Στην απειλή ανάληψης μονομερούς δράσης της Βρετανίας με την άρση των ελέγχων στη διακίνηση προϊόντων στη Βόρειο Ιρλανδία επανήλθε σε νέες δηλώσεις της σήμερα η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, εν όψει του νέου γύρου συνομιλιών που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Η κυρία Τρας πρόκειται να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφτσοβιτς, με βασικό θέμα συζήτησης τις διαφωνίες που υπάρχουν στην εφαρμογή του μετά-Brexit καθεστώτος που ισχύει στη Βόρειο Ιρλανδία.

Για την αποφυγή των ελέγχων στη διακίνηση ανθρώπων και προϊόντων μεταξύ Βορείου Ιρλανδίας και Ιρλανδικής Δημοκρατίας, οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει και επικυρώσει μέσα από τη διμερή συνθήκη για το Brexit πως ουσιαστικά ο θύλακας της Βορείου Ιρλανδίας θα παραμείνει πρακτικά εντός της τελωνειακής ζώνης της Ε.Ε., με αποτέλεσμα οι έλεγχοι μετά το διαζύγιο να λαμβάνουν χώρα μόνο στη διακίνηση προϊόντων μεταξύ της Βορείου Ιρλανδίας και της ηπειρωτικής Βρετανίας.

Στην πράξη, όμως, το σύστημα έχει παρουσιάσει εμπόδια πυροδοτώντας έριδες μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, ενώ έχει εξελιχτεί σε σύμβολο της νέας δύσκολης σχέσης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Η βρετανική κυβέρνηση απαιτεί επαναδιαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου της Βορείου Ιρλανδίας, το οποίο η ευρωπαϊκή πλευρά αρνείται θεωρώντας πως το ζήτημα έχει «κλείσει» και επικυρωθεί από τη σχετική Συνθήκη για το Brexit. Όμως, το Λονδίνο απειλεί, συχνά πυκνά, σε μονομερή ανάληψη δράσης με σημείο αιχμής την ενεργοποίηση του λεγόμενου Άρθρου 16 που ορίζει πως οποιαδήποτε πλευρά μπορεί μονομερώς να σταματήσει να εφαρμόζει τμήματα του πρωτοκόλλου αναφορικά με το εμπόριο, εφόσον υπάρξουν πολύ σοβαρά πρακτικά προβλήματα.

«Θέλομε να διαπραγματευτούμε μια λύση, αλλά αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε νόμιμες ρήτρες όπως το Αρθρο 16, είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε» σχολίασε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις της στην Telegraph.

Η κυρία Τρας που αντικατέστησε τον Ντέιβιντ Φροστ στο ρόλο του βασικού διαπραγματευτή για το Brexit, τον περασμένο μήνα, φαίνεται αποφασισμένη να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση. Μάλιστα, η επικείμενη επίσκεψη της στην Κομισιόν, την ερχόμενη Πέμπτη, θα είναι η πρώτη αφότου ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα. Όμως, η πίεση της δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει καρπούς δεδομένου πως οι Βρυξέλλες έχουν μικρά περιθώρια ευελιξίας και αρκετά κράτη μέλη δεν θέλουν ούτε να ακούνε περί επαναδιαπραγμάτευσης με το Λονδίνο. Ανάμεσα τους η Γαλλία και ο Εμανουέλ Μακρόν, που οδεύει και προς εκλογές την ερχόμενη άνοιξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα