Από ποιον τομέα οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας θα προέρχεται η πρώτη για το 2022 έκδοση ομολόγου που θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Όλοι όσοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις διεργασίες και τις διαβουλεύσεις στην αγορά συμφωνούν ότι το πρώτο ομόλογο του χρόνου θα προέλθει είτε από τον χώρο της ποντοπόρου ναυτιλίας, είτε από τον χώρο του real estate.

Ο απολογισμός των έργων υποδομών

Ποιος είπε ότι η ενημέρωση σταμάτησε τις μέρες των γιορτών; Κάθε άλλο. Ας είναι καλά οι αναρτήσεις των κυβερνητικών στελεχών στα social media και κυρίως, στο professional δίκτυο του Linkedin.  Οι αναρτήσεις είχαν ως βασικό περιεχόμενο μικρούς απολογισμούς με μεγέθη και νούμερα. Μια ανάρτηση με απολογισμό από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών «σήκωσε» λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου ο υφυπουργός Γιώργος Καραγιάννης.

Στην ανάρτηση μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Ο απολογισμός μας για το 2021, ενδεικτικά, είναι 9 οδικά έργα και 6 σιδηροδρομικά έργα και η κατασκευή της νέας γραμμής 4 του Μετρό, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 6 δις. ευρώ.

🔹Δημοπρατούμε 4 δημόσια οδικά έργα (Αγ. Νικόλαος – Νεάπολη του ΒΟΑΚ, επέκταση της Λ. Κύμης και σύνδεση με ΠΑΘΕ, παράκαμψη Χαλκίδας – Ψαχνών, Μπράλος – Άμφισσα)

🔹Έχουμε δεσμευτικές προσφορές σε 2 εμβληματικά οδικά έργα ΣΔΙΤ (FlyOver, Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη)

🔹Ξεμπλοκάραμε και προχωρούμε στην κατασκευή του νέου Αυτοκινητοδρόμου «Πάτρα-Πύργος»

🔹Έχουμε τα πρώτα εργοτάξια στο μεγαλύτερο έργο στη χώρα, τη Γραμμή 4 του Μετρό

🔹Παραδώσαμε τα πρώτα χιλιόμετρα στο νότιο τμήμα του Ε-65 και ξεκινήσαμε την κατασκευή του βόρειου τμήματος

🔹Δημοπρατήσαμε το μεγαλύτερο πακέτο σιδηροδρομικών έργων, ύψους 4 δισ. ευρώ, αναβαθμίζοντας τα κυριότερα λιμάνια της χώρας και τον στρατηγικό τους ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη»

Με μουσική Καραΐνδρου

Τη μουσική της Ελένη  Καραΐνδρου από το σάουντρακ  της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου Αιωνιότητα και μία ημέρα (βραβευμένη με το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών το 1998) επέλεξε να συνοδεύσει την ανάρτηση του – ανάρτηση απολογισμού και αναστοχασμού- στο Linkedin ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Η ανάρτηση: «Το τέλος και η αρχή κάθε χρόνου είναι μια ευκαιρία απολογισμού και αναστοχασμού. Για τα μικρά και ανθρώπινα που συμπιέζουν και ταλαιπωρούν κάθε τόσο τον καθημερινό μας βίο, αλλά και για τα μεγάλα και εξίσου ανθρώπινα που καταφέρνουν να τον εξυψώσουν και να του δώσουν πραγματικό νόημα.

Σαν αυτό το αριστούργημα της Ελένης Καραΐνδρου που μας θυμίζει ότι είναι στο χέρι του ανθρώπου να κάνει μια ωραία μέρα, λίγες ώρες ή ακόμη και μερικές στιγμές ανθρώπινης επαφής, έμπνευσης ή δημιουργίας να ισοδυναμούν με αιωνιότητα. Όπως με αιωνιότητα μοιάζουν πολλές φορές για εμάς τους ίδιους αλλά και τους γύρω μας οι άσχημες όψεις του καθενός μας.

Στο χέρι μας είναι όλα. Και τα μικρά και τα μεγάλα. Ας προσπαθήσουμε μέσα στο 2022 να μειώσουμε την τοξικότητα των μικρών στην καθημερινότητά μας, διοχετεύοντας την ενέργεια, τον πολύτιμο χρόνο και τη σκέψη μας σε όσα είναι μεγάλα και πραγματικά σημαντικά για τον καθένα και την καθεμιά από εμάς».

[Το video που συνοδεύει την ανάρτηση είναι εδώ].

Τα νέα από τη βόρεια Εύβοια

Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος έχει πάρει στη πλάτη την επιχείρηση μιας πρώτης αλλά ουσιαστικής ανακούφισης των κατοίκων και των επιχειρήσεων της βόρειας Εύβοιας αποτελώντας το πρόσωπο της αναγκαίας και απαραίτητης κρατικής αρωγής.

Το τι κάνει το περιέγραψε ο ίδιος σε μια ανάρτηση του στο Facebook την τελευταία μέρα του 2021.  Από το περιεχόμενο της ανάρτησης του υφυπουργού μάθαμε ότι στις πληγείσες περιοχές έχουν μέχρι την εκείνη την ημέρα έχουν χορηγηθεί 3,5 εκατ. ευρώ σε 672 δικαιούχους, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει, πλέον, τα 11,5 εκατ. ευρώ.

Η ανάρτηση της στο σύνολο της έχει ως εξής: «Διευρύνεται η περίμετρος του ειδικού καθεστώτος στήριξης των επιχειρήσεων της Βόρειας Εύβοιας και εντάσσονται περισσότεροι δικαιούχοι

Η Κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της και, στο πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους, προχωρά στην τροποποίηση του καθεστώτος στήριξης των επιχειρήσεων της Βόρειας Εύβοιας με άμεσες και έμμεσες απώλειες, ώστε να διευρυνθεί η περίμετρος του καθεστώτος και να αυξηθούν οι δικαιούχοι. Ειδικότερα:

✅ μειώνεται η ελάχιστη προβλεπόμενη μείωση του κύκλου εργασιών των δικαιούχων επιχειρήσεων από 30% – που ήταν αρχικά – σε 20% συγκριτικά με τον προβλεπόμενο από το καθεστώς κύκλο αναφοράς,

✅ περιλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις στους κλάδους των καταλυμάτων, του λιανεμπορίου και της εστίασης που ιδρύθηκαν μέσα το 2021 – ασχέτως της μείωσης του κύκλου εργασιών, λαμβάνοντας την ελάχιστη προβλεπόμενη ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ,

✅ συμπεριλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις του κλάδου των καταλυμάτων που είναι μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, λαμβάνοντας την ελάχιστη προβλεπόμενη ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ, και

✅ εντάσσονται και το υπεραστικό ΚΤΕΛ και οι ναυτικές εταιρείες που εξυπηρετούσαν τη Βόρεια Εύβοια εφόσον πληρούν όλα τα προβλεπόμενα κριτήρια ως προς τους δικαιούχους.

Πρόκειται, λοιπόν, για μία τροποποίηση του καθεστώτος που ανταποκρίνεται στη συνεχή προσπάθεια της Κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων της Βόρειας Εύβοιας τόσο με άμεσες, όσο και με έμμεσες απώλειες, σε ένα πλαίσιο εναρμόνισης με τα προβλεπόμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και συνεργασίας με τους τοπικούς παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς.

Ήδη, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, η πλατφόρμα λειτουργεί εναρμονισμένη με τα νέα χαρακτηριστικά και τις παραμέτρους του καθεστώτος στήριξης, ώστε να μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλλουν την αίτησή τους και να προχωρήσουν οι επόμενες πληρωμές. Σημειώνεται, ότι ήδη έχουν χορηγηθεί 3,5 εκατ. ευρώ σε 672 δικαιούχους, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει, πλέον, τα 11,5 εκατ. ευρώ.

Τέλος, επεκτείνεται η περίοδος λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας κατά μία εβδομάδα προς διευκόλυνση των δικαιούχων, με την καταληκτική ημερομηνία να είναι η 21η Ιανουαρίου 2021.

Η προσπάθεια της Κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζεται με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, ώστε άμεσα και δίκαια να φτάσει η στήριξη στις επιχειρήσεις που πρέπει, εμπλουτίζοντας την επόμενη περίοδο την προσπάθεια αυτή και με άλλα μέτρα, τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί. Και συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της περιοχής, όπως κάνουμε από την πρώτη στιγμή, με τα αποτελέσματα να αρχίζουν πλέον να είναι απτά και ορατά».

Η ευημερία και το μέσο πορτοφόλι

Από το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συγκράτησα μια φράση που συνήθως δεν λέγεται εύκολα… «(…) η ευημερία της χώρας θέλει καιρό για να φτάσει στο μέσο πορτοφόλι», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός και η παραδοχή αυτή έχει και νόημα και αξία.

Το μικρό απόσπασμα:  «Δεν θα κρυφτώ, πάντως, πίσω από ευνοϊκούς δείκτες και αριθμούς. Είναι σίγουρο ότι στις αλλεπάλληλες μάχες με τον ιό υπήρξαν και αστοχίες. Και ότι η ευημερία της χώρας θέλει καιρό για να φτάσει στο μέσο πορτοφόλι. Πολύ περισσότερο, όταν η παγκόσμια ενεργειακή κρίση χτυπά, παράλληλα, και τη δική μας πόρτα.

Όμως, όσο σίγουρος είμαι πως τα προηγούμενα βήματά μας δεν ήταν αυτονόητα, άλλο τόσο πιστεύω ότι τα επόμενα θα μας βγάλουν στο ξέφωτο. Γι’ αυτό και ένα μπορώ να υποσχεθώ: ότι η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά θα είμαστε εδώ, στο πλευρό του κάθε Έλληνα, της κάθε Ελληνίδας. Διορθώνοντας τα λάθη μας. Ακούγοντας τις φωνές σας. Και δίνοντας λύσεις, όποτε και όπου απαιτείται».

Το άυλο διαζύγιο και η ψηφιακή υπογραφή

Γνωρίζετε ότι οι ατομικές επιχειρήσεις στη χώρα μας καλύπτουν το 70 % του συνόλου των επιχειρήσεων; Αν το γνωρίζετε τότε μπορεί να κατανοηθεί και η σημασία της ρύθμισης που συμπεριλαμβάνεται σε μια νέα δέσμη ψηφιακών υπηρεσιών που προωθεί προς εφαρμογή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Έτσι, η διαδικασία για την ίδρυση ατομικής επιχείρησης θα ολοκληρώνεται με μία ενέργεια, αποφεύγοντας όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και την ταλαιπωρία των ενδιαφερόμενων.

Πάντως, η πρώτη από τις νέες υπηρεσίες που θα έρθει προς εφαρμογή φαίνεται πως θα είναι  εκείνη για το άυλο διαζύγιο που θα δίνει την δυνατότητα σε ζευγάρια που επιθυμούν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους να προχωρήσουν γρήγορα και από το σπίτι τους στην έκδοση του συναινετικού διαζυγίου. Ολόκληρη η διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω μιας εφαρμογής στο Διαδίκτυο. Αυτό που προβλέπεται είναι ότι οι δύο πλευρές, μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου, θα μπορούν ηλεκτρονικά από την πλατφόρμα στην ενιαία ψηφιακή πύλη gov.gr να λύουν τον γάμο τους μέσα σε διάστημα 10 ημερών, χωρίς να φτάσουν στο δικαστήριο.

Πάντως, μέσα στον Ιανουάριο θα προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η διάθεση συνολικά 376.500 ψηφιακών υπογραφών σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως διαχειριστές επιχειρήσεων, λογιστές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, οι υπογραφές που θα διατεθούν είναι 270.000 σε διαχειριστές επιχειρήσεων, 60.000 σε λογιστές, οι 43.500 σε δικηγόρους και 3.000 σε συμβολαιογράφους.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories