Οι πωλήσεις του υπερχρεωμένου κινεζικού κολοσσού ακινήτων China Evergrande υποχώρησαν το 2021 καθώς δίνει μάχη για να αποπληρώσει τα χρέη του στους πιστωτές του.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια πωλήσεων ακινήτων της εταιρείας ανήλθαν συνολικά σε αξία στα 443,02 δισεκατομμύρια γουάν (69,22 δισεκατομμύρια δολάρια) πέρυσι, καταγράφοντας υποχώρηση κατά 38,7% σε σχέση με τα 723,25 δισεκατομμύρια γουάν που αναφέρθηκαν για το 2020.

Η μετοχή της China Evergrande στο Χονγκ Κονγκ μετά την προσωρινή αναστολή της την Δευτέρα, κινήθηκε ανοδικά το απόγευμα της Τρίτης, προσπαθώντας να διατηρήσει κέρδη περίπου 3%.

Η διαπραγμάτευση έκλεισε τη Δευτέρα, με την τιμή της μετοχής της Evergrande στα 1,59 δολάρια Χονγκ Κονγκ (20 σεντς) η καθεμία. Πρόκειται για μια τιμή που βρίσκεται πάνω από το ενδοημερήσιο χαμηλό όλων των εποχών των 1,42 δολαρίων Χονγκ Κονγκ ανά μετοχή που καθορίστηκε στις 24 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το FactSet.

Η μετοχή της εταιρείας έχει υποχωρήσει περισσότερο από 88% τις τελευταίες 250 ημέρες διαπραγμάτευσης. Η εταιρεία δεν μπόρεσε να αποπληρώσει τις οφειλές της προς τους πιστωτές για τον μήνα Δεκέμβριο, ανέφερε η Fitch Ratings, οδηγώντας την σε χρεοκοπία.

Η Evergrande, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ως προς τις πωλήσεις της στην Κίνα, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ακινήτων της χώρας ως προς την έκδοση υπεράκτιου χρέους σε δολάρια ΗΠΑ, το οποίο ανήλθε στα 19 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Τα συνολικά της χρέη πέρσι ανήλθαν σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι «θα συνεχίσει να διατηρεί ενεργή επικοινωνία με τους πιστωτές, να προσπαθεί να επιλύει τους κινδύνους και να προστατεύει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των μερών». Όσον αφορά μια εντολή κατεδάφισης για το έργο της Ocean Flower Island, ανακοίνωσε ότι ισχύει μόνο για 39 κτίρια.

Όλο και πιο κάτω η ζήτηση ακινήτων

Οι δημόσιες δηλώσεις της Evergrande προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τους επενδυτές ότι η εταιρεία ολοκληρώνει και παραδίδει διαμερίσματα στους πελάτες. Αλλά η ζήτηση για τα μελλοντικά έργα της εξαντλείται.

Τα στοιχεία για το σύνολο του έτους υποδεικνύουν συμβάσεις πωλήσεων μόλις 720 εκατομμυρίων γουάν σε λίγο περισσότερο από δύο μήνες, μεταξύ 21ης Οκτωβρίου και 31ης Δεκεμβρίου. Αντίθετα, οι πωλήσεις τον Αύγουστο ανήλθαν σε 38,08 δισεκατομμύρια γουάν.

Η S&P Global Ratings προειδοποίησε τον Νοέμβριο ότι μια χρεοκοπία της Evergrande «είναι πολύ πιθανή», καθώς η εταιρεία δεν είναι πλέον σε θέση να πουλήσει νέα σπίτια. Όπως και άλλες κινεζικές εταιρείες ακινήτων, το επιχειρηματικό μοντέλο της Evergrande βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις πωλήσεις διαμερισμάτων σε πελάτες πριν ολοκληρωθούν οι μονάδες.

Τα προβλήματα του Evergrande έχουν εγείρει ανησυχίες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τεράστια βιομηχανία ακινήτων της Κίνας συνολικά.

Οι κινεζικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει την εταιρεία «μοναδική περίπτωση». Οι αναλυτές έχουν επισημάνει ότι σε αντίθεση με άλλους προγραμματιστές, η Evergrande σημείωσε μικρή πρόοδο ως προς τη συμμόρφωση με τους νέους κανονισμούς που στοχεύουν στον περιορισμό της εξάρτησης του κλάδου από το χρέος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή