Οι γενετικές αλλαγές που βρέθηκαν στη νέα παραλλαγή Όμικρον δείχνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι θα μπορούσε να μεταδοθεί πιο εύκολα από την μετάλλαξη Δέλτα, γεγονός που επισημαίνεται στην τελευταία αξιολόγηση της UK Health Security Agency.
Άλλη νέα έκθεση από το Network for Genomic Surveillance στη Νότια Αφρική, υποστηρίζει αυτά τα δεδομένα. Σύμφωνα με αυτήν, η παραλλαγή Όμικρον ξεπέρασε γρήγορα την Δέλτα στην Νότια Αφρική. Τον Οκτώβριο, το 80% όλων των δειγμάτων κορωνοϊού, στα οποία προσδιορίστηκε η αλληλουχία του ιού, ήταν από την Δέλτα, με την Όμικρον να μην αποτελεί καν μέρος του δείγματος.
Τον Νοέμβριο, το 75% των δειγμάτων ήταν από την Όμικρον και το 22% μόνο από την Δέλτα.
Γιατί είναι πιο μεταδοτική η Όμικρον
Στη νέα έκθεση του UK Health Security Agency, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι μεταλλάξεις που εντοπίζονται στην Όμικρον φαίνεται να βοηθούν τον ιό να αναπαραχθεί πιο γρήγορα στο σώμα ενώ μπορεί να τον βοηθούν να δεσμεύεται πιο σφιχτά στον υποδοχέα ACE2 στα ανθρώπινα κύτταρα.
«Η δομική μοντελοποίηση υποδηλώνει ότι οι μεταλλάξεις που υπάρχουν μπορεί να αυξήσουν τη συγγένεια δέσμευσης του ανθρώπινου ACE2 σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που παρατηρείται για οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή», αναφέρεται στην έκθεση.
Με βάση τη δομική μοντελοποίηση των γενετικών αλλαγών του ιού, η έκθεση επισημαίνει ότι ο ιός παρουσιάζει μεταλλάξεις που αλλάζουν το σχήμα και των τεσσάρων από τις θέσεις όπου τα εξουδετερωτικά αντισώματα «προσδένονται», καθιστώντας το πιθανό να μπορεί να «ξεφύγει» της φυσικής ανοσίας.
«Ξεφεύγει» από την ανοσία εξαιτίας δομικών αλλαγών
Πράγματι, η πρώιμη έρευνα από τη Νότια Αφρική δείχνει ότι άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί από τον κοροναϊό μπορεί να μολυνθούν εκ νέου από την νέα ανησυχητική παραλλαγή.
Με βάση την ίδια δομική μοντελοποίηση, είναι πολύ πιθανό η Όμικρον να έχει καταφέρει να «ξεφύγει» από την προστασία που λαμβάνουμε μέσω των εμβολίων κατά της covid-19, αν και απαιτούνται εργαστηριακές δοκιμές και επιδημιολογικές μελέτες για να το γνωρίζουμε με βεβαιότητα, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Latest News
Παράδοξο κι όμως αληθινό - Γιατί οι άνω των 65 ετών εργαζόμενοι είναι οι πιο ευτυχισμένοι
Αποκαλυπτική για το πώς βλέπουν οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι τη θέση τους στη δουλειά είναι η νέα έκθεση του ερευνητικού κέντρου Pew
Τα «μοντέλα» της Jaguar και ο διάλογος για την «πρόκληση» στη διαφήμιση
Αίσθηση προκαλεί η τελευταία καμπάνια της αυτοκινητοβιομηχανίας Jaguar. Παρελαύνουν ανδρικά και γυναικεία μοντέλα με έντονο μακιγιάζ, αλλά δεν εμφανίζεται ούτε ένα αυτοκίνητο
Ασθενείς δύο ταχυτήτων - Τι συμβαίνει με την αξιολόγηση καινοτόμων φαρμάκωνσ την Ελλάδα
Νομικά κενά και υποστελέχωση διαπιστώνουν ΠΟΥ και Ε.Ε. ως εμπόδια στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα
Πόσα έχασε ο Μάικλ Τζόρνταν πουλώντας την τεράστια έπαυλή του στο Σικάγο
Ακόμη και για είδωλα όπως ο Μάικλ Τζόρνταν δεν είναι κάθε τελευταία βολή πετυχημένη
Ποια είναι η κολομβιανή Τέιλορ Σουίφτ
Φέτος, το άλμπουμ Mañana Será Bonito της KarolG ήταν το τέταρτο σε μεταδόσεις παγκοσμίως στο Spotify
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας