~Το Ρεύμα από την Ανοικτή Θάλασσα
###Μια γραφιστική απεικόνιση μου τράβηξε το ενδιαφέρον στο site της Ørsted που είναι η μεγαλύτερη στο κόσμο εταιρεία ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Σε αυτή την απεικόνιση φαίνεται και η προοπτική αυτής της νέας εναλλακτικής αγοράς ΑΠΕ – το 2020 τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι ικανά να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα για παραπάνω από 15 εκατομμύρια, ενώ η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι σε 10 χρόνια από σήμερα η πληθυσμιακή κάλυψη θα διπλασιαστεί και από τα 15 εκατομμύρια θα φθάσει τα 30 εκατομμύρια.
Οι Ελληνο-δανέζικες Συμπράξεις: Η πολυεθνική της ενέργειας που έχει την έδρα της στη Fredericia της Δανίας ελέγχεται από τη κυβέρνηση της χώρας, η οποία κρατά στο χαρτοφυλάκιο των συμμετοχών της κάτι παραπάνω από το 50 % των μετοχών της. Σήμερα, δόθηκε στη δημοσιότητα ανακοίνωση της Cenergy Holdings -Βέλγικη εταιρεία συμμετοχών εισηγμένη τόσο στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών όσο και στο Χρηματιστήριο των Αθηνών, που επενδύει σε κορυφαίες βιομηχανικές
εταιρείες και εστιάζει το ενδιαφέρον της στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση μεταφοράς ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μετάδοσης δεδομένων- σύμφωνα με την οποία «η Πολιτεία του Maryland των ΗΠΑ προέβη την 17η Δεκεμβρίου 2021 στην ανάθεση στην εταιρεία Ørsted έργου ανάπτυξης αιολικού πάρκου στην εν λόγω Πολιτεία. Η εταιρεία και η Ørsted αναμένεται να οριστικοποιήσουν τους όρους της μεταξύ τους συνεργασίας για τη δημιουργία εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών (“inter array cables”) εντός του πρώτου τριμήνου του 2022».
Ta Καλώδια: Η Cenergy Holdings είναι θυγατρική της Viohalco S.A., και το χαρτοφυλάκιο της αποτελείται από την Σωληνουργεία Κορίνθου και την Hellenic Cables, εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αντίστοιχων τομέων ανάπτυξης. Η Σωληνουργεία Κορίνθου είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατασκευή σωλήνων χάλυβα για τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου και σημαντικός παραγωγός κοίλων τμημάτων χάλυβα για τον κατασκευαστικό τομέα. Η Hellenic Cables είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων στην Ευρώπη, κατασκευάζοντας καλώδια ισχύος και τηλεπικοινωνιών καθώς και υποβρύχια καλώδια για τους προαναφερθέντες τομείς.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι και στην Ελλάδα παρά τα προβλήματα υπάρχουν και λειτουργούν παραγωγικές μονάδες που βρίσκονται σε επιχειρηματικούς κλάδους αιχμής και διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Η Cenergy Holdings με τις θυγατρικές της εταιρείες και εκείνες με τις παραγωγικές τους μονάδες είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση.
~ Οι Επενδύσεις και το Θέαμα
###Μια ανάρτηση στο Linkedin από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα έχει να κάνει με τις προοπτικές μιας νέας για τα ελληνικά δεδομένα αγοράς, μιας αγοράς που συνδυάζει τις επενδύσεις με τις οπτικοακουστικές παραγωγές.
Το περιεχόμενο της ανάρτησης – μια μεγάλη λεζάντα που συνοδεύει τον Περιφερειάρχη με τον σταρ του Χόλυγουντ Jason Statham- έχει ως εξής: «Με τον Jason Statham στα γυρίσματα της ταινίας The Expendables στη Θεσσαλονίκη. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, που μια τόσο σημαντική κινηματογραφική παραγωγή, επέλεξε την περιοχή μας για τα γυρίσματά της. Είναι πολύ σημαντικό για την Κεντρική Μακεδονία ότι πλέον προσελκύουμε ταινίες του Hollywood, με ορισμένους από τους μεγαλύτερους σταρ στον κόσμο».
Τι σημαίνει αυτό στη πράξη; Σε ένα ενημερωτικό σημείωμα, διαθέσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο στο site της Περιφερείας Κεντρικής Μακεδονίας διαβάζω, μεταξύ άλλων, τα εξής: «-Προϋπολογισμός για τα γυρίσματα που θα γίνουν στην Κεντρική Μακεδονία – 19 εκ. ευρώ.
-Το 50% της ταινίας θα γυριστεί στη Θεσσαλονίκη.
-Τα γυρίσματα θα διαρκέσουν περίπου 30 ημερολογιακές ημέρες.
-Θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς (ηθοποιοί, εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό κλάδο, τροφοδοσία κτλ.).
-Τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν κατά βάση στον χώρο όπου θα κατασκευαστούν τα στούντιο της Millennium Media στη Θέρμη, αλλά και σε κάποιους ελεγχόμενους χώρους».
Στο ίδιο σημείωμα περιλαμβάνεται και μια δήλωση του παραγωγού της Millennium Media Rob Van Norden: «Στην Ελλάδα βρήκαμε αποτελεσματικούς συνεργάτες γι’ αυτό το εγχείρημα και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε ξανά και ξανά στο μέλλον. Ήρθαμε εδώ εξαιτίας της πρώτης ταινίας που γυρίσαμε στη Θεσσαλονίκη και είμαστε πολύ χαρούμενοι για την επιτυχία της, αλλά και για την άψογη συνεργασία που είχαμε με όλους τους φορείς στην Κεντρική Μακεδονία. Γυρίσαμε μια πολύ όμορφη ταινία, που ανυπομονώ να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες για να τη δει όλος ο κόσμος. Η αρχική μας σκέψη ήταν να μην συμπεριλάβουμε την Ελλάδα στη δεύτερη ταινία, αλλά μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των γυρισμάτων της πρώτης, αλλάξαμε άποψη. Τα σχέδια μας για το μέλλον είναι πολλά και ελπίζουμε ότι θα ανακοινώσουμε πολύ σύντομα τα γυρίσματα ακόμη μιας νέας ταινίας στη Θεσσαλονίκη».
~Studio Greece: Αλλά, ας ξαναδιαβάσουμε με προσοχή τα νούμερα της παραγωγής και να ξανασκεφθούμε τα οφέλη στην τοπική αγορά και οικονομία. 19 εκατομμύρια ευρώ για ένα μικρό χρονικό διάστημα δεν είναι καθόλου μικρό ποσό για την πόλη της Θεσσαλονίκης και τις γύρω περιοχές.
Σε κάθε περίπτωση, η Θεσσαλονίκη δεν είναι η μοναδική περιοχή της χώρας που υποδέχεται διεθνείς ή χολιγουντιανές παραγωγές. Μια ανάρτηση στο Instagram του Αλέξη Πατέλη – όπου αναδεικνύει και την πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις και του Ηλία Νικολαΐδη- παρέχει τη μεγάλη εικόνα για την ανάπτυξη αυτής της ιδιαίτερης αγοράς.
Η ανάρτηση του Οικονομικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού: Η φωτογραφία που συνοδεύει την ανάρτηση είναι από τη σειρά Tehran (Τεχεράνη). «Σειρά του ΑppleTV που γυρίζεται στην Αθήνα.
“Φέτος έγιναν γυρίσματα δέκα πολύ μεγάλων φιλμ ή σειρών, προϋπολογισμού 8 έως 20 εκατομμυρίων ευρώ το καθένα: από το “Rise” (πρώην “Greek Freak”) με θέμα τη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο που έκανε γυρίσματα στα Σεπόλια, μέχρι το σίκουελ του “Knives out” με τον Ντάνιελ Κρεγκ στο Πόρτο Χέλι ή το “Crimes of the Future” του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ με τον Βίγκο Μόρτενσεν, στην Αττική και στη Φθιώτιδα.
Πρόκειται για τη θετική ανταπόκριση της διεθνούς αγοράς σε πολύ ισχυρά κίνητρα, όπως το cash rebate (επιστροφή κόστους, σήμερα στο 40% για τις επιλέξιμες δαπάνες). Αντίστοιχα κίνητρα ισχύουν εδώ και δεκαετίες σε άλλες χώρες”».
Μια Έρευνα: Ο δημοσιογράφος Ηλίας Νικολαΐδης υπογράφει μια υποδειγματική έρευνα σχετικά με την Κινηματογραφική Παραγωγή Στην Ελλάδα, θέτοντας εξ αρχής το ερώτημα: «Γιατί γυρίζονται ολοένα και περισσότερες ξένες κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές στην Ελλάδα;». Ο ίδιος μέσα από συνεντεύξεις με πρόσωπα που εμπλέκονται σε όλη αυτή τη διαδικασία προσπαθεί να δώσει απαντήσεις για τη μεγάλη -εν μέρει ανεκμετάλλευτης- οικονομική ευκαιρία.
[Περισσότερα εδώ: https://www.dianeosis.org/2021/12/i-kinimatografiki-paragogi-stin-ellada/?fbclid=IwAR3VNNjVGodgZwoPm0B93P2H3ygtlAHDY-ikj8fuBteaNN-aWotNrPoibuY]
###Στη σημερινή συγκυρία η επιτάχυνση της αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών διαμορφώνει την ατζέντα της επόμενης ημέρας για μία σύγχρονη ψηφιακή Ελλάδα, μετά από τις ανατροπές και το νέο περιβάλλον που διαμόρφωσε η πανδημία του COVID-19. Σε αυτή τη διαπίστωση συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στο digital economy forum 2021 με τίτλο “Digitalisation, no longer a choice, but a necessity”, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και μία μελέτη που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο του ΣΕΠΕ. Συγκεκριμένα, Προστιθέμενη αξία 50 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και 500.000 νέες θέσεις εργασίας μπορεί να εισφέρει ο κλάδος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) έως το 2024, σύμφωνα με τη στρατηγική μελέτη, που εκπόνησε η Deloitte για λογαριασμό του ΣΕΠΕ. Η μελέτη διαπιστώνει ότι, με την αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ που θα διατεθούν για την ψηφιοποίηση της οικονομίας και δη του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κλάδος ΤΠΕ μπορεί να ξεπεράσει σε αξία τα €7,8 δισ. το 2022.
Παρουσιάζοντας τη μελέτη από το βήμα του Συνεδρίου, ο Partner & Consulting Leader της Deloitte, Νίκος Χριστοδούλου, υπογράμμισε ότι η πορεία του κλάδου ΤΠΕ επιβεβαιώνει τη δυναμική του, καθώς ακόμα εν μέσω πανδημίας διατήρησε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. «Με δεδομένη τη συνεχώς αυξανόμενη σημαντικότητα των ψηφιακών τεχνολογιών που δρουν καταλυτικά στο νέο – ψηφιακό – παραγωγικό μοντέλο στη μετά το κορωνοϊό εποχή, οι προβλέψεις επίδρασης του κλάδου στη ευρύτερη οικονομία παραμένουν επίκαιρες και επισπεύδονται» τόνισε ο ίδιος.
Ακολουθεί, μια σύνοψη αυτής της μελέτης.
«Η υγειονομική κρίση του COVID-19, η οποία άλλαξε μέσα σε ελάχιστο χρόνο, τον κόσμο όπως τον γνωρίζαμε και ανέτρεψε τα δεδομένα σε κάθε τομέα της καθημερινότητας, ανέδειξε μια σειρά από προκλήσεις, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό, αλλά και εθνικό επίπεδο. Η εμπειρία της πανδημίας και όλων των μεταβολών που επέβαλε, συνέβαλε σημαντικά στη ραγδαία υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας και της διείσδυσής της ακόμα και σε παραδοσιακούς κλάδους της οικονομίας. Η επιβολή μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης οδήγησε στην αυξημένη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών και είχε ως συνέπεια την εκτόξευση του ηλεκτρονικού εμπορίου, των ηλεκτρονικών πληρωμών, της τηλεργασίας και της τηλε-εκπαίδευσης, δημιουργώντας ακόμη και νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης και μετασχηματισμό των εφοδιαστικών αλυσίδων, τα οποία και αναμένεται ότι θα ενταθούν περαιτέρω με τη χρήση των δικτύων οπτικών ινών και δικτύων 5G.
Το 2021 η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, λόγω των συνθηκών που έχουν προκληθεί από την υγειονομική κρίση του COVID-19, αντιμετωπίζοντας πολλές προκλήσεις, αλλά και σημαντικές ευκαιρίες για τη στρατηγική της επανατοποθέτηση στον παγκόσμιο ανταγωνιστικό χάρτη. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό η χώρα να εκμεταλλευτεί στο έπακρον τα δυνατά της σημεία και τις ευκαιρίες που της δίνονται, τα οποία, αν αξιοποιηθούν σωστά, μπορούν να βελτιώσουν τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και μπορούν να την κάνουν να ξεχωρίσει σε διεθνές επίπεδο. Προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των δυνατών σημείων και των ευκαιριών της χώρας, θα συνδράμουν σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα και δη το “Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας” καθώς περιλαμβάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, προγράμματα απλοποίησης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και επενδύσεις – ορόσημα, οι οποίες βασίζονται ειδικότερα στους πυλώνες της πράσινης μετάβασης αλλά και του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και θέτουν τις βάσεις για μία επόμενη τροχιά ανάπτυξης της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας.
(…)Βάσει της μελέτης στρατηγικού σχεδιασμού του κλάδου ΤΠΕ στην Ελλάδα, που εκπόνησε για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) η διεθνής εταιρία συμβούλων Deloitte το 2019, είχαν οριστεί 4 στρατηγικοί στόχοι/ Άξονες οι οποίοι εδράζουν στα παρακάτω:
- Υποστήριξη της μετάβασης σε μία σύγχρονη ψηφιακή κοινωνία με επίκεντρο τον Πολίτη που διαθέτει τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες
- Ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια τους, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας
- Ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου τομέα με τη βελτίωση της εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων
- Δυναμική ανάπτυξη του ίδιου του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας στην Ελλάδα με κατάλληλες επενδύσεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό και διεθνή παρουσία.
Είναι ξεκάθαρο ότι το όραμα και συγκεκριμένοι στρατηγικοί άξονες που είχαν τεθεί στη στρατηγική μελέτη του κλάδου το 2019 παραμένουν και σήμερα ευθυγραμμισμένοι με τις ανάγκες της οικονομίας και κοινωνίας.
Παράλληλα για την επίτευξη των βασικών στρατηγικών, στο πλαίσιο της μελέτης είχαν οριοθετεί 10 συγκεκριμένες προτεραιότητες πολιτικής σε επίπεδο χώρας, οι οποίες δύναται να υποστηρίξουν την υλοποίηση των 4 στρατηγικών πυλώνων με θετικά αποτελέσματα για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Οι 10 προτεραιότητες πολιτικής αφορούσαν στα παρακάτω:
1) Ανάπτυξη «ψηφιακού προσανατολισμού» στο εκπαιδευτικό σύστημα
2) Ενδυνάμωση ψηφιακών δεξιοτήτων
3) Υιοθέτηση πρακτικών για την αναστροφή του Brain Drain
4) Αναβάθμιση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
5) Ανάπτυξη Ψηφιακών Υποδομών
6) Δημιουργία κέντρων καινοτομίας και προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης
7) Λειτουργία «Παρατηρητηρίου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης»
8) Υποστήριξη εξωστρέφειας ελληνικών επιχειρήσεων
9) Υλοποίηση πλαισίου κινήτρων για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων
10) Ανάπτυξη «φίλο-επενδυτικού» περιβάλλοντος
Για τους σκοπούς του ετήσιου συνεδρίου “Digital Economy Forum 2021” που διοργανώνει ο ΣΕΠΕ, πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Deloitte έρευνα στα μέλη του ΣΕΠΕ, σχετικά με το πως εκλαμβάνουν οι εταιρίες ΤΠΕ που λειτουργούν στην Ελλάδα την πρόοδο της χώρας επί των συγκεκριμένων προτεραιοτήτων πολιτικής που είχαν τεθεί το 2019. Ως προς τις αναγνωρισθείσες 10 προτεραιότητες πολιτικής που δύνανται να στηρίξουν την πραγμάτωση της στρατηγικής του κλάδου ΤΠΕ, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές πρωτοβουλίες από το 2019 – γεγονός που αναγνωρίζεται από τα μέλη του ΣΕΠΕ, καθώς αποτυπώθηκαν σχετικά υψηλά ποσοστά ικανοποίησης στη σχετική έρευνα που διεξήγαγε η Deloitte για τον ΣΕΠΕ για τις περισσότερες προτεραιότητες πολιτικής.
(…)Στην παρούσα κοινωνικο-οικονομική συγκυρία, διαφαίνεται ότι είναι διαθέσιμα τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου ο κλάδος ΤΠΕ ως μοχλός ανάπτυξης να στηρίξει με μεγαλύτερη ένταση τη μετάβαση σε ένα νέο περισσότερο ψηφιακό παραγωγικό μοντέλο. Αξιοποιώντας τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, εκτιμάται ότι ο κλάδος ΤΠΕ μπορεί να επιτύχει τις επιδιωκόμενες αποδόσεις νωρίτερα από το αρχικά επιδιωκόμενο. Αναλυτικότερα, από την επικαιροποίηση της μελέτης προκύπτει ότι με την αξιοποίηση κονδυλίων της ΕΕ που θα διατεθούν για την ψηφιοποίηση της οικονομίας και δη του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κλάδος δύναται να αγγίξει τα €7,8 δισ. το 2022 (ξεπερνώντας τα €7 δισ. μία χρονιά νωρίτερα από ό,τι προβλέπονταν στη μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού του Κλάδου ΤΠΕ που διενεργήθηκε το 2019, βάσει της οποίας προβλέπονταν ο κλάδος να φτάσει τα €7,2 δισ. το 2023).
Με δεδομένη τη συνεχώς αυξανόμενη σημαντικότητα του κλάδου ΤΠΕ ως καταλύτη στο νέο – ψηφιακό – παραγωγικό μοντέλο στη μετά το κορωνοϊό εποχή, οι προβλέψεις επίδρασης σε επίπεδο προστιθέμενης αξίας και απασχόλησης που είχαν πραγματοποιηθεί στη μελέτη το 2019 παραμένουν τουλάχιστον επίκαιρες καθώς εκτιμάται ότι ο κλάδος το 2024 δύναται:
- να συντηρεί προστιθέμενη αξία τουλάχιστον €50 δισ.
- να συντηρεί έως 500.000 θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία χάριν των επενδύσεων σε ψηφιακά έργα
Για να επιτευχθεί η εν λόγω ανάπτυξη ο κλάδος τονίζει τη σημασία της διασφάλισης της ταχύτητας τόσο στην ολοκλήρωση επενδύσεων σε ψηφιακές υποδομές όσο και της ωρίμανσης μεγάλων ψηφιακών έργων.
Latest News
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη, η σφήνα Πολίτη, «καίει» εκατ. η Hellenic Train, παρασκήνιο για Elpedison, το triple της Helleniq Energy, η άγνωστη «πληγή» του λιανεμπορίου
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη
Το βιβλίο του Πατέλη, τραπεζική υπομονή μέχρι την Κυριακή, το ράλι της Helleniq Energy, το billion της Attica Bank, ο αγοραστής του Κορασίδη, ο «θησαυρός» στους φούρνους
Λίγη θεωρία
Στην αναμονή ο Αγ. Βασίλης για το ΧΑ, τα σενάρια για τράπεζες, το timing της Νέας Υόρκης, τα χιλιόμετρα του Πιτσιλή, το δείπνο στην Ακρόπολη, «σιγή ασυρμάτου» για Elpedison
Στην αναμονή
Κυβέρνηση από το… παρελθόν, το «Άγιο Δισκοπότηρο» των long του ΧΑ, τα deals που έρχονται, τα προβλήματα του Fourlis, το «θέατρο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Stoli
Το όριο
Η γραμμή «Μαζινό» των αγορών, η «προσγείωση» Piccoli στην Αθήνα, το κλειστό meeting των επιχειρηματιών, το αδιέξοδο της Energean, οι Κινέζοι στο Golden Hall, οι έλεγχοι στα κρεατικά
Καμία ανησυχία (;) από το μέτωπο
Τα «στραβά μάτια» των τραπεζών, το αυτονόητο από τη Βρεττού, το στοίχημα της Θεσσαλίας, «Ενοικιάζεται» στην Κλαυθμώνος, το game της Edison, τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί στην… Κω;
Τα αυτονόητα
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, τα «βελάκια» της κυβέρνησης στις τράπεζες, το «μυαλό» του Γκούμα στην Motor Oil, οι «συμμαθητές» των επενδύσεων, η είδηση από την BofA
Δεύτερη ημέρα στο ΟΤ FORUM
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, ο gentleman Στουρνάρας, το unfair του Μητσοτάκη, το ξέσπασμα των τραπεζών και η ρελάνς Ανδρουλάκη, τα μέτωπα Θεοδωρικάκου, ο “Αθηναίος” της ΕΣΕΕ
Στο Μικρό Χρηματιστήριο