Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η αυξανόμενη υιοθέτηση των Τροφοδοτών Δεδομένων του Chainlink (Chainlink Data Feeds) συνοδεύτηκε με την κυκλοφορία νέων υπολογιστικών υπηρεσιών. Ο συνδυασμός αυτός οδήγησε στην περαιτέρω ενσωμάτωση του δικτύου του Chainlink (LINK) και στην αύξηση της απήχησής του .

Το Chainlink, ένα πρωτόκολλο blockchain-agnostic, ενισχύει υβριδικά έξυπνα συμβόλαια και αξιοποιεί τη μεγαλύτερη συλλογή αποκεντρωμένων υπηρεσιών, υποστηρίζοντας περισσότερα από 700 Oracle δίκτυα[1].

Ενσωματώσεις σε layer-1 και layer-2

Το οικοσύστημα Chainlink ξεκίνησε δυναμικά το 2022, με περισσότερα από 1.000 έργα, εκ των οποίων το ½ πραγματοποιήθηκε το 2021.

Σύμφωνα με την πρόσφατη ετήσια έκθεση του πρωτοκόλλου, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι υπηρεσίες Chainlink κυκλοφόρησαν σε μια σειρά Layer 1 και Layer 2, συμπεριλαμβανομένων των Arbitrum, Avalanche, Binance Smart Chain, Ethereum, Fantom, Harmony, Heco, Moonriver, Optimism, Polygon, Starkware και xDai.

Επιπλέον, για να καλύψει τη ζήτηση για λύσεις μεταξύ των αλυσίδων, το Chainlink αναπτύσσει ενεργά ένα γενικευμένο πρωτόκολλο επικοινωνίας μεταξύ αλυσίδων για τη βιομηχανία blockchain, το «Πρωτόκολλο διαλειτουργικότητας πολλαπλών αλυσίδων (CCIP)».

Στις αρχές του 2021, το Chainlink εξασφάλισε συνολικά $7 δισεκατομμύρια σε όλο το οικοσύστημα του blockchain. Μετά από 12 μήνες, τα κεφάλαια αυτά ξεπέρασαν τα $75 δισεκατομμύρια.

Με περισσότερα από 700 αποκεντρωμένα δίκτυα Oracle- που παρέχουν δεδομένα σε πολλά ανεξάρτητα blockchain-, τα datasets που έχουν την υψηλότερη ζήτηση από εφαρμογές DeFi είναι χρηματιστηριακές τιμές με τη μορφή ροών τιμών.

Παροχή πρόσβασης σε ασφαλείς υπολογισμούς εκτός αλυσίδας

Το 2021, το Chainlink προσέφερε σε διάφορα blockchain ασφαλείς υπηρεσίες με έμπιστους υπολογισμούς εκτός αλυσίδας. Αν και για πρώτη φορά είχε κυκλοφορήσει στο Ethereum στα τέλη του 2020 με το ‘Chainlink Verifiable Randomness Function (VRF)’, το επόμενο έτος επέκτεινε την υποστήριξη για BSC και Polygon.

Αναφορικά, το Chainlink VRF παρέχει σε έξυπνα συμβόλαια πρόσβαση σε μια ασφαλή on-chain πηγή τυχαίας ακολουθίας – που απαιτείται από τα NFT και τις εφαρμογές τυχερών παιχνιδιών on-chain. Η υπηρεσία αυτή έχει καταγράψει εκθετική ανάπτυξη, ξεπερνώντας τα 2,5 εκατομμύρια αιτήματα που εξυπηρετήθηκαν σε dapps.

[1] Τα Oracles παρέχουν, στο αποκεντρωμένο οικοσύστημα Web 3.0, έναν τρόπο πρόσβασης σε υπάρχουσες πηγές δεδομένων, παλαιού τύπου συστήματα και προηγμένους υπολογισμούς. Τα αποκεντρωμένα δίκτυα oracle (Decentralized oracle networks/ DON) επιτρέπουν τη δημιουργία υβριδικών έξυπνων συμβάσεων, όπου ο κώδικας εντός της αλυσίδας (on-chain) και η υποδομή εκτός αλυσίδας (off-chain) συνδυάζονται για να υποστηρίξουν προηγμένες αποκεντρωμένες εφαρμογές (decentralized applications/ dApps) που ανταποκρίνονται σε γεγονότα του πραγματικού κόσμου και διαλειτουργούν με παραδοσιακά συστήματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News