Με την επιτυχή ολοκλήρωση ενός ακόμη βήματος για μια αναπτυξιακή πορεία της τράπεζας με στέρεα βάση κερδοφορίας και προς όφελος όλων των μετόχων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας κλείνει ένα κύκλος και ανοίγει ένας νέος κύκλος με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί η τράπεζα θα ενισχυθεί περαιτέρω με νέα κεφάλαια 240 εκατομμυρίων ευρώ και η κεφαλαιακή ενίσχυση της συνδυάζεται και με την εφαρμογή μιας εξελισσόμενης συμφωνίας ανάμεσα σε δύο μετόχους της με καθορισμένους ρόλους –  ένα στρατηγικό εταίρο (Ellington) αλλά και ένα θεσμικό επενδυτή αξιολογημένο από τις εποπτικές αρχές με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και όχι στη βάση της «καταγωγής» και της «προέλευσης» του (Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων -ΤΜΕΔΕ). Ο Κωνσταντίνος Μακέδος, πρόεδρος της Attica Bank και πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ αλλά και ο ελληνικής καταγωγής ιδρυτής του Ellington Management Group Michael Vranos είναι οι πρωταγωνιστές της συμφωνίας που θα επιτρέψει στη τράπεζα να επιστρέψει με ανταγωνιστικούς όρους στην αγορά. Πάντως, σε κάθε περίπτωση είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της τράπεζας που τα κεφάλαια των μετόχων δεν θα πάνε στο… «βρόντο».

____________________

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος είχε την τιμητική του αυτή την εβδομάδα. Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του ΣΕΠΕ για την ψηφιακή οικονομία, “digital economy forum 2021: digitalisation, no longer a choice but a necessity” προσδιόρισε τους όρους και τις προϋποθέσεις για τον «έξυπνο δήμο» της ψηφιακής εποχής. Για εκείνον, ο «έξυπνος δήμος» δεν είναι μια καλοσχεδιασμένη ιστοσελίδα αλλά «ούτε μια σειρά από δράσεις χωρίς αντίκρισμα, με περιορισμένο εύρος χρήσης και χρόνο ζωής. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο. Είναι ο δήμος που βάζει τον δημότη και τον κάτοικο στο επίκεντρο της λειτουργίας του. Είναι ο δήμος που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να μπορέσει να παρέχει καλύτερες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες».  Μάλιστα, το πρόγραμμα που προτείνεται «δίνει την ευελιξία στους δήμους να επιλέξουν, ανά τομέα δράσης, τα έργα που είναι κατάλληλα για αυτούς. Μέσα από μια μεγάλη δεξαμενή περισσότερων από 30 δράσεων, μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν παρεμβάσεις που αφορούν, για παράδειγμα, την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την επικοινωνία των γονέων και κηδεμόνων με τους εκπαιδευτικούς, την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών, την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος, την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας, τη βελτίωση, εν τέλει, της ποιότητας ζωής μας».

Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και το ΕΣΠΑ. «Από το Ταμείο Ανάκαμψης, 16 δήμοι άνω των 100.000 κατοίκων θα μπορέσουν, αξιοποιώντας συνολικά 90 εκ ευρώ, να προχωρήσουν με γοργά βήματα σε νέες ψηφιακές υπηρεσίες για τους δημότες. Όμως η αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο οι μεγάλοι δήμοι. Είναι και το Ναύπλιο, η Αργιθέα, η Κόνιτσα, η Νίσυρος και όλοι οι ορεινοί, αγροτικοί, νησιωτικοί δήμοι, οι οποίοι οφείλουν να έχουν εξίσου ισχυρά εργαλεία προκειμένου να βαδίσουν στον ψηφιακό δρόμο. Για αυτούς, σχεδιάζεται ένα νέο πρόγραμμα που ξεπερνά τα 200 εκ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027».

Δεν πέρασαν λίγα 24ωρα και έγινε γνωστό πώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ζήτησε από τους δήμους να προσδιορίσουν εκείνοι – στη βάση συγκεκριμένων δεδομένων και κριτηρίων- τα 2.500 σημεία (υπαίθριοι αλλά και κλειστοί χώροι) όπου θα αναπτυχθεί η δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Με λίγα λόγια, ο Θοδωρής Λιβάνιος που έχει εμπειρία από την Τοπική Αυτοδιοίκηση – έχει διατελέσει γενικός γραμματέας στο Δήμο Αθηναίων- θα κληθεί να βρει ή να διαμορφώσει τις αναγκαίες και απαραίτητες ισορροπίες μεταξύ των Δημάρχων και των διεκδικήσεων τους.

______________________

Ο Νίκος Σταθόπουλος, ένα από τα πρόσωπα κλειδιά της BC Partners, έχει πλέον την ελευθερία και με τη βούλα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εφαρμόσει τα σχέδια του για την συγχώνευση της Νova  με την Wind.  Η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει μέσα στον Ιανουάριο του 2022.

Και όλα αυτά μετά την  άνευ προϋποθέσεων έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της εξαγοράς της Wind Hellas από την United Group, μια ηγέτιδα δύναμη στην αγορά των Τηλεπικοινωνιών και των Media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η United Group πρόκειται να συνενώσει την Wind με την Nova, τον πάροχο σταθερής και συνδρομητικής τηλεόρασης που εξαγόρασε τον Νοέμβριο του 2020, δημιουργώντας έναν ολοκληρωμένο πάροχο που θα κατέχει την δεύτερη θέση στις αγορές της σταθερής και της συνδρομητικής τηλεόρασης.

_____________________

Ο Steve Demetriou, επικεφαλής της αυτοκρατορίας της Jacobs από το Ντάλας του Τέξας, έχει πει σε συνέντευξη του ότι στα νιάτα του καθάριζε πατάτες και έπλυνε πιάτα στο εστιατόριο που είχε ο πατέρας του στη Βοστώνη. Ο ίδιος μεγάλωσε στα προάστια της Αμερικανικής μεγαλούπολης σε ένα σπίτι που μιλούσαν όλοι ελληνικά. Οι γονείς του μετανάστες από την Κύπρο ρίζωσαν με σκληρή δουλειά στις ΗΠΑ και έδωσαν διέξοδο και προοπτική στον νεαρό Steve.

Ο πρόεδρος και CEO της Jacobs «κατεβαίνει» στο Ελληνικό καθώς η  κοινοπραξία της εταιρείας του με την Λονδρέζικη εταιρεία Mace  ανέλαβε τον ρόλο του Συμβούλου Διαχείρισης Κατασκευής Κτιριακών Έργων (Project Management Consultant forBuildings).

_______________________________

Το γεγονός της εβδομάδας

Αναμφίβολα το γεγονός της εβδομάδας ήταν η δημοσιοποίηση της Ενδιάμεσης Έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος που φέρει και την προσωπική σφραγίδα του διοικητή της, καθηγητή Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2021 αναμένεται να διαμορφωθεί σε 7,2%. Όμως με βάση τα νέα εθνικολογιστικά στοιχεία του ΑΕΠ, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα προσφάτως από την ΕΛΣΤΑΤ και τα οποία δεν έχουν ληφθεί υπόψη στις προβλέψεις του Ευρωσυστήματος για την Ελλάδα, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερος, άνω του 8%, σύμφωνα με μία τεχνική επανεκτίμηση. Το 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί σε 5,0% και το 2023 σε 3,9%, υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα συνεχίσει να ενισχύεται σημαντικά από το διεθνή τουρισμό, την ανάκαμψη της ευρωζώνης και την επιτάχυνση των επενδύσεων.

Στην Έκθεση διαβάζουμε τα εξής: «Βραχυπρόθεσμα, βασική προϋπόθεση ώστε να διατηρηθεί η αναπτυξιακή δυναμική των τελευταίων τριμήνων, υπό το πρίσμα των νέων μεταλλάξεων του ιού, είναι να αποφευχθούν νέα γενικευμένα περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο, αυτό απαιτεί εντατικοποίηση της προσπάθειας για την επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και τη θωράκιση των υπηρεσιών υγείας προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η υγειονομική κρίση και να περιοριστεί η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Οποιαδήποτε νέα μέτρα ελέγχου της πανδημίας θα πρέπει να έχουν περιορισμένο δημοσιονομικό αντίκτυπο, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση των δημοσιονομικών μεγεθών που θα καθυστερήσει την επάνοδο στη δημοσιονομική ισορροπία.

Μεσοπρόθεσμα, η αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού μέσου ανάκαμψης NextGenerationEU, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η χρηματοδοτική στήριξη από ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα θα ενισχύσουν τις επενδύσεις, θα υποστηρίξουν την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και θα συμβάλουν στην αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας και της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Αυτό θα επιτρέψει στην οικονομία να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις και να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, εν μέρει ως κληρονομιά της κρίσης χρέους, και θα οδηγήσει στη μετάβαση σε ένα βιώσιμο, εξωστρεφές και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς παραγωγικό πρότυπο».

_____________________________

Η ατάκα της εβδομάδας

«Από τον πολίτη-κλητήρα μεταβαίνουμε στο κράτος- συμπαραστάτη του πολίτη». Μια ατάκα του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιου από την παρέμβαση του στο ετήσιο συνέδριο του ΣΕΠΕ για την ψηφιακή οικονομία.

_____________________________

Η ανάρτηση της εβδομάδας

Οι δέκα εικόνες που επέλεξε ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού – χαρακτηριστικές εικόνες του 2021. Μεταξύ αυτών, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την Εθνική Στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, η μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, ο Πίνατ, ο σκυλάκος του Μεγάρου Μαξίμου, η επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Αθήνα.  Η ανάρτηση έγινε στο Instagram.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories