Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή μετά και το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η τελευταία ενέκρινε, άνευ προϋποθέσεων, την εξαγορά της Wind Hellas από την United Group, μια ηγέτιδα δύναμη στην αγορά των Τηλεπικοινωνιών και των Media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Με την εν λόγω απόφαση επιτρέπει στην United Group, που έχει την έδρα της στην Ολλανδία, να προχωρήσει στα τελικά βήματα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2021.

Η United Group πρόκειται να συνενώσει την Wind με την Nova, τον πάροχο σταθερής και συνδρομητικής τηλεόρασης που εξαγόρασε τον Νοέμβριο του 2020, δημιουργώντας έναν ολοκληρωμένο πάροχο που θα κατέχει την δεύτερη θέση στις αγορές της σταθερής και της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Οι Πωλήτριες Τράπεζες

Από «νοικάρης» ξανάγινε ιδιοκτήτης. Η αναφορά γίνεται για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της ALPHA ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ (ΑΕΠ ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ) από την Π.Γ.ΝΙΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.

Η εταιρεία που ο κύκλος εργασιών της αφορούσε έσοδα από την εκμίσθωση του ακινήτου (οικόπεδο και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην περιοχή Αγίου Στεφάνου Αττικής) στην εταιρεία Π.Γ. ΝΙΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε ιδρύθηκε στις 16 Απριλίου 2015 και είχε ως μετόχους την εταιρεία Alpha Group Investments Limited που εδρεύει στην Κύπρο (ανήκει στο Group της Alpha Bank) με ποσοστό 54,17%, την Eurobank με ποσοστό 41,67% και την Attica Bank με ποσοστό 4,16%.

Χτες, 23/12/2021 οι δύο πλευρές έβαλαν τις υπογραφές τους για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών (100%) της ΑΕΠ ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ .Το συνολικό τίμημα ανήλθε στο ποσό των 15.23 εκατομμυρίων ευρώ, εξοφλήθηκε ολοσχερώς κατά την υπογραφή του συμφωνητικού αγοράς μετοχών και χρηματοδοτήθηκε με μακροπρόθεσμο δανεισμό.

Η ΑΕΠ ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ είναι ιδιοκτήτης και εκμισθωτής του ακινήτου επί του οποίου βρίσκονται οι παραγωγικές εγκαταστάσεις και τα γραφεία της εταιρείας Π.Γ.ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ. Με την εξαγορά αυτή το ακίνητο του Αγίου Στεφάνου περιέρχεται στην ιδιοκτησία του Ομίλου ΝΙΚΑΣ, ο οποίος έχει πλέον την πλήρη δυνατότητα επέκτασης και εκσυγχρονισμού των παραγωγικών του εγκαταστάσεων.

Οι Χρηματοδοτήσεις των Θυγατρικών

Από τις 29 Σεπτεμβρίου έως και τις 23 Δεκεμβρίου 2021 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχώρησε σε μακροπρόθεσμο δανεισμό ύψους ευρώ 176,4 ευρώ σε θυγατρικές της, προκειμένου εκείνες να χρηματοδοτήσουν με τη σειρά τους επενδύσεις κατασκευής νέων έργων ενέργειας. Τα κεφάλαια αυτά προήλθαν από την δεξαμενή των εσόδων της έκδοσης του Κοινού Ομολογιακού Δανείου του 2020. Τότε, το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο είχε πετύχει να συγκεντρώσει από το επενδυτικό κοινό το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Με λίγα λόγια, τα κεφάλαια του ομολογιακού έπιασαν τόπο καθώς πήγαν για να γίνουν νέες επενδύσεις στον χώρο της ενέργειας.

 Οι Σύμβουλοι στο Ελληνικό

Η εταιρεία Mace ιδρύθηκε το 1990 στο Λονδίνο και από τότε δεν έπαψε στιγμή να αναπτύσσεται και να επεκτείνει τις δραστηριότητες της. Σήμερα, οι άνθρωποι της Mace βρίσκονται να δουλεύουν projects πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου σε 20 χώρες μόνο στην Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, η Jacobs Engineering είναι μια παλιά (ιδρύθηκε λίγο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1947) εταιρεία τεχνικών συμβούλων ευρέος φάσματος δραστηριοτήτων με δουλειές σε όλο τον κόσμο.

Ιδρύθηκε από τον Joseph J. Jacobs και έχει την έδρα της στο Ντάλας του Τέξας. Σήμερα, πρόεδρος και CEO της εταιρείας είναι ο Steven J. Demetriou. Το όνομα φωνάζει και την καταγωγή του. Μάλιστα, ο Steven σε νεαρή ηλικία πήρε το βάπτισμα του πυρός στο εστιατόριο του πατέρα του στην Βοστώνη. Όπως έχει πει ο ίδιος σε μια συνέντευξη του μετά την ανάληψη των υψηλών καθηκόντων του στην Jacobs «ξεφλούδιζε πατάτες και έπλενε πιάτα». Αλλά, η εμπειρία του εστιατορίου τον πήγε μακριά στη ζωή του αφού προηγουμένως έκανε μια στάση στο φημισμένο Tufts University στο Medford της Μασαχουσέτης.

Όπως ανακοίνωσε η LAMDA DEVELOPMENT για το ρόλο του Συμβούλου Διαχείρισης Κατασκευής Κτιριακών Έργων (Project Management Consultant for Buildings) στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού επιλέχθηκε «η κοινοπραξία των εταιρειών Mace και Jacobs, εταιρείες διεθνούς φήμης και εμπειρίας σε διαχείριση κατασκευής έργων σημαντικού μεγέθους, οικονομικής αξίας και βαθμού πολυπλοκότητας».

Μια από τις πρόσφατες δουλειές του joint venture των Jacobs και Mace ήταν η Expo 2020 Dubai που άνοιξε τις πύλες τον περασμένο Οκτώβριο και θα πάει μέχρι και τον Μάρτιο του 2022. Σε μια από τις ανακοινώσεις τους διαβάζω: «Υποστηρίζοντας τη μετατροπή μιας περιοχής 438 εκταρίων σε μια διαρκή αστική κληρονομιά που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στον αραβικό κόσμο».

Οι Δήμαρχοι και το WiFi

Και εδώ πλέον δεν χωρούν δικαιολογίες , ούτε πολύ περισσότερο μετάθεση ευθυνών. Με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης οι δημοτικές αρχές ανά τη χώρα θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να επιλέξουν τα 2.500 σημεία, υπαίθριοι η κλειστοί δημόσιοι χώροι, όπου θα αναπτυχθεί η δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Δική τους η επιλογή, δική τους και η ευθύνη.

Με επιστολή του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιου προς τους 332 δήμους της χώρας, ζητήθηκε να προσδιοριστούν έως τις 15/1/2022 τα προτεινόμενα από αυτούς σημεία, προκειμένου να προχωρήσουν οι ανάδοχοι εντός του επόμενου έτους στην τοποθέτηση και θέση σε λειτουργία των σημείων ασύρματης πρόσβασης.

Με τον τρόπο αυτό, ο διαγωνισμός «WiFi4GR –Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης εισέρχεται στο τελευταίο στάδιο υλοποίησης.

Όπως έγινε γνωστό στο πλαίσιο του έργου θα παρασχεθεί η δυνατότητα ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω WiFi Hotspots σε υπαίθριους ή/και κλειστούς δημόσιους χώρους. Υπολογίζεται ότι θα υλοποιηθούν περίπου δύο χιλιάδες (2.500) περιοχές ασύρματης – WiFi πρόσβασης, σε όλη την επικράτεια.

Οι χώροι που θα αποτελέσουν σημεία εγκατάστασης των ασύρματων σημείων ευρυζωνικής πρόσβασης θα συγκεντρώνουν ένα σύνολο από χαρακτηριστικά όπως:

α) Ιδιαίτερα υψηλή πληθυσμιακή συγκέντρωση, όπως ενδεικτικά:
– Χώροι συνάθροισης κοινού
– Χώροι αναμονής-μετακίνησης
– Χώροι εκδηλώσεων
– Σημεία Τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος
– Αθλητικές ή πολιτιστικές εγκαταστάσεις

και β) Κατανομή σε όσο δυνατόν ευρύτερη γεωγραφική έκταση

Η δράση στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας, όπου παρατηρείται υστέρηση, στην παροχή προστιθέμενης αξίας σε αναπτυξιακές δραστηριότητες στην περιοχή , στην αύξηση της χρήσης του Διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών από τους πολίτες, στην διαθεσιμότητα του Διαδικτύου μέσω ασύρματων μεθόδων πρόσβασης, κάνοντάς το έτσι προσιτό σε κατηγορίες χρηστών που δεν βρίσκονται απαραίτητα σε κάποιο σταθερό χώρο και στην αξιοποίηση από τους πολίτες των διαδικτυακών υπηρεσιών και πηγών πληροφόρησης που είναι διαθέσιμα μέσα από το Διαδίκτυο.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories