Δύο ανώνυμες πηγές αποκάλυψαν στο Reuters, πως η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας (Centrobank) επιδιώκει να απαγορεύσει στους κατοίκους της χώρας να αγοράζουν Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Centrobank ανησυχεί για πιθανούς κινδύνους που θα μπορούσε να παρουσιάσει «ο αυξανόμενος αριθμός συναλλαγών κρυπτονομισμάτων». Επί του παρόντος, τα κρυπτονομίσματα αντιμετωπίζονται ευνοϊκά από τη νομοθεσία της Ρωσίας, καθώς οι κάτοικοι μπορούν νόμιμα να τα κατέχουν και να τα εμπορεύονται, αλλά όχι να τα χρησιμοποιούν ως μέσο πληρωμών.

Σύμφωνα με μια από τις πηγές του Reuters, η Centrobank βρίσκεται επί του παρόντος «σε συζητήσεις με ειδικούς της αγοράς για μια πιθανή απαγόρευση». Εάν εγκριθεί, μπορεί να απαγορεύσει τις νέες αγορές κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία, αλλά δεν θα έχει αναδρομική ισχύ σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που αγοράστηκαν στο παρελθόν.

Μια άλλη πηγή δήλωσε στο πρακτορείο ότι η τρέχουσα θέση της Centrobank ήταν μια «πλήρης απόρριψη» όλων των κρυπτονομισμάτων. 

Ο αυξανόμενος αριθμός συναλλαγών

Πράγματι, όπως ανέφερε η RosBusinessConsulting στα τέλη του Νοεμβρίου, η Centrobank εκτιμά ότι οι Ρώσοι πραγματοποιούν επί του παρόντος συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Επιπλέον, η τράπεζα σημείωσε ότι οι Ρώσοι χρήστες είναι από τους πιο ενεργούς κρύπτο-επενδυτές στον κόσμο. Συγκεκριμένα, η Ρωσία φέρεται να είναι μία από τις κορυφαίες χώρες, βάσει της γεωγραφικής επισκεψιμότητας στα ανταλλακτήρια.

Τον Σεπτέμβριο, η Centrobank ανακοίνωσε επίσης τα σχέδιά της να επεκτείνει τη λίστα των περιορισμένων χρήσεων κρυπτονομισμάτων (όπως πληρωμές) και να εισαγάγει νέες διοικητικές και ποινικές ευθύνες για τις αντίστοιχες παραβιάσεις. 

Στα χαρτιά υπάρχει και κατάσχεση 

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, αποκαλύφθηκε ότι το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας εργάζεται ενεργά σε μια σειρά από νέες τροποποιήσεις στο ποινικό δίκαιο που θα επιτρέψουν στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να κατάσχουν νόμιμα το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα που αποκτήθηκαν παράνομα.

Παρόμοιες συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στη Ρωσία από το 2019, σύμφωνα με τον Nikita Soshnikov, διευθυντή του ρυθμιζόμενου ανταλλακτηρίου ‘Alfacash’ και πρώην επικεφαλής της Deloitte CIS.

Ο Sergey Mendeleev, επικεφαλής της startup χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ‘InDeFi SmartBank’ ανέφερε στον CryptoSlate: «Τα κρυπτονομίσματα σχεδιάστηκαν ειδικά για να λειτουργούν ακόμη και υπό πλήρη απαγόρευση. Για παράδειγμα, η Κίνα τα απαγόρευσε, και τί κατάφερε με αυτό; Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν λιγότερα κρυπτονομίσματα; Φυσικά και όχι. Απλώς όλοι έχουν γίνουν πιο προσεκτικοί και ωθούνται στην παρανομία». Πρόσεθεσε καυστικά: «Η απαγόρευση της ιδιοκτησίας κρυπτονομισμάτων ακούγεται γενικά γελοία. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν ότι θα μπορούσα απλώς να έχω μια αλφαριθμητική σειρά στο κεφάλι μου και αυτή η σειρά θα μπορούσε να αξίζει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια – και κανείς δεν θα το μάθει ποτέ». Η δήλωση του αυτή αναφερόταν στα ιδιωτικά κλειδιά, που αποτελούν το βασικό στοιχείο κατοχής κρυπτονομισμάτων. Συνεχίζει αναφέροντας: «Εκτός από το ότι είναι εντελώς άσκοπη, μια πιθανή κρύπτο-απαγόρευση δεν θα αλλάξει τίποτα. Απαγόρευσαν τα καζίνο – και ποιο είναι το νόημα; Όλα πήγαν διαδικτυακά και ‘υπόγεια’, μόλις δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εν μέσω κρίσης έμειναν χωρίς δουλειά, ενώ το κράτος έχασε επίσης το εισόδημά του».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News