Το Ethereum (ETH) είναι αναμφίβολα το κορυφαίο blockchain στην Αποκεντρωμένη Χρηματοδότηση (DeFi), κάτι που θα μπορούσε σύντομα να αλλάξει, καθώς οι αναλυτές της JPMorgan παρατήρησαν ότι η κυριαρχία του περιουσιακού στοιχείου στον χώρο έχει αρχίσει ήδη να εξασθενεί.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η άνοδος των πρωτοκόλλων με δυνατότητα έξυπνων συμβάσεων όπως Terra (LUNA), Avalanche (AVAX) και Solana (SOL) έχει αποδείξει ότι τα εναλλακτικά αυτά blockchain αποτελούν ισάξιους ανταγωνιστές του Ethereum στο DeFi.

Το Ethereum χάνει την κυριαρχία του στο DeFi

Αναφορικά, το μερίδιο αγοράς του Ethereum στο DeFi (συνολική κλειδωμένη αξία/ TVL) στις αρχές του 2021 εντοπιζόταν σχεδόν στο 100%. Προς το τέλος του ίδιου έτους ωστόσο, το ποσοστό αυτό είχε πέσει στο 65%.

Ο Νικόλαος Πανιγκιρτζόγλου, ο επικεφαλής της ομάδας των αναλυτών, κατέγραψε ότι η κύρια αιτία του χαμένου εδάφους μπορεί να συνδέεται με την επεκτασιμότητα του ETH δικτύου.

Η αναβάθμιση κλιμάκωσης (ΕΤΗ 2.0) που χρειάζεται το Ethereum για να διατηρήσει την κυριαρχία του στον χώρο πιθανόν να καθυστερήσει. Συγκεκριμένα, δήλωσε: “Το Ethereum βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε έναν έντονο αγώνα για να διατηρήσει την κυριαρχία του στον χώρο των αποκεντρωμένων εφαρμογών, με το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα να είναι αμφίβολο.”

Λόγω του προβλήματος κλιμάκωσης, σε βελτιωμένα και ανεξάρτητα blockchain, όπως Terra, Avalanche και Solana εισρέουν υψηλά κεφάλαια σε χρηματοδότηση από Venture capitals και επενδυτές, επεκτείνοντας τη χρησιμότητα των πλατφορμών αυτών.

Γιατί το Ethereum χάνει την κυριαρχία του;

Μια γρήγορη ματιά στον αριθμό των συναλλαγών που μπορεί να εκτελέσει κάθε blockchain μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, φανερώνει ότι το Ethereum είναι πολύ πίσω από τους ανταγωνιστές του.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, ενώ το ETH μπορεί να ολοκληρώσει μεταξύ 15-45 συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο (TPS), ανταγωνιστές του, τα Terra και Solana μπορούν να ολοκληρώσουν 1.000 TPS και 50.000 TPS, αντίστοιχα.

Εκτός από αυτό, υπάρχει το θέμα των υψηλών τελών συναλλαγών (gas fees), ένα από τα πιο περιβόητα ζητήματα του Ethereum blockchain. Αν και το δίκτυο έχει προσπαθήσει να το επιλύσει μέσω της αναβάθμισης EIP-1559, τα τέλη σε ανταγωνιστές όπως το Solana εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερα.

Τα παραπάνω αποτελούν τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν τους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι το δίκτυο του Ethereum μπορεί ‘να μην απολαμβάνει το τρέχον επίπεδο δραστηριότητάς του, όταν ολοκληρωθεί η αναβάθμιση κλιμάκωσής του(ΕΤΗ 2.0)’, καθώς οι χρήστες μπορεί να έχουν μεταβεί στα οικοσυστήματα των ανταγωνιστών του. Μια τέτοια εκδοχή έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται μέσα από τις δηλώσεις της Bank of America σχετικά με το Avalanche, που παρέχει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση στο Ethereum για πρωτόκολλα DeFi, NFT και άλλες δραστηριότητες.

Μετά τις ενθαρρυντικές δηλώσεις της BoA, το TVL των έργων στο Avalanche blockchain έχει αυξηθεί σε πάνω από 11 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του DeFiLlama.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News