Στην σημερινή, πέμπτη  ψηφοφορία, η κεντροδεξιά αποφάσισε να ψηφίσει την πρόεδρο της γερουσίας, Ελιζαμπέτα Καζελάτι. Πρόκειται για νομικό, πρώην γερουσιαστή της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι. Αν δεν αλλάξει άμεσα κάτι, όμως,  και δεν βρεθεί μια λύση κοινής αποδοχής η κυβέρνηση Ντράγκι κινδυνεύει να πέσει και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Ο ίδιος ο Ιταλός τεχνοκράτης Πρωθυπουργός, άλλωστε,  έχει καταστήσει σαφές ότι είναι πολύ δύσκολο -αν όχι αδύνατον- πολιτικές δυνάμεις οι οποίες  δεν καταφέρνουν να εκλέξουν από κοινού τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μπορέσουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Τις ώρες αυτές, μάλιστα, πολλοί σχολιαστές εκφράζουν την άποψη ότι μπορεί να υπάρχει  μυστική  συμφωνία της Λέγκα, με τον πρώην Πρωθυπουργό και νυν αρχηγό των Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε. Mε κύριο στόχο να πέσει η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Η Λέγκα, με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσε  να εξασφαλίσει γύρω στο 19% των ψήφων. Όσο για τον Κόντε, έστω και αν οι «πεντάστεροι» βρίσκονται σε εντυπωσιακή πτώση, ίσως καταφέρει  να διατηρήσει, προς το παρόν, την ηγεσία του κινήματος, η οποία του αμφισβητείται όλο και εμφανέστερα.

Μικρές πιθανότητες για σύγκλιση

Υπάρχουν ακόμη, βέβαια,  κάποιες πιθανότητες να επιτευχθεί μια ευρύτερη σύγκλιση, επί ενός ονόματος  κοινής αποδοχής. Όσο περνούν οι ώρες, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια επιστροφή στην υποψηφιότητα του Μάριο Ντράγκι, ή ένα επίσημο αίτημα των κομμάτων,  προς τον νυν Πρόεδρο  Σέρτζιο Ματαρέλα, να δεχθεί την  επανεκλογή  για δεύτερη θητεία. Αλλά στην Ιταλία, όλα είναι απρόβλεπτά, μέχρι την τελευταία στιγμή.

Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, το προεδρείο της βουλής αποφάσισε να πραγματοποιηθεί και δεύτερη ψηφοφορία, σήμερα το απόγευμα γύρω στις 5 μμ.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από το αν η κεντροδεξιά ( η οποία είναι διχασμένη και στο εσωτερικό της) θα αποφασίσει να βρει μια προσωπικότητα χωρίς έντονο κομματικό χαρακτήρα και να την προτείνει στην αντίπαλη παράταξη ή αν θα θελήσει να επιμείνει στην  προσπάθεια εκλογής ενός δικού της στελέχους, στην προεδρία της ιταλικής  δημοκρατίας.

Deutsche Welle

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα