COVID-19, πληθωρισμός, απανθρακοποίηση, μετασύμπαν (metaverse) και Κίνα είναι οι πέντε λέξεις που σημάδεψαν φέτος τις αγορές και πιθανότατα θα συνεχίσουν να τις απασχολούν και την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ αποτελεί την κύρια δύναμη που κινεί τις διεθνείς αγορές εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Προκάλεσε μεγάλη βουτιά το 2020 και στη συνέχεια ένα συνεχές ράλι ανόδου, ειδικά όταν ξεκίνησαν τα προγράμματα εμβολιασμού που επέτρεψαν τη μερική επαναλειτουργία της οικονομίας, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι τελευταίες εξελίξεις είναι ότι οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη Ομικρον οδηγούν σε διακυμάνσεις στους χρηματιστηριακούς δείκτες σε όλον τον κόσμο. Οι περισσότεροι αναλυτές στρατηγικής εκτιμούν ότι θα πάψει να απασχολεί τόσο τις αγορές μέσα στο 2022, καθώς η κυκλοφορία χαπιών καταπολέμησής της θα επιτρέψει την καλύτερη αντιμετώπισή τους.

Η αισιοδοξία των παραγόντων αυτών προς το παρόν τουλάχιστον συνεχίζεται παρά τις προειδοποιήσεις ότι η νέα μετάλλαξη μπορεί να μην ανταποκρίνεται πλήρως στις υπάρχουσες θεραπείες, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ αποτελεί βασική ανησυχία των αγορών όλο το έτος που διανύουμε. Πάντως τα αυξανόμενα εταιρικά κέρδη δείχνουν ότι οι εταιρείες προς το παρόν τουλάχιστον μπορούν να μετακυλίσουν υψηλότερα κόστη σε καταναλωτές που παραμένουν πρόθυμοι να ξοδέψουν, αναφέρει το Bloomberg.

Εάν όμως οι πιέσεις στις τιμές επιμείνουν ή ενταθούν, τότε τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πιο δύσκολα. Ενας υψηλός πληθωρισμός θα πίεζε μεταξύ άλλων τις κεντρικές τράπεζες να ακολουθήσουν πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, αυξάνοντας έτσι το κόστος δανεισμού για τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία, και πλήττοντας τη ρευστότητα της αγοράς, αναφέρεται επίσης.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ έδωσε το πρώτο σήμα την περασμένη εβδομάδα, προειδοποιώντας για την πιθανότητα ταχύτερης μείωσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Η ΑΠΑΝΘΡΑΚΟΠΟΙΗΣΗ του πλανήτη μπορεί να είναι ένας λόγος που ο πληθωρισμός θα παραμείνει διαρθρωτικά υψηλότερος. Αυτό οφείλεται στη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, έναν στόχο προς τον οποίο δεσμεύθηκαν συλλογικά φέτος οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου – από τις ΗΠΑ μέχρι την Ινδία, αναφέρει το Bloomberg.  Οι υψηλότερες τιμές του άνθρακα και οι περιβαλλοντικοί φόροι αυξάνουν το κόστος παραγωγής για τους κλάδους της βιομηχανίας. Οι μη επαρκείς επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα έχουν συμβάλει στην αύξηση του ενεργειακού κόστους που απειλεί να μειώσει την ανάπτυξη και να διαταράξει την παραγωγή, αναφέρεται ακόμα.

ΤΟ ΜΕΤΑΣΥΜΠΑΝ κέντρισε το ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός εικονικού κόσμου  οικονομικής δραστηριότητας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έως τις πλατφόρμες τυχερών παιχνιδιών.

Αυτό έγινε ιδιαίτερα μετά την αλλαγή επωνυμίας του Facebook σε Meta, αναφέρει το Bloomberg. Το μετασύμπαν, οι ψηφιακοί κόσμοι όπου οι χρήστες μπορούν να συναναστρέφονται, να παίζουν παιχνίδια και να έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες, αποτελεί ευκαιρία για τζίρους πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς.

Ηδη οι περισσότεροι άνθρωποι στον λεγόμενο ανεπτυγμένο κόσμο περνούν πλέον περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο παρά αλληλεπιδρώντας σε φυσικούς χώρους, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο. Η τάση αυτή προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.

Η ΚΙΝΑ παρενέβη φέτος δραστικά στις αγορές. Το Πεκίνο εφάρμοσε με αιφνιδιαστικό τρόπο μέτρα για να περιορίσει τα κέρδη και την ισχύ τεχνολογικών κολοσσών και επέβαλε περιορισμούς στον δανεισμό σε εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων για να μειώσει την εξάρτηση της οικονομίας από τον κλάδο.  Επίσης οι αυξανόμενες τιμές δυσκόλεψαν τις κινεζικές εταιρείες να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους, ενώ η έλλειψη σημαντικών μέτρων χαλάρωσης από την κεντρική τράπεζα της χώρας τους τελευταίους μήνες έχει επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει το Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ινδία: Το «10λεπτο» στο delivery τροφίμων και οι φόβοι των διανομέων
Διεθνή |

Ινδία: Το «10λεπτο» στο delivery τροφίμων και οι φόβοι των διανομέων

Οι ινδικές startup στον κλάδο των ειδών παντοπωλείου προσελκύουν πελάτες με γνώσεις τεχνολογίας καθώς τους υπόσχονται παραδόσεις εντός 10 λεπτών, πυροδοτώντας με αυτό τον τρόπο μια έκρηξη στο «γρήγορο εμπόριο»

Τουρκία: Ζητείται από τις εμπορικές τράπεζες να μην μοιράσουν μέρισμα για να κρατήσουν την ρευστότητα τους
Διεθνή |

Τουρκία: Ζητείται από τις εμπορικές τράπεζες να μην μοιράσουν μέρισμα

Την αποκάλυψη έκανε το πρακτορείο Bloomberg, αναφέροντας πως η εποπτική αρχή της BDDK μετέφερε τις προτάσεις(;) της προς τις τράπεζες μέσω της Ένωσης Τουρκικών Τραπεζών, αποφεύγοντας δηλαδή εσκεμμένα να εκδώσει ρητή, γραπτή εντολή

Ουκρανικό: Πώς οι Αμερικανοί βοηθούν την Ευρώπη να αμυνθεί στον ενεργειακό εκβιασμό του Κρεμλίνου
Διεθνή |

Το μυστικό σχέδιο των Αμερικανών για να καλύψουν ενεργειακά την Ευρώπη σε περίπτωση σύρραξης στην Ουκρανία

Η Ουάσιγκτον κινητοποιεί τις εγχώριες αμερικανικές εταιρείες LNG, αλλά κυρίως ενεργοποιεί τις συμμαχίες της στη Μέση Ανατολή, ζητώντας κυρίως από το Κατάρ να καλύψει τυχόν ρωσικό κενό