Νέες ανησυχίες δημιουργούνται στην κοινωνία, στην οικονομία, τις κυβερνήσεις και τις αγορές μετά την προειδοποίηση του διευθύνοντος συμβούλου της Moderna Στεφάν Μπανσέλ ότι τα τρέχοντα εμβόλια μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά για την καταπολέμηση της μετάλλαξης Όμικρον.

Οι ανησυχίες επίσης που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες είναι πλέον τέτοιες, που ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουις ντε Γκίντος έδωσε σήμα για πιθανή συνέχιση της αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στις αρχές της άνοιξης, εάν η κατάσταση το απαιτήσει όπως είπε. Κάτι τέτοιο θα είχε μεγάλη σημασία για την αγορά του χρέους και της Ελλάδας. Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Les Echos ανέφερε ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να συνεχίσει να αγοράζει κρατικό χρέος όλο το 2022 για να τονώσει την οικονομία του μπλοκ και πως θα μπορούσε ακόμη να επαναλάβει τις έκτακτες αγορές ομολόγων μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος (ΡΕΡΡ) τον Μάρτιο. Την ίδια ώρα προειδοποίηση απευθύνουν και οίκοι αξιολόγησης Fitch Ratings και Moody’s ότι η Όμικρον θα μπορούσε να πλήξει τις προοπτικές ανάπτυξης παγκοσμίως.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ ετοιμάζεται να προειδοποιήσει σήμερα σε ομιλία του στο Κογκρέσο ότι η νέα μετάλλαξη και η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων αποτελούν απειλή για την αμερικανική οικονομία και περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Διαβάστε επίσης: Παραλλαγή Όμικρον – Ανησυχία για την ανάκαμψη από τους οίκους αξιολόγησης

Ταυτόχρονα, οι νέες ανησυχίες για τη μετάλλαξη προκάλεσαν πτώση από το πρωί στο πετρέλαιο με το μπρεντ να χάνει 2,5% και να διαμορφώνεται στα 75,6 δολάρια τα βαρέλι. Το αμερικανικό αργό WTI υποχωρεί κατά 2,40% στα 68,3 δολάρια το βαρέλι. Στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια άνοιξαν με πτώση της τάξης του 1%, ενώ αντίστοιχη πτώση 1% που ισοδυναμεί με περίπου 300 μονάδες έδειχνε και η προσυνεδριακή εικόνα του δείκτη Dow Jones στη Γουολ Στριτ.

Καμπανάκι από τη Moderna

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna προέβλεψε μιλώντας στους Φαινάνσιαλ Τάιμς ότι τα υπάρχοντα εμβόλια μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον σε σύγκριση με στελέχη του κορωνοϊού και προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν μήνες πριν οι φαρμακευτικές εταιρείες να κατασκευάσουν μαζικά νέα εμβόλια για συγκεκριμένες μεταλλάξεις. Ουσιαστικά είπε ότι η πληθώρα μεταλλάξεων στην Όμικρον είναι πιθανό να βοηθήσει τον ιό να αποφύγει την προστασία που παρέχουν τα υπάρχοντα εμβόλια, καθιστώντας απαραίτητη την ανάπτυξη νέων, προκαλώντας νέες αναταραχές στις αγορές.

Ο Μπανσέλ επανέλαβε ουσιαστικά τα σχόλια που έγιναν από το υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Πολ Μπάρτον το Σαββατοκύριακο ότι η Όμικρον μπορεί να ξεφύγει από τα τρέχοντα εμβόλια και πως εάν συμβεί αυτό ένα προσαρμοσμένο εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στις αρχές του νέου έτους. Ο Μπανσέλ όμως φάνηκε να μειώνει τις προσδοκίες ότι νέα εμβόλια θα μπορούσαν να είναι έτοιμα σύντομα, λέγοντας στους ΦΤ ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να αναπτύξουν οι φαρμακευτικές νέες εκδόσεις τους σε μεγάλο αριθμό, ανέφερε σε ανάλυσή του το Bloomberg.

Διαβάστε επίσης: Παραλλαγή Όμικρον – Αύξηση στις νοσηλείες και στο δείκτη θετικότητας

Ο Στεφάν Μπανσέλ ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα ότι ο υψηλός αριθμός μεταλλάξεων Όμικρον στη λεγόμενη ακίδα, την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα, και η ταχεία εξάπλωση της Όμικρον στη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι τα τρέχοντα εμβόλια μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθούν το επόμενο έτος. «Δεν υπάρχει κόσμος, θεωρώ, όπου [η αποτελεσματικότητα] είναι το ίδιο επίπεδο. . . (που) είχαμε με [την] Δέλτα [μετάλλαξη]», είπε ο Μπανσέλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Φαινάνσιαλ Τάιμς από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Cambridge της Μασαχουσέτης. Ανέφερε επίσης ότι «Πιστεύω ότι θα είναι μια σημαντική πτώση. Απλώς δεν ξέρω πόσο, γιατί πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησα . . . (έλεγαν) «Αυτό δεν πρόκειται να είναι καλό».

Τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Moderna γίνονται καθώς αναζητούνται αχτίδες αισιοδοξίας. Τη Δευτέρα, ο Σκοτ Γκότλιμπ που είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της Pfizer και πρώην επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, δήλωσε στο CNBC ότι «Υπάρχει εύλογος βαθμός εμπιστοσύνης στους κύκλους εμβολίων που [με] τουλάχιστον τρεις δόσεις. . . ο ασθενής θα έχει αρκετά καλή προστασία έναντι αυτής της μετάλλαξης».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στη συνέχεια είπε ότι η Όμικρον αποτελεί «αιτία ανησυχίας, όχι αιτία πανικού», προσθέτοντας ότι οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα εμβόλια θα συνεχίσουν να παρέχουν σημαντικό βαθμό προστασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας