Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του προϋπολογισμού, η υπουργός Οικονομικών της Ινδίας ‘Nirmala Sitharman’ ανακοίνωσε ότι το εισόδημα από κρυπτονομίσματα θα φορολογηθεί με 30%, μαζί με μια σειρά από αυστηρούς όρους. Επιπλέον, οι ζημίες δεν μπορούν να συμψηφιστούν με οποιοδήποτε άλλο εισόδημα και καταβάλλεται πρόσθετος φόρος 1% για όλες τις συναλλαγές.

Παράλληλα, η Sitharman αναγνώρισε τη «φαινομενική» αύξηση του όγκου συναλλαγών των κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με αυτή, το μέγεθος και η συχνότητα αυτών των συναλλαγών καθιστά αναγκαία την εφαρμογή ενός συγκεκριμένου φορολογικού καθεστώτος.

Σε απάντηση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ινδίας Subhash Chandra Garg ανέφερε: «το πάρτι φαίνεται να έχει τελειώσει για περιουσιακά στοιχεία και ανταλλακτήριο», προσθέτοντας πως η μεγαλύτερη εικόνα είναι ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αναγνωρίζονται πλέον στην Ινδία.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Biden στις ΗΠΑ δήλωσε ότι αναλύει τα κρυπτονομίσματα, με την πρόθεση να αναπτύξει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο. Προβλέπεται ότι το αποτέλεσμα αυτής της ανάλυσης θα είναι αντίστοιχα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων υψηλών φόρων, για την άρση τυχόν πλεονεκτημάτων από την κατοχή ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. 

Η ιστορία της Ινδίας και των κρυπτονομισμάτων 

Η αρνητική στάση της Ινδίας έναντι των κρυπτονομισμάτων ήταν έκδηλη από την αρχή. Το 2018, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Ινδίας, είχε απαγορεύσει τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, κάτι που αναίρεσε τον Μάρτιο του 2020, καθώς απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έκρινε την απαγόρευση ως αντισυνταγματική. Έκτοτε, οι Ινδοί κρύπτο-επενδυτές έχουν μείνει στο σκοτάδι, σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Αν και δεν αναφέρεται ρητά, η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων νομιμοποιεί τη χρήση τους στην Ινδία. Ο ιδρυτής του ανταλλακτηρίου Wazirx Nischal Shetty δήλωσε πως η νέα απόφαση είναι «ακόμα ένα βήμα προς θετικούς κανονισμούς για τα κρύπτο».

Αλλά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ειδήσεις περιγράφουν μια διαφορετική ιστορία.

Το u-turn της Ινδίας στα crypto

Τα κρυπτονομίσματα στην Ινδία βρίσκονται σε κατάσταση διαταραχής, λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί βέλτιστα το ζήτημα.

Παρά την ακύρωση της απαγόρευσης από το Ανώτατο Δικαστήριο το 2020, η κυβέρνηση εξακολουθούσε να προωθεί τη νομοθεσία κατά των κρυπτονομισμάτων, η οποία πρότεινε την ποινικοποίηση της κατοχής, της έκδοσης, της εξόρυξης, της εμπορίας και της μεταφοράς ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Στο άκουσμα των προτεινόμενων μέτρων, η κρύπτο-κοινότητα της Ινδίας αντέδρασε έντονα, επιτυγχάνοντας εν μέρει την εξομάλυνσή τους.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, και δεδομένου ότι η Sitharman στοχεύει στην φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι η Ινδία δεν θα ποινικοποιήσει τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Kρυπτονομίσματα