Η χαοτική προεδρική κούρσα της Ιταλίας τελείωσε στην αφετηρία. Μετά από μια εβδομάδα έντονου πολιτικού δράματος, νομοθέτες και περιφερειακοί εκπρόσωποι επέλεξαν το Σάββατο τον νυν Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, 80 ετών, για δεύτερη επταετή θητεία. Η επιλογή αποτρέπει την κατάρρευση της μεταρρυθμιστικής διοίκησης του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ήλπιζε να ανέβει στον προεδρικό θώκο.

Η προσπάθεια του Ντράγκι να γίνει αρχηγός του κράτους είχε προκαλέσει νευρικότητα στους επενδυτές. Ο Ματαρέλα είχε επιλέξει τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πέρυσι για να ηγηθεί μιας κυβέρνησης ευρείας συμμαχίας που επικεντρώθηκε στις έκτακτες ανάγκες λόγω της πανδημίας και σε μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ κονδυλίων από την  Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απομάκρυνση του Ντράγκι από το αξίωμα κινδύνευε να πυροδοτήσει πολιτική κρίση εν μέσω εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Αναμένοντας πολιτικούς κινδύνους, η διαφορά απόδοσης μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών κρατικών ομολόγων διευρύνθηκε την περασμένη εβδομάδα σε σχεδόν 150 μονάδες βάσης έναντι περίπου 100 μονάδων βάσης που έστεκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2021.

Ωστόσο, το πρώην στέλεχος της Goldman Sachs δεν κατάφερε να κερδίσει την απαραίτητη πολιτική υποστήριξη, ακόμη και από το εσωτερικό του κυβερνώντος συνασπισμού. Εν τω μεταξύ, τα κόμματα δεν μπόρεσαν δυστυχώς να συμφωνήσουν σε έναν αποδεκτό διάδοχο του Ματαρέλα, ο οποίος είχε ανοιχτά αποκλείσει το ενδεχόμενο να παραμείνει. Στο τέλος, οι ηγέτες των κομμάτων έπρεπε να παρακαλέσουν τον ογδοντάχρονο πρόεδρο, ο οποίος έχει την εξουσία να διαλύει το κοινοβούλιο και να επιλέγει πρωθυπουργούς, να παραμείνει για μια ακόμη θητεία.

Παρά το ότι επιβεβαιώνει τη καταφανή ανικανότητα των πολιτικών ηγετών, το αποτέλεσμα της προεδρικής κούρσας είναι πιθανώς η λιγότερο κακή επιλογή για τους επενδυτές. Ο Ματαρέλα, ο οποίος χαίρει σεβασμού στην Ιταλία και στο εξωτερικό, θα συνεχίσει να εγγυάται την πίστη της χώρας στο ενιαίο νόμισμα. Αυτό θα πρέπει να καθησυχάσει τους επενδυτές καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών του επόμενου έτους είναι ανοιχτό.

Ο Ντράγκι, αν και κάπως αποδυναμωμένος από την άκαιρη προεδρική του υποψηφιότητα, πιθανότατα θα παραμείνει επικεφαλής μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου το 2023. Θα έχει περισσότερο χρόνο να προσπαθήσει να ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Θα είναι επίσης στο τιμόνι καθώς τα μέλη της ΕΕ διαπραγματεύονται νέους δημοσιονομικούς κανόνες οι οποίοι είναι κρίσιμοι για το υψηλό χρέος της Ιταλίας.

Λόγω της ηλικίας του, ο Ματαρέλα μπορεί να μην εξαντλήσει τη νέα του θητεία. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στον Ντράγκι να προσπαθήσει ξανά να γίνει πρόεδρος, πιθανότατα μετά τις επόμενες εκλογικές.

Η εσωτερική πολιτική της Ιταλίας παραμένει αναπάντεχα δυσλειτουργική. Η διατήρηση του status quo προσφέρει στους επενδυτές κάποια βραχυπρόθεσμη κάλυψη.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News