Ταραντίλης – Προοδεύουν οι χώρες που παράγουν καινοτομία ή επενδύουν σ’ αυτήν

Συνεδρίασε η Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, υπό την Προεδρία του Βουλευτή Επικρατείας, καθηγητή κ. Χρήστου Ταραντίλη

Ταραντίλης – Προοδεύουν οι χώρες που παράγουν καινοτομία ή επενδύουν σ’ αυτήν

Με θέμα «Ο ρόλος των ελληνικών πανεπιστημίων στην αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας» συνεδρίασε η Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, υπό την Προεδρία του Βουλευτή Επικρατείας, καθηγητή κ. Χρήστου Ταραντίλη.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Ταραντίλης, θέλοντας να αναδείξει τη σημασία που έχει διεθνώς η επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομία της νεοφυούς επιχειρηματικότητας (εταιρείες start-up και spinoff) υπολογίζεται στο τεράστιο ποσό των 3,8 τρισ. δολαρίων σύμφωνα με το Global Startup Ecosystem Report του 2021. Επεσήμανε, επίσης, ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και τη στατιστική υπηρεσία των ΗΠΑ (Census Bureau), οι νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνολογίας, συνεισφέρουν τις μισές νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας, παράλληλα, σημαντικά στη συνολική αύξηση του επιπέδου παραγωγικότητας.

Ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε σε παραδείγματα χωρών που έχουν αναπτύξει προσφάτως αξιόλογη δράση, αξιοποιώντας επιχειρηματικά την παραγόμενη στα πανεπιστήμιά τους έρευνα, όπως η Λετονία, η Εσθονία και η Πορτογαλία. Υπογράμμισε δε, ότι o αριθμός των spin-off εταιρειών που έχουν ιδρυθεί μέχρι σήμερα στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι ανάλογος της ποιότητας του έργου τους, συμπαρασύροντας και τις συνολικές επιδόσεις στην επιχειρηματική αξιοποίηση των ελληνικών ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Ο κ. Ταραντίλης εστίασε, τέλος, στην ανάγκη να διαμορφώσει η Πολιτεία το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε να απελευθερωθούν οι παραγωγικές ερευνητικές δυνάμεις, όπως έπραξε με τον νόμο για τις spin off εταιρείες που ψηφίσθηκε αυτή την εβδομάδα, και τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν θα μείνω πίσω αλλά θα προχωρήσει μπροστά, γιατί μπορεί και παράγει καινοτομία».

Μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής δόθηκε βήμα στον κ. Ανδρέα Μπουντουβή, Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Προεδρεύοντος της Συνόδου Πρυτάνεων & Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ο οποίος μίλησε για τον ρόλο των πανεπιστημίων στην αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας, απαντώντας στη συνέχεια στις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής.

OT Originals

Περισσότερα από Καινοτομία

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο