Σήμερα τα καλά νέα μας έρχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος

Πρωί πρωί η (ενδιάμεση) Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής θα βρίσκεται στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα. Όσοι ρωτούν τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα αν η έκθεση μας φέρνει καλά νέα δίνει μια απάντηση που το «ναι» του είναι σαν να συνοδεύεται από θαυμαστικά!!!

Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου ο Μάνος Μανουσάκης να κατέθεσε συγκεκριμένη τεχνική πρόταση για το έργο προκειμένου να συμφωνηθεί με τον ανάδοχο.

Η αναπληρώτρια CEO Chen Dong, κατά τις ίδιες πληροφορίες, κινήθηκε επιθετικά μη αποδεχόμενη την πρόταση του Μανουσάκη. Όταν ο ίδιος, πάλι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, προέτρεψε την Κινέζα αξιωματούχο να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση έδωσε μία άκρως αποκαλυπτική απάντηση: «Δεν έχω πρόταση. Θέλω τον πλήρη τεχνικό έλεγχο του έργου εγώ…», φέρεται να είπε φανερώνοντας, ίσως με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, και τις πραγματικές επιδιώξεις της State Grid.

Ο Σοσιαλδημοκράτης της Νομισματικής Σταθερότητας

Τον Γιόακιμ Νάγκελ (Joachim Nagel) επέλεξε ο καγκελάριος Σολτς με τον υπουργό Οικονομικών Λίντνερ, όπως ανακοίνωσε ο τελευταίος στο Twitter, για αντικαταστάτη του Γενς Βάιντμαν (Jens Weidmann) στην προεδρεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank). Ο 55χρονος Νάγκελ με διδακτορικό στα Οικονομικά είναι μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), αλλά με προσανατολισμό τη νομισματική σταθερότητα, χαρακτηριστικό που τόνισε και ο Λίντνερ τόσο στο Twitter όσο και στη δήλωση που έκανε αργότερα επί του θέματος. Με το βλέμμα στον αυξανόμενο πληθωρισμό, ο Λίντνερ υπογράμμισε την αξία της συνέχισης της νομισματικής πολιτικής της Bundesbank, κάτι που διασφαλίζεται με την τοποθέτησητου έμπειρου Νάγκελ.

Ο Νάγκελ υπήρξε για 17 χρόνια μέλος της Bundesbank, εκ των οποίων τα έξι βρισκόταν στο διοικητικό συμβούλιο. Στη συνέχεια εργάστηκε στο κρατικό Πιστωτικό Ινστιτούτο Ανασυγκρότησης (Kreditanstalt für Wiederaufbau) και στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements). Την τοποθέτησή του αναμένεται να εγκρίνει μπορεί και σήμερα ή στην αρχή του νέου έτους το Υπουργικό Συμβούλιο.

 Ένα Ταμείο για την Άμυνα και τη Κυβερνοασφάλεια. 

Ενδιαφέρον έχουν τα συμπεράσματα της μελέτης που εκπόνησε η Accenture για τον ΣΕΒ –  «Destination Greece: Attracting Digital & Innovation Investment»-  αναφορικά με την προσέλκυση και αξιοποίηση άμεσων ξένων επενδύσεων στους τομείς καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας.

Η μελέτη ανέδειξε καταρχάς ότι η επιλογή τοποθεσίας για τις ψηφιακές επενδύσεις επηρεάζεται από εννιά διασυνδεδεμένες ομάδες παραγόντων στις οικονομίες υποδοχής, όπως οι ψηφιακές δεξιότητες, οι ψηφιακές υποδομές, το σύστημα καινοτομίας, τα κίνητρα επενδύσεων, το επιχειρηματικό περιβάλλον & θεσμοί κά.

Ποια είναι όμως η εμπειρία των ψηφιακών πολυεθνικών που έχουν επενδύσει ήδη στην Ελλάδα; Παρότι κάθε εταιρεία κινήθηκε με βάση την εταιρική της στρατηγική και τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, η μελέτη υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα σύνολο επτά κοινών παραγόντων που επηρέασαν και «ξεκλείδωσαν» την επιλογή τους να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αυτοί είναι: το δίκτυο της ελληνικής διασποράς, η δύναμη/δέσμευση της τοπικής θυγατρικής, η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου «business case», η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας και οι κρίσιμοι ρόλοι των «Deal Playmaker» και Program Managers.

Συνολικά, η Ελλάδα έχει ήδη καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για τη μετατροπή της σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης. Η αναζωογονημένη επενδυτική διάθεση των ψηφιακών πολυεθνικών σε όλο τον κόσμο, συνεπάγεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει περαιτέρω τις σχετικές μεταρρυθμίσεις. Η μελέτη προτείνει μάλιστα ένα δομημένο σχέδιο άμεσων δράσεων με 22 επιμέρους πρωτοβουλίες.

Τέλος, στο πλαίσιο της μελέτης ενδεικτικά αναδείχθηκαν 3 τομείς που αξιοποιούν τα έμφυτα χαρακτηριστικά της χώρας και δυνητικά μπορούν να την μετατρέψουν σε κόμβο καινοτομίας με παγκόσμια εμβέλεια: το Οικοσύστημα Αειφόρο Αρχιπέλαγος, ο Κόμβος Ψηφιακής Υγείας και το Ταμείο Επενδύσεων Καινοτομίας στην Άμυνα και την Κυβερνοασφάλεια.

Ειδικά το τελευταίο αξίζει να συζητηθεί δίχως άλλο και να οδηγήσει σε συγκεκριμένες λύσεις και εφαρμογές. Μυαλά υπάρχουν αλλά και πόροι.

Ο Έξυπνος Δήμος

Ο Θοδωρής Λιβάνιος, υφυπουργός στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει πάρει επ΄ώμου τη δύσκολη άσκηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των Δήμων, ακόμη και των μικρών Δήμων στις πιο μακρινές Περιφέρειες της χώρας.

Από ένα κείμενο του στα social media συγκράτησα τα εξής: «Από το Ταμείο Ανάκαμψης, 16 δήμοι άνω των 100.000 κατοίκων θα μπορέσουν, αξιοποιώντας συνολικά 90 εκ ευρώ, να προχωρήσουν με γοργά βήματα σε νέες ψηφιακές υπηρεσίες για τους δημότες. Όμως η αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο οι μεγάλοι δήμοι. Είναι και το Ναύπλιο, η Αργιθέα, η Κόνιτσα, η Νίσυρος και όλοι οι ορεινοί, αγροτικοί, νησιωτικοί δήμοι, οι οποίοι οφείλουν να έχουν εξίσου ισχυρά εργαλεία προκειμένου να βαδίσουν στον ψηφιακό δρόμο. Για αυτούς, σχεδιάζεται ένα νέο πρόγραμμα που ξεπερνά τα 200 εκ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Υπάρχουν δύο μεγάλες αντίρροπες ανάγκες. Από τη μια, η ανάγκη για έναν ενιαίο, κεντρικό σχεδιασμό, με στόχο το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Η ανάγκη να τεθούν οι ελάχιστες προδιαγραφές ψηφιακών υπηρεσιών που οφείλει να παρέχει κάθε δήμος. Από την άλλη, η κεντρική κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τις ανάγκες των δήμων και την ιεράρχηση που ίδιοι κάνουν με βάση τις προτεραιότητές τους.

Συνδυάζοντας αυτές τις δύο προϋποθέσεις, το πρόγραμμα συνολικά δίνει την ευελιξία στους δήμους να επιλέξουν, ανά τομέα δράσης, τα έργα που είναι κατάλληλα για αυτούς. Μέσα από μια μεγάλη “δεξαμενή” περισσότερων από 30 δράσεων, μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν παρεμβάσεις που αφορούν, για παράδειγμα, την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την επικοινωνία των γονέων και κηδεμόνων με τους εκπαιδευτικούς, την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών, την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος, την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας, τη βελτίωση, εν τέλει, της ποιότητας ζωής μας».

Ο «Έξυπνος Δήμος», κατά τον Θοδωρή Λίβανιο,  δεν είναι μια καλοσχεδιασμένη ιστοσελίδα.  Και προφανώς, «ούτε μια σειρά από δράσεις χωρίς αντίκρισμα, με περιορισμένο εύρος χρήσης και χρόνο ζωής. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο. Είναι ο δήμος που βάζει τον δημότη και τον κάτοικο στο επίκεντρο της λειτουργίας του. Είναι ο δήμος που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να μπορέσει να παρέχει καλύτερες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες. Είναι ένας στόχος που πρέπει όλοι μαζί, κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση να πετύχουμε».

 Το Ποδόσφαιρο, ο Καναδός και η Νέα Ηρακλείτσα

Αν βάλετε στο ψαχτήρι της Google το όνομα του νέου ιδιοκτήτη του ακινήτου  στη Νέα Ηρακλείτσα της Καβάλας που πούλησε μέσω e-auction το ΤΑΙΠΕΔ η οθόνη του υπολογιστή σας – του tablet ή του έξυπνου κινητού σας- θα κατακλυσθεί από ένα χείμαρρο πληροφοριών… Ο Alexander Haditaghi είναι πριν καν κατέβει στη ηλεκτρονική δημοπρασία ένας τοπικός ήρωας. Και ξέρετε γιατί; Η απάντηση δεν πρέπει να σας εκπλήσσει μιας και έτσι λειτουργούν οι συμπεριφορές και οι νοοτροπίες γύρω από την επιχειρηματικότητα στην ελληνική περιφέρεια. Ο 44χρονος Haditaghi ήδη από τις αρχές του 2020 είχε ενδιαφερθεί για την τοπική ποδοσφαιρική ομάδα, τον ΑΟ Καβάλας που αυτή τη σεζόν αγωνίζεται στη  Super League2.

Τα Μεγάλα Όνειρα: Στο διαδίκτυο βρήκα μια συνέντευξη του (και αυτό χάρις στο Kavala Postkavalapost.gr που δημοσίευσε  ολόκληρη συνέντευξη του Alexander Haditaghi στον Νίκο Σπιτσέρη).

 Αποσπάσματα αυτής της συνέντευξης θα βρείτε εδώ: (…) Κύριε Haditaghi, πείτε μου σας παρακαλώ πώς και γιατί ένας επιχειρηματίας από τον Καναδά όπως εσείς πήρε την απόφαση να εκφράσει ενδιαφέρον για την ομάδα ποδοσφαίρου της Καβάλας;

  • Καταρχάς να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και την ευκαιρία που μου δίνετε. Είναι μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι εδώ, στην πανέμορφη πόλη σας Καβάλας. Ήρθα στην Ελλάδα ένα περίπου χρόνο πριν γιατί εγώ και οι συνεργάτες μου θέλαμε να επενδύσουμε σε αυτή την περιοχή στο real estate. Γνώρισα την περιοχή από τον συνέταιρο και καλό μου φίλο Νίκο Μαυρομάτη και έχω επισκεφθεί την Καβάλα 3-4 φορές τον τελευταίο χρόνο. Εχω ερωτευτεί την πόλη, την ιστορία, την κουλτούρα και το πάθος των κατοίκων σας. Εκτιμώ ότι είναι μια από σας ωραιότερες πόλεις που έχω επισκεφθεί, είναι μαγική και είχα την ευκαιρία να γνωρίσω το πάθος των κατοίκων σας για την ιστορία, την πολιτιστική σας κληρονομιά, αλλά και την ποδοσφαιρική σας ομάδα. Ετσι, θέλησα να γίνω μέρος και γω αυτή σας πόλης και σας σας ομάδας. Η ευκαιρία να βοηθήσω την ομάδα, μου φάνηκε μια ευκαιρία ζωής και για αυτό έδειξα ενδιαφέρον.

 Ποιος είναι ο στόχος, ποιο το όραμά σας για τον ΑΟΚ;

  • Το όραμα και ο στόχος αυτής της προσπάθειας δεν αφορούν αυτή καθεαυτή την ομάδα της Καβάλας, αλλά την ίδια την πόλη. Αφορούν τους ανθρώπους της, τα νέα παιδιά που αθλούνται. Προτιμώ να βλέπω όλη την εικόνα, η οποία αφορά πολλά επιμέρους μέρη. Το πρώτο αφορά τις εγκαταστάσεις της ομάδας, εκεί όπου αθλούνται τα παιδιά. Το όραμά μου είναι οι εγκαταστάσεις της ομάδας να εξυπηρετούν τόσο τους ερασιτέχνες, όσο και τους επαγγελματίες. Το ζητούμενο είναι οι εγκαταστάσεις να είναι φιλικές-προσβάσιμες για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, για τις οικογένειες, έτσι που όλο και περισσότερα νέα παιδιά να ασχολούνται με το άθλημα. Δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα στους ανθρώπους με αναπηρία, στους αθλητές με αναπηρικό αμαξίδιο, που παίζουν μπάσκετ ή άλλα σπορ. Το όραμά μου επίσης είναι να ενισχυθούν, να ενθαρρυνθούν και υποστηριχθούν όλοι όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό γενικότερα όχι μόνο στην πόλη της Καβάλας, αλλά και ευρύτερα στον νομό έτσι που όλο και περισσότεροι νέοι να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Είναι σημαντικό για μας να βλέπουμε τους γιους, τις κόρες μας να αθλούνται, τα κορίτσια να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες ενασχόλησης και διάκρισης με τα αγόρια. Όσον αφορά την επαγγελματική ομάδα του ΑΟΚ, το όραμά μου είναι να κερδίσει μια μέρα το πρωτάθλημα στη μεγάλη κατηγορία, τη Super League. Το ζητούμενο είναι η ομάδα του ΑΟΚ να βγει στην Ευρώπη και να αντιμετωπίσει ομάδες όπως η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Ρεάλ Μαδρίτης. Ο ΑΟΚ πρέπει να διεκδικεί το πρωτάθλημα, προκειμένου να γίνει πρότυπο, πηγή έμπνευσης για τα νέα παιδιά, για την κοινωνία. Θυμάμαι, ενόσω μεγάλωνα, μέλος μια πολύ φτωχής οικογένειας, ότι η αγάπη μου για το ποδόσφαιρο, για την αγαπημένη μου ομάδα με ενέπνεε. Με έκανε να ξεχνώ τα προβλήματά μου. Είναι σημαντικό για την κοινωνία της Καβάλας, για τα μικρά παιδιά που φοιτούν από το δημοτικό, μέχρι το Πανεπιστήμιο, για τους ηλικιωμένους στα καφενεία να υποστηρίζουν μια ομάδα, που να μπορεί να τους εμπνέει, να τους δίνει κίνητρο. Για αυτό είναι σημαντικό η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι διακρίσεις. Το ζητούμενο για μένα δεν είναι τα πρωταθλήματα στις μικρότερες κατηγορίες, αλλά το πρωτάθλημα στη μεγάλη κατηγορία και όλοι να ξέρουν τι εστί Καβάλα».

Προς το παρόν η Καβάλα ταλαιπωρείται στα γήπεδα της Super League 2. Μάλιστα, για την 8η αγωνιστική του Πρωταθλήματος η Καβάλα έφυγε από το γήπεδο με αρνητικό ρεκόρ 7 τερμάτων διαφορά με δράστη την Νίκη Βόλου.

Η Διαδρομή του Οδυσσέα: Ο Haditaghi γεννήθηκε στο Ιράν και μεγάλωσε στην Τουρκία.  Αργότερα, με την οικογένεια του βρέθηκε πρόσφυγας στον Καναδά. Ο πατέρας του είχε στο μεταξύ πεθάνει και ο ίδιος πήρε τις τύχες της ζωής του στα χέρια του. Για παράδειγμα, έφτιαξε ένα hot dog cart στο τοπικό West Indian Festival. «Το hot dog cart έγινε ένα σύμβολο ελευθερίας για μένα», δήλωσε πολλά χρόνια μετά το νεανικό επιχειρηματικό εγχείρημα σε συνέντευξη του στο Inc. magazine. Ο ίδιος αποφοίτησε από το York University το 1996 και ξεκίνησε τις μπίζνες.

Όπως μπορεί κανείς να διαβάσει στο βιογραφικό του ο Alex Haditaghi είναι ο ιδρυτής, ο ιδιοκτήτης και ο προέδρος της Pacific Mortgage Company, που με τη σειρά της ελέγχει μετοχικά τις εταιρείες Mortgage Architects and Radius Financial.

Υπεράνω όλων τo Real Estate και το αγόρι από το Ιράν την φλογισμένη δεκαετία του ΄70 ( η εκδίωξη Σάχη και η άνοδος στην εξουσία του Χομεϊνί και των μουλάδων) έπρεπε να γίνει Οδυσσέας και να φτάσει στην άλλη άκρη του κόσμου για να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα.

Το Ακίνητο του ΤΑΙΠΕΔ: Ο δρόμος του, όμως, τον έφερε και στη Νέα Ηρακλείτσα.   Στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ διαβάζω τα εξής: «Η ηλεκτρονική δημοπρασία στο πλαίσιο του e-Auction IX που διενεργήθηκε σήμερα και δημιούργησε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον προσφορών και διαφάνειας με την τελική προσφορά να είναι κατά 103,3% αυξημένη σε σχέση με την τιμή εκκίνησης, η οποία είχε διαμορφωθεί στα 9,1 εκατ. ευρώ. Πλειοδότης αναδείχθηκε ο κ. Alexander Haditaghi με το τίμημα να διαμορφώνεται στα 18,5 εκατ. ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να συγκληθεί το επόμενο διάστημα για την επικύρωση του αποτελέσματος του e-Auction ΙΧ. 

Το ακίνητο στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας αποτελείται από δύο όμορα παραθαλάσσια οικόπεδα, συνολικής επιφάνειας 149,733 στρέμματα. Το ακίνητο, χωροθετημένο στον απαράμιλλης ομορφιάς κόλπο του Παλαιού, είναι επίπεδο, έχει αμμώδες παραλιακό μέτωπο μήκους 600 μ. και διαθέτει απεριόριστη θέα στον κόλπο της Καβάλας και στα ανατολικά παράλια της νήσου Θάσου.

Το ακίνητο έχει άμεση πρόσβαση στην Εγνατία Οδό, την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, ενώ ο παραλιακός δρόμος που συνδέει τη Νέα Ηρακλείτσα με την πόλη της Καβάλας διέρχεται από το δυτικό της όριο. Η απόσταση του από την Καβάλα είναι 14 χλμ., από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας 45 χλμ. και 140 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Τα πλησιέστερα λιμάνια είναι η Καβάλα και η Νέα Πέραμος (2,5 χλμ.).

Η Νέα Ηρακλείτσα είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός που συνδυάζει χρήσεις τουρισμού και αναψυχής, και ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, αποτελεί περιοχή παραθεριστικής κατοικίας. Αποτελεί πόλο έλξης τουριστών από την Βόρεια Ελλάδα, τις χώρες της Βαλκανικής και την Ευρώπη».

 

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories