Οξεία κρίση για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των Βρετανών και περισσότερο τα πιο φτωχά στρώματα τα οποία έχουν πληγεί περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Αυτό προβλέπει το think tank Resolution Foundation, σύμφωνα με το οποίο η πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά στη Βρετανία προέρχεται από πολλές πλευρές, κάνοντας λόγο για κρίση στο κόστος ζωής.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε σε υψηλό 30 ετών, στο 5,4% τον Δεκέμβριο, εξανεμίζοντας τις μισθολογικές αυξήσεις. Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνει τα επιτόκια πιο σύντομα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Επιπλέον, το ενεργειακό κόστος στη Βρετανία αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% τον Απρίλιο, καθώς οι φόροι αυξάνονται σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό, με το κόστος από το Brexit να είναι κάθε άλλο παρά μικρό.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των παραμέτρων θα είναι η «καταστροφή του βιοτικού επιπέδου», αναφέρει χαρακτηριστικά το Resolution Foundation, ενώ και το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR) υπολογίζει ότι το ετήσιο κόστος διαβίωσης για ένα τυπικό βρετανικό νοικοκυριό θα αυξηθεί κατά 1.980 λίρες, ακόμη και χωρίς την αύξηση της φορολογίας.

Διαβάστε επίσης: Τζόνσον – Τα κορωνοπάρτι, η ρελάνς της άρσης των περιοριστικών μέτρων και το σκληρό παζάρι με τη δεξιά πτέρυγα

Έτσι, την ώρα που στο Westminster συζητείται εάν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί γιατί παραβίασε το lockdown, το κόστος ζωής ανάγεται ταχύτατα σε βασικό πολιτικό πεδίο μάχης της χώρας και ένας πραγματικός κίνδυνος για τον πρωθυπουργό (ή για τον διάδοχό του), επισημαίνει το Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή