Το βιβλίο είναι το πρώτο στην Ελληνική γλώσσα και αναφέρεται στις εισαγωγικές έννοιες της κοινωνικά υπεύθυνης επένδυσης (ΚΥΕ) και του τρίπτυχου ESG (περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση).

Η ΚΥΕ αφορά τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις με βάση όχι μόνο χρηματοοικονομικά κριτήρια, αλλά και περιβαλλοντικά, κοινωνικά και κριτήρια διακυβέρνησης.

Οι υπεύθυνες επενδύσεις αποτελούν έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα, που όπως αποδείχθηκε από την εμφάνιση του Covid 19 είναι πολύ ανθεκτικός ακόμα και σε περιόδους κρίσης.

Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στις γενικές έννοιες της ΚΥΕ, δηλαδή τί σημαίνει ότι μια επιχείρηση έχει ευθύνες; Επίσης, η εξέλιξη από την ΕΚΕ σε ESG και πόσο κοινωνική πρέπει να είναι μια ΚΥΕ;

Το δεύτερο κεφάλαιο συνδέει το τρίπτυχο ESG με την οικονομική κρίση και την οικολογική μόχλευση.

Εξετάζεται ο ρόλος των επιδόσεων του τρίπτυχου ESG κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της υγειονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την παγκόσμια πανδημία.

Η οικολογική μόχλευση ορίζεται ως η πίεση που εξασκείται στα διοικητικά συμβούλια μεγάλων εταιρειών (πολυεθνικές, τράπεζες) με στόχο τη βελτίωση της κλιματικής πολιτικής τους, η οποία στη συνέχεια θα επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό και χρηματοοικονομικό επίπεδο.

Το τρίτο και τέταρτο κεφάλαιο ασχολούνται με τις εταιρικές επιδόσεις και τη διαχείριση κινδύνων σε σχέση με το τρίπτυχο ESG.

Τίθενται ερωτήσεις και θέματα.

– Οι ESG δραστηριότητες βελτιώνουν τις εταιρικές οικονομικές επιδόσεις;

– Χρηματοοικονομικές επιδόσεις επιχειρήσεων που εφαρμόζουν το τρίπτυχο ESG.

– Το τρίπτυχο ESG και η νέα προσέγγιση εκτίμησης κινδύνων.

– Διαστάσεις βιωσιμότητας που επηρεάζουν τον πιστωτικό κίνδυνο.

– Κίνδυνος του Greenwashing.

Το εγχειρίδιο απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές όλων των ειδικοτήτων, αλλά και σε στελέχη επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Ο Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης είναι Καθηγητής και Αν. Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Επίσης είναι Διευθυντής των Εργαστηρίων Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης, Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Από το 2012 είναι Distinguished Research Professor στο Audencia Business School (Γαλλία).

Η Μαριάννα Εσκαντάρ είναι Υποψήφια Δρ και μέλος του Εργαστηρίου Financial Engineering στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Εκεί διδάσκει ως Βοηθός Εργαστηρίων στο προπτυχιακό μάθημα Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Καινοτομία, και Ασκήσεις Χρηματοοικονομικής Μηχανικής σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
ΟΠΑ: Διοργανώνεται το 6ο Sports Analytics Workshop – Ειδικό μάθημα για τα δεδομένα στο Basket
Academia |

ΟΠΑ: Διοργανώνεται το 6ο Sports Analytics Workshop – Ειδικό μάθημα για τα δεδομένα στο Basket

Η Ομάδα AUEB Sports Analytics του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) διοργανώνει στις 26 & 27 Μαΐου το 6ο Workshop ηλεκτρονικά και δια ζώσης και ένα σύντομο μάθημα για την Επιστήμη Δεδομένων Καλαθοσφαίρισης – Basketball Data Science, 23-24 Μαΐου 2022

Science Agora: Το πρώτο «Proof of Concept» πρόγραμμα, για το περιβάλλον και την ενέργεια, ξεκινά με υποστηρικτή την Google
Academia |

Science Agora: Το πρώτο «Proof of Concept» πρόγραμμα, για το περιβάλλον και την ενέργεια, ξεκινά με υποστηρικτή την Google

Ο Κόμβος Μεταφοράς Τεχνολογίας “SCIENCE AGORA”, Innovation to Society έχει στόχο να δημιουργήσει ένα δυναμικό και ολοκληρωμένο οικοσύστημα αξιοποίησης της επιστημονικής έρευνας στην Ελλάδα με διεθνή απήχηση.

Συνεχείς δυσμενέστερες αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία
Academia |

Συνεχείς δυσμενέστερες αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία

Όλα τα σενάρια για όλα τα μεγέθη παρουσιάζει κάθε Δευτέρα, από τον ot.gr, το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του ΕΚΠΑ με τους δείκτες που παράγει από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις

ΟΠΑ: Διπλό Μεταπτυχιακό στη Στατιστική και τα Χρηματοοικονομικά
Academia |

ΟΠΑ: Διπλό Μεταπτυχιακό στη Στατιστική και τα Χρηματοοικονομικά

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας και του προσανατολισμού στο στρατηγικό στόχο της διεθνοποίησης, προχώρησε στην πρώτη συμφωνία διπλού μεταπτυχιακού τίτλου με το Πανεπιστήμιο της Παβία στην Ιταλία.

O Καθηγητής Olivier Blanchard αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας  του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Academia |

O Καθηγητής Olivier Blanchard αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και επέστρεψε στο MIT το 1982. Διετέλεσε πρόεδρος του τμήματος οικονομικών από το 1998 έως το 2003. Το 2008, πήρε άδεια για να υπηρετήσει ως Οικονομικός Σύμβουλος και Διευθυντής του Ερευνητικού Τμήματος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπου έμεινε μέχρι το 2015