Σύμφωνα με τον αμερικανικό ιστότοπο CNET, ο ιδιοκτήτης του NFT, ο Max (ή maxnaut), έβαλε προς πώληση το NFT το Σάββατο. Ο Max, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως «μοναχικός ταξιδιώτης, βαριεστημένος πίθηκος, ιδιοκτήτης πρακτορείου μάρκετινγκ και επενδυτής NFT», είχε σκοπό να τιμολογήσει το NFT σε 75 ΕΤΗ (περίπου  $300.000), αλλά κατά λάθος πληκτρολόγησε 0,75 ΕΤΗ (περίπου $3.000). Προτού προλάβει να διορθώσει το λάθος του, το NFT του είχε γίνει mint, προφανώς από ένα bot που είχε προγραμματιστεί να βρίσκει και να αγοράζει υποτιμημένες καταχωρίσεις.

O Max χαρακτήρισε το ατύχημα ως μία στιγμιαία απώλεια συγκέντρωσης. Δήλωσε στο CNET: «Θέτω προς πώληση καθημερινά πληθώρα αντικείμενων και απλώς δεν έδωσα την κατάλληλη προσοχή. Είδα αμέσως το σφάλμα, καθώς το δάχτυλό μου έκανε κλικ στο ποντίκι, αλλά ένα bot καταχώρησε συναλλαγή με πάνω από 8 ΕΤΗ ($34.000) σε χρεώσεις (gas fees), οπότε λήφθηκε αμέσως, πριν κάνω κλικ στο κουμπί ‘Ακύρωση’, και κάπως έτσι, τα $250.000 εξαφανίστηκαν».

Αυτού του είδους τα λάθη έχουν πραγματοποιηθεί και στις παραδοσιακές αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Το 2015, για παράδειγμα, ένας νέος υπάλληλος της Deutsche Bank έστειλε κατά λάθος $6 δισεκατομμύρια σε έναν πελάτη του hedge fund, εξαιτίας λανθασμένων υπολογισμών. Ωστόσο, οι παραδοσιακές αγορές διαθέτουν ορισμένα μέσα αποφυγής και διόρθωσης σε τέτοιες περιπτώσεις – είτε νομικής φύσης, είτε μέσω κοινωνικής πιέσεως. Στην περίπτωση της Deutsche Bank, φαίνεται ότι το hedge fund απλώς έστειλε τα χρήματα πίσω την επόμενη μέρα. Στην περίπτωση του Max δεν θα επέλθει ποτέ κάποια αποζημίωση.

Την στιγμή της γραφής, το NFT πωλείται από τον νέο του αγοραστή για 85 ΕΤΗ ($327.887) στο marketplace OpenSea.

Η συλλογή Bored Apes

Το NFT που πούλησε ανήκει σε μια πολύτιμη συλλογή. Υπάρχουν 10.000 κομμάτια Bored Apes που το καθένα φέρει διαφορετικά χαρακτηριστικά (μάτια λέιζερ, γυαλιά ηλίου κ.λπ.), τα οποία του προσδίδουν μία μοναδικότητα. Τα Bored Ape NFTs είναι ένα αποκλειστικό κλαμπ, με ιδιοκτήτες υψηλού προφίλ, όπως ο Jimmy Fallon και ο Steph Curry και πολλούς άλλους. Με αρχική τιμή πώλησης 0,08 ΕΤΗ, περίπου $320, τώρα διαπραγματεύονται για εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

Παρά την ήττα, ο Max φαίνεται να διατηρεί μία σχετική ψυχραιμία. Έγραψε στο Twitter: «Μερικές φορές κάνεις λάθη, κάνεις μια κακή αγορά, λόγω gas fees αποτυγχάνεις, στέλνεις τα ETH σε λάθος πορτοφόλι ή κοστολογείς λάθος. Θα γίνει. Αλλά, το να το αφήσεις να απασχολήσει το μυαλό σου έστω και για ένα δευτερόλεπτο αφού δεν μπορείς πλέον να επηρεάσεις το αποτέλεσμα, βλάπτει το άτομό σου εις διπλούν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News