Υψηλό 30 ετών σημείωσε ο πληθωρισμός στη Μ. Βρετανία τον Δεκέμβριο, καθώς εκτινάχθηκε στο 5,4% έναντι 5,1% τον Νοέμβριο, που ήταν υψηλό δεκαετίας.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 1992, ενώ ξεπέρασε και τις προβλέψεις των αναλυτών οι οποίοι μιλούσαν για 5,2% .

Το ενεργειακό κόστος και η ανάκαμψη της ζήτησης, καθώς και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα στάθηκαν καθοριστικοί παράγοντες για αυτή την εξέλιξη.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,5%, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν ποσοστό ανόδου 0,3%.

Όπως επισημαίνει ο οικονομολόγος του Bloomberg Νταν Χάνσον, η συνεχιζόμενη άνοδος του πληθωρισμού ξεπέρασε όλες τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Η κορύφωση πιθανότατα θα σημειωθεί τον Απρίλιο, όταν η άνοδος των τιμών της ενέργειας θα οδηγήσει τον δείκτη κοντά στο 6,5%, ο οποίος θεωρεί βέβαιη μια νέα αύξηση των επιτοκίων από την BoE τον Φεβρουάριο.

Η πορεία του πληθωρισμού εντείνει τις εκτιμήσεις ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα επιδιώξει μια νέα αύξηση των επιτοκίων, μετά την αύξηση του Δεκεμβρίου, όταν αξιωματούχοι με επικεφαλής τον διοικητή Andrew Bailey ψήφισαν 8-1 υπέρ της αύξησης του κόστους δανεισμού κατά 15 μονάδες βάσης στο 0,25%, επιτυγχάνοντας μια αύξηση που καμία άλλη κεντρική τράπεζα της G7 δεν είχε σημειώσει από την αρχή της κρίσης.

Η ΒοΕ, εξάλλου, έχει ένα ακόμη μέτωπο, αυτό της σφιχτής αγοράς εργασίας, με τον πολύ υψηλό αριθμό κενών θέσεων και την απασχόληση κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ουκρανία: Μπορεί η Δύση να χρησιμοποιήσει «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την ανοικοδόμηση;
Διεθνή |

Μπορεί η Δύση να χρησιμοποιήσει «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την ανοικοδόμηση;

Παρότι η Ουκρανία το έχει ζητήσει επισήμως και δυτικοί ηγέτες το έχουν υποστηρίξει, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ρωσικά «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε σταυροδρόμι
Διεθνή |

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε σταυροδρόμι

Η διαπραγμάτευση για την επανεκκίνηση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο - Γιατί το Ιράν θέλει τη συμφωνία - Η εμπλοκή γύρω από τους «Φρουρούς της Επανάστασης»