνα, προκειμένου να συνεργαστούν με την κυβέρνηση για την υλοποίηση του οράματος του Τζο Μπάιντεν για την κάθετη ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, ο στόχος είναι έως και το 50% των νέων οχημάτων που θα πωλούνται μέχρι το 2030 να είναι μηδενικών ρύπων για την επίτευξη των περιβαλλοντολογικών στόχων της χώρας για την πάταξη της κλιματικής αλλαγής.

Η ίδια η Ford υπολογίζει πως χάρη και στην επένδυση της, σχεδόν το ένα τρίτο όλων των πωλήσεων ημιφορτηγών τύπου pick-up μέχρι το 2030 θα είναι ηλεκτρικά. Ήδη η εταιρεία μετρά 150.000 προ-παραγγελίες για το F-150 Lightning, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από νέους πελάτες.

Θυμίζουμε πως σε ανάλογη μεγάλη επένδυση στην ηλεκτροκίνηση έχει ανακοινώσει πως θα προχωρήσει και η General Motors, η οποία σχεδιάζει να μετατρέψει τρία εργοστάσια της για την αποκλειστική παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και να ανοίξει νέες μονάδες κατασκευής μπαταριών σε Οχάιο και Τενεσσί. Η GM έχει υπολογίσει πως θα δαπανήσει περίπου 35 δισ. δολάρια μέχρι το 2025 για να μετατρέψει και να αφιερώσει το μεγαλύτερο, αν όχι το σύνολο, της βιομηχανικής της παραγωγής στην ηλεκτροκίνηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green