Με τη συνεχιζόμενη ύφεση της αγοράς, το Ελ Σαλβαδόρ καταγράφει σημαντικές απώλειες στις επενδύσεις του σε Bitcoin. Η ακριβής ζημία δεν είναι γνωστή, διότι το χαρτοφυλάκιo της χώρας δεν έχει αποκαλυφθεί, ωστόσο οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η απώλεια κυμαίνεται μεταξύ 10 και 12 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αν και το «πείραμα με το Bitcoin» του Ελ Σαλβαδόρ λογίζεται ως πρωτοποριακό, υπογραμμίζει και τους κινδύνους που ενέχει η επένδυση των κρυπτονομισμάτων.

The dip keeps dipping

Το Ελ Σαλβαδόρ έγραψε ιστορία στις 7 Σεπτεμβρίου, ως το πρώτο έθνος που υιοθέτησε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα.

Η πτώση έχει επηρεάσει περαιτέρω την ήδη εξασθενημένη οικονομικά χώρα. Διεθνής οργανισμοί, όπως το ΔΝΤ, προειδοποιούν για παρεμβάσεις χρηματοδότησης, ενώ διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, όπως S&P Global και Moody’s, έκαναν λόγο για αρνητικές επιπτώσεις στην πιστοληπτική της ικανότητα.

Παράλληλα, πληθώρα χρηστών αντιμετωπίζει προβλήματα με το ‘Chivo Wallet’, το ηλεκτρονικό κρύπτο-πορτοφόλι. Μερικοί πολίτες πέφτουν θύματα κλοπής των κλειδιών και της ταυτότητας τους, ενώ άλλοι περιγράφουν μυστηριώδεις εξαφανίσεις του υπολοίπου του Bitcoin τους.

Παρά τα αρνητικά συμβάντα, ο Πρόεδρος Bukele παραμένει ακλόνητος και συνεχίζει να υποστηρίζει το Bitcoin πείραμα. Από τον Σεπτέμβριο, ο Bukele ενισχύει τις θέσεις του στο κρυπτονόμισμα, αγοράζοντας την πτώση. Επίσης, έχει βρεθεί εκτός των εκτιμήσεών του, καθώς είχε υποθέσει πως έως το τέλος του 2021, το Bitcoin θα είχε ξεπεράσει τα 100.000 δολάρια.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, εκτιμάται ότι το Ελ Σαλβαδόρ κατέχει 1.391 BTC, τα οποία κόστισαν γύρω στα 73,2 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, σε τρέχουσες τιμές, η αξία των συμμετοχών ανέρχεται στα 59 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας απώλεια 14 εκατομμυρίων δολαρίων – κατά την στιγμή της καταγραφής.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Alejandro Zelaya δήλωσε ότι το Ελ Σαλβαδόρ έχει ρευστοποιήσει ένα ποσοστό, αλλά πότε και πόσο είναι άγνωστο.

Τα κυρίαρχα κράτη θα επενδύσουν σε Bitcoin;

Την περασμένη εβδομάδα, η μεγάλη διαχειριστική εταιρεία επενδύσεων ‘Fidelity’. δημοσίευσε μια έκθεση για τις μελλοντικές τάσεις. Στις μελλοντικές τάσεις, είχε περιλάβει και την προσέγγιση του Ελ Σαλβαδόρ όσον αφορά στο Bitcoin, το οποίο χαρακτήρισε ότι αντιπροσωπεύει μια ‘ευκαιρία για πλούτο και ευημερία’.

Βασιζόμενη στη θεωρία των παιγνίων, η Fidelity δήλωσε ότι: «Εάν το Bitcoin συνεχίσει τις θετικές αποδόσεις, άλλες χώρες θα υιοθετήσουν την στρατηγική του Ελ Σαλβαδόρ, ακόμα κι αν δεν πιστεύουν πλήρως στην ιδεολογία του. Επομένως, δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε άλλα κυρίαρχα κράτη να αποκτούν bitcoin το 2022. Ίσως και να δούμε μια κεντρική τράπεζα να κάνει μια εξαγορά».

Εάν το παραπάνω ισχύει, τότε θα ισχύει και το αντίστροφο. Αρνητικές αποδόσεις, θα αποτρέψουν τα έθνη από το να συμμετάσχουν.

Τώρα είναι ένα παιχνίδι αναμονής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Kρυπτονομίσματα