Ο Ricardo Navvaro, ένας οικολόγος στο Ελ Σαλβαδόρ, αμφισβήτησε την απόφαση της χώρας να εξορύξει Bitcoin χρησιμοποιώντας γεωθερμική ενέργεια από ηφαίστεια, υποστηρίζοντας ότι η γεωθερμική ενέργεια είναι πιο ακριβή από το πετρέλαιο.

Στο αμφιλεγόμενο δημοσίευμα, που κάλυψε ο ιστότοπος ‘The Telegraph’, ο Navvaro δήλωσε: «Η γεωθερμία[1] εξακολουθεί να κοστίζει περισσότερο από το πετρέλαιο, διαφορετικά θα χρησιμοποιούσαμε ήδη μεγαλύτερες ποσότητες από αυτή. Αυτό που θα συμβεί είναι ότι απλώς θα αγοράζουμε περισσότερο πετρέλαιο».

Ο Ricardo Navvaro, που ηγείται του Κέντρου Κατάλληλης Τεχνολογίας του Ελ Σαλβαδόρ (Center of Appropriate Technology), αμφισβήτησε επίσης την απόφαση του Προέδρου Bukele να αναπτύξει υποδομές, κοντά σε ηφαίστεια, φιλικές προς το Bitcoin. Ανέφερε καυστικά: «Το να μιλάς για την οικοδόμηση αυτής της πόλης δίπλα σε ένα ηφαίστειο είναι σαν να νομίζεις ότι είσαι πλούσιος, επειδή ζεις δίπλα σε μια τράπεζα».

Πρόσθεσε ότι η γεωθερμική ενέργεια χρειάζεται ατμό και υπόγεια νερά, ή νερό που συγκρατείται υπόγεια στο έδαφος ή κάτω από βράχους. Δυστυχώς όμως στο Ελ Σαλβαδόρ υπάρχουν ήδη έντονα προβλήματα λειψυδρίας.

Τους προβληματισμούς του οικολόγου, εκφράζει και η εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Ένωσης Γεωθερμίας, η Marit Brommer, η οποία ομοίως αποκάλυψε τις ανησυχίες της σχετικά με τις υποσχέσεις του αμφιλεγόμενου προέδρου της χώρας.

Η Marit Brommer δήλωσε: «Το Ελ Σαλβαδόρ είναι γνωστό για το γεωθερμικό του δυναμικό. Το να υπόσχεται όμως κάτι τους επόμενους έξι μήνες, δεν είναι εφικτό. Θα χρειαστούν πιθανότατα τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια – και πιθανώς περισσότερα – για να μπορέσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τα ηφαίστειά του».

Οι προηγούμενες κινήσεις του προέδρου

Ο Πρόεδρος Bukele ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα σχέδιά του για τη χρήση ηφαιστείων για εξόρυξη Bitcoin τον Ιούνιο. Εκείνη την εποχή, είχε δώσει εντολή στη ‘La Geo’ – μια κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας – να προσφέρει εγκαταστάσεις για εξόρυξη Bitcoin με πολύ φθηνή, 100% καθαρή, 100% ανανεώσιμη ενέργεια, με μηδενικές εκπομπές ενέργειας, από τα ηφαίστειά.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου, μέσω βίντεο του στο Twitter ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η χώρα ξεκίνησε το έργο της για χρήση γεωθερμικής ενέργειας από ηφαίστεια για εξόρυξη Bitcoin.

Τον Νοέμβριο, ο Bukele ανακοίνωσε τα σχέδια για την έναρξη μιας «Bitcoin City» που θα τροφοδοτείται από ηφαίστεια – η αρχική ανάπτυξη της οποίας θα χρηματοδοτούνταν από ομόλογα που θα υποστηρίζονται από Bitcoin.

Παράλληλα, είναι απασχολημένος με το να «αγοράζει τη πτώση/ buying the dip» με δημόσια κεφάλαια, χωρίς ωστόσο να παρέχει καμία σαφήνεια, σχετικά με το ποιος χειρίζεται τα ιδιωτικά κλειδιά (private keys) της χώρας.

[1] Γεωθερμία ή γεωθερμική ενέργεια ονομάζουμε τη φυσική θερμική ενέργεια της Γης που διαρρέει από το θερμό εσωτερικό του πλανήτη προς την επιφάνεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News