Το βιβλίο είναι το πρώτο στην Ελληνική γλώσσα και αναφέρεται στις εισαγωγικές έννοιες της κοινωνικά υπεύθυνης επένδυσης (ΚΥΕ) και του τρίπτυχου ESG (περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση).

Η ΚΥΕ αφορά τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις με βάση όχι μόνο χρηματοοικονομικά κριτήρια, αλλά και περιβαλλοντικά, κοινωνικά και κριτήρια διακυβέρνησης.

Οι υπεύθυνες επενδύσεις αποτελούν έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα, που όπως αποδείχθηκε από την εμφάνιση του Covid 19 είναι πολύ ανθεκτικός ακόμα και σε περιόδους κρίσης.

Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στις γενικές έννοιες της ΚΥΕ, δηλαδή τί σημαίνει ότι μια επιχείρηση έχει ευθύνες; Επίσης, η εξέλιξη από την ΕΚΕ σε ESG και πόσο κοινωνική πρέπει να είναι μια ΚΥΕ;

Το δεύτερο κεφάλαιο συνδέει το τρίπτυχο ESG με την οικονομική κρίση και την οικολογική μόχλευση.

Εξετάζεται ο ρόλος των επιδόσεων του τρίπτυχου ESG κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της υγειονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την παγκόσμια πανδημία.

Η οικολογική μόχλευση ορίζεται ως η πίεση που εξασκείται στα διοικητικά συμβούλια μεγάλων εταιρειών (πολυεθνικές, τράπεζες) με στόχο τη βελτίωση της κλιματικής πολιτικής τους, η οποία στη συνέχεια θα επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό και χρηματοοικονομικό επίπεδο.

Το τρίτο και τέταρτο κεφάλαιο ασχολούνται με τις εταιρικές επιδόσεις και τη διαχείριση κινδύνων σε σχέση με το τρίπτυχο ESG.

Τίθενται ερωτήσεις και θέματα.

– Οι ESG δραστηριότητες βελτιώνουν τις εταιρικές οικονομικές επιδόσεις;

– Χρηματοοικονομικές επιδόσεις επιχειρήσεων που εφαρμόζουν το τρίπτυχο ESG.

– Το τρίπτυχο ESG και η νέα προσέγγιση εκτίμησης κινδύνων.

– Διαστάσεις βιωσιμότητας που επηρεάζουν τον πιστωτικό κίνδυνο.

– Κίνδυνος του Greenwashing.

Το εγχειρίδιο απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές όλων των ειδικοτήτων, αλλά και σε στελέχη επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Ο Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης είναι Καθηγητής και Αν. Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Επίσης είναι Διευθυντής των Εργαστηρίων Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης, Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Από το 2012 είναι Distinguished Research Professor στο Audencia Business School (Γαλλία).

Η Μαριάννα Εσκαντάρ είναι Υποψήφια Δρ και μέλος του Εργαστηρίου Financial Engineering στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Εκεί διδάσκει ως Βοηθός Εργαστηρίων στο προπτυχιακό μάθημα Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Καινοτομία, και Ασκήσεις Χρηματοοικονομικής Μηχανικής σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia