Παροδικός παραμένει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, όπως υποστήριξαν την Πέμπτη δυο βασικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρόλο που η FED εγκατέλειψε τη χρήση του παροδικού για να περιγράψει τις πληθωριστικές πιέσεις, που αποδείχτηκαν επίμονες.
Στο 4,9% αναμένεται να ανέλθει ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ τον Νοέμβριο του 2021, από 4,1% τον Οκτώβριο σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat. Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης από τότε που καταγράφινται τα εν λόγω δεδομένα, δηλαδή, εδώ και 25 χρόνια.
«Η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες στην προσφορά», δήλωσε σε συνέδριο το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα. «Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν την υπομονή να εξετάσουν αυτές τις επιπτώσεις και να εξηγήσουν τις πολιτικές τους στους πολίτες».
Ορισμένοι συντηρητικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οικονομολόγοι της αγοράς αμφιβάλλουν όλο και περισσότερο για αυτήν την «αφήγηση», προειδοποιώντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις, ακόμη και αν είναι προσωρινές, βαραίνουν στον καθορισμό των μισθών με αποτέλεσμα να οδηγήσουν σε άνοδο τιμών.
Η συζήτηση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για την κρίσιμη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να αποφασίσει για το μέλλον των προγραμμάτων της αγορών ομολόγων – του έκτακτου λόγω της πανδημίας (PEPP) και του τακτικού (APP)
Στο πλευρό του Πανέτα τάχθηκε και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν, ο οποίος χρησιμοποίησε τον όρο παροδικός, τον ίδιο που ο επικεφαλής της Fed δήλωσε ότι πρέπει να αποσυρθεί. Ωστόσο ο Ρεν αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να μειωθεί από τις αρχικές εκτιμήσεις του.
Υποστήριξε ότι κατανοεί πως οι πολίτες αντιλαμβάνονται εμπειρικά την άνοδο των τιμών, που διαφέρει από την μακροοικονομική ανάγνωση των οικονομολόγων των κεντρικών τραπεζών.
«Παρόλα αυτά, κατά την άποψή μας, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι ως επί το πλείστον παροδικός… ακόμα κι αν ορισμένες από τις συνιστώσες του πιθανότατα θα επικρατήσουν περισσότερο το επόμενο έτος από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», πρόσθεσε.
Latest News
Δύο τόνους... δολαρίων έστειλε στη Μόσχα ο Άσαντ - 250 εκατ. σε 100δόλαρα
«Το καθεστώς έπρεπε να φέρει χρήματα στο εξωτερικό σε ένα ασφαλές καταφύγιο για να μπορέσει να εξασφαλίσει την ωραία ζωή»
Κάγια Κάλας: Πρώιμη η χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Συρίας
Η Κάγια Κάλας αναφέρθηκε στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ
Στήριξη από Λεπέν και την Κεντροαριστερά αναζητά ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού θα προσπαθήσει να κερδίσει τη στήριξη της Λεπέν για να περάσει τον προϋπολογισμό
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα