Όταν προπονείται η εθνική ομάδα της Κίνας στο χόκεϊ επί πάγου, ο ιταλοκαναδός προπονητής Ιβάνο Ζανάτα δίνει οδηγίες στα αγγλικά. Γιατί όχι, άλλωστε; Στην αποστολή των 25 αθλητών του χόκεϊ για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που ξεκίνησαν την Παρασκευή στο Πεκίνο, περιλαμβάνονται 13 Καναδοί, τρεις Αμερικανοί και ένας Ρώσος.

Αν δεν φορούσαν τις χαρακτηριστικές κοκκινο-κίτρινες στολές, ελάχιστοι θα είχαν αντιληφθεί ότι πρόκειται για την εθνική ομάδα της διοργανώτριας χώρας. Πρωταγωνιστές είναι ο Τζέικ Τσέλιος, ο Τζέρεμι Σμιθ και ο Ντένις Οσίποφ. «Είμαστε εδώ τρία χρόνια και ασφαλώς αισθανόμαστε πολύ κοντά στην Κίνα, θέλουμε να κερδίσουμε» λέει ο αμυντικός Τζέικ Τσέλιος.

Τζέικ Τσέλιος; Σωστά, πρόκειται για τον ελληνοαμερικανό αστέρα του χόκεϊ επί πάγου, που ενισχύει σήμερα στo κινεζικό πρωτάθλημα την Kunlun Red Star, αφού προηγουμένως αγωνίστηκε στο Σικάγο, τη Σάρλοτ και το Ντιτρόιτ. Πατέρας του είναι ο Κρις Τσέλιος, μεγάλο αστέρι του αθλήματος στις ΗΠΑ με 1.900 παιχνίδια στη Νational Hockey League και μέλος του αμερικανικού Hockey Hall of Fame. Για τους συμπαίκτες του στο Πεκίνο ο Τζέικ Τσέλιος δηλώνει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ότι «γνωρίζονται μεταξύ τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό ασφαλώς είναι πλεονέκτημα». Η ομάδα των λεγεωνάριων του χόκεϊ συνθέτει ένα ασυνήθιστο σύνολο που θα αγωνιστεί στο Πεκίνο με τα εθνικά χρώματα της Κίνας, καθώς η παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος αμφέβαλε για το αν θα ήταν πράγματι ανταγωνιστική μία αμιγώς κινεζική ομάδα σε μία τόσο σημαντική διοργάνωση.

Μία αγορά 150 δισ. στα χειμερινά σπορ

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κινεζικής ηγεσίας οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, θα δώσουν το έναυσμα για την ανάπτυξη των χειμερινών σπορ σε μία τεράστια αγορά, που υπόσχεται τζίρο έως και 150 δισ. ευρώ. Ήδη στα τέλη του 2021 υπήρχαν στην Κίνα 654 πίστες του σκι και 803 χιονοδρομικά κέντρα. Εκτιμάται ότι 346 εκατομμύρια Κινέζοι έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον για μία φορά αλπικό σκι ή κάποιο άλλο από τα δημοφιλή χειμερινά σπορ.

Ασφαλώς, ο δρόμος για την καθιέρωση περνάει μέσα από την επιτυχία. Γι’ αυτό, η Κίνα «εισάγει» πρωταθλητές, αλλά και καταξιωμένους προπονητές τα τελευταία χρόνια, ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων. Στους 51 ξένους τεχνικούς που εργάζονται αυτήν την εποχή στην μακρινή Κίνα περιλαμβάνεται ο Νορβηγός Όλε Έιναρ Μπγιόρνταλεν, πρώην πρωταθλητής στο δίαθλο, καθώς και ο Γερμανός Αντρέ Λάνγκε, τέσσερις φορές χρυσός ολυμπιονίκης στο μπόμπσλεϊ. «Θα ήταν υπέροχο, αν μπορούσαμε να κατακτήσουμε μερικά μετάλλια με τους σημερινούς αθλητές μας», λέει ο Μπγιόρνταλεν. Αλλά οι πιθανότητες στο συγκεκριμένο άθλημα είναι ελάχιστες. Μια ματιά στους κορυφαίους αθλητές με βάση την κατάταξη του Παγκοσμίου Κυπέλου εμφανίζει μόλις στην 60ή θέση των ανδρών τον Κινέζο Τσεν Φανγκ Μινγκ και στην 64η θέση των γυναικών την συμπατριώτισά του, Τσου Γουαν Μενγκ.

Άριστες υποδομές στην Κίνα

Προκειμένου να βελτιωθεί η προετοιμασία των αθλητών της, η Κίνα όχι μόνο τους στέλνει για «μετεκπαίδευση» στην Ευρώπη, αλλά προσπαθεί και να τους εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες προπόνησης. Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι εντυπωσιακές. «Η Κίνα είναι σήμερα μία από τις πιο σημαντικές αγορές του κόσμου και οι προοπτικές ανάπτυξης είναι εξαιρετικές», εκτιμά ο Γιόχαν Ελίας, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σκι (FIS). Φυσικά η μόδα έχει κατακτήσει και τους «απλούς θνητούς». Στην Κίνα λειτουργούν 35 κλειστές πίστες σκι, πολλές από τις οποίες έχουν δημιουργηθεί διπλα σε μεγάλα εμπορικά κέντρα. Έτσι, ο πελάτης μπορεί να συνδυάσει εύκολα τις αγορές του με μία …γρήγορη κατάβαση στην πίστα. Το 2016 είχαν καταγραφεί 170 εκατομμύρια φίλοι των χειμερινών σπορ, ενώ το 2021 ο αριθμός τους έχει ανέβει στα 254 εκατομμύρια.

Όλα αυτά δεν αρκούν βέβαια για να εξασφαλίσει η Κίνα πρωταγωνιστικό ρόλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κύριος στόχος της κινεζικής αποστολής θα είναι μία καλύτερη απόδοση από τους προηγούμενους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκ Γιανγκ, το 2018. Σε εκείνη τη διοργάνωση η Κίνα είχε κατακτήσει την 16η θέση στην κατάταξη των μεταλλίων, καθώς οι αθλητές της ανέβηκαν συνολικά εννέα φορές στο βάθρο.

Τομ Μπάχμαν (DPA)

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport