Με τη μετοχή της ΕΤΕ να βάζει πλάτη, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα την Παρασκευή, καθώς σύσσωμο το ταμπλό κοκκίνισε, απόρροια της έντονης διστακτικότητας που επικρατεί διεθνώς.

Και παρά τις πιέσεις, για άλλη μια φορά η εικόνα ήταν εντυπωσιακά πιο ανθεκτική συγκριτικά με τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Και βεβαίως, ο κυριότερος λόγος αυτής της αρνητικής εικόνας διεθνώς δεν είναι άλλος από τη νομισματική πολιτική της Fed, που εν μέσω ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων αποφασίζει και επίσημα να μεταβεί σε καθεστώς σύσφιξης, σταδιακά, ώστε φέτος να αναμένονται μοιραίες ρευστοποιήσεις από μεγάλα μικτά χαρτοφυλάκια και Α/Κ.

Περαιτέρω αναλύσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεάσει αυτό το νέο δεδομένο τους κλάδους ή και τις οικονομίες ανά τον κόσμο, θα δίδονται εν καιρώ, πάντως προς το παρόν, ένα αναπόφευκτο ζήτημα είναι το ακριβότερο δολάριο ΗΠΑ, που θα επιβαρύνει κάθε εξαγωγική δραστηριότητα ως επιπλέον κόστος.

Και το μόνο σίγουρο, άσχετα από την τελική κατεύθυνση των αγορών στο πρώτο 9μηνο, όπου και αναμένεται να τελεσθούν οι αυξήσεις επιτοκίων, είναι η αυξημένη μεταβλητότητα, λόγω νευρικότητας που θα επικρατήσει.

Δεν πρέπει να αμελείται εξάλλου το γεγονός ότι επικρατέστερο σενάριο είναι να παραμείνουμε σε εύρος τιμών, ώστε να αναζητείται το μέγεθος αυτού, υπό την αίρεση ότι θα επικρατήσει αντίστοιχα η τετραπλή αύξηση, με πρώτο στόχο το 1-1,25%, βάσει και της υφιστάμενης καμπύλης επιτοκίων.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, η αγορά την απερχόμενη εβδομάδα δοκίμασε τις αντοχές της στο επίπεδο των 925 μονάδων του ΓΔ.

Ένα επίπεδο που συνιστά την πρώτη στήριξη, με επόμενη της 899-902.

Παράδοξη, με ευχάριστη χροιά, παραμένει η συμπεριφορά των επί σειρά ετών επιθετικών τραπεζικών μετοχών, που πλέον αποτελούν κολώνα.

Η επιβεβαίωση έρχεται καθημερινά, την Παρακευή μάλιστα ξεκάθαρα από τη μετοχή της ΕΤΕ (+0,68%) που παρέμεινε ακόμα και αλώβητη από κάθε επίθεση πωλητών, όντας και μια από τις τέσσερις που έμειναν ανοδικές από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση (ΤΕΝΕΡΓ +1,89%, ΣΑΡ +0,58% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ +0,4%).

Εξάλλου, και το πολύ μεγάλο ποσοστό τζίρου που απορρόφησε (26  εκατ. ευρώ από τα συνολικά 81,5) είναι καίριο σημείο.

Ο ΓΔ έχει μπροστά του το επίπεδο των 940 μονάδων ως αντίσταση, και ενδεχόμενη διάσπαση της οποίας θα ανοίξει τον δρόμο για νέα υψηλά επταετίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News